User Story Mapping

LeylaAltun
Akbank Teknoloji
Published in
4 min readJun 7, 2021

Kullanıcı Hikayesi (User Story) Nedir?

Bir kullanıcı hikayesi; kullanıcının bakış açısını anlatan kısa, basit ve bir cümle uzunluğunda hikayedir. Kullanıcı hikayesi, kullanıcıların ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçtan ortaya çıkacak deneyimlerini organize ederek önceliklendirmek amacıyla kullanılır. Bu nedenle de aslında Agile ve Scrum’ın da bir parçasıdır.

Kullanıcı hikayelerinin nasıl yazılacağına gelince, en kolay yöntem olarak Scrum Alliance’ın kurucu ortağı Mike Cohn tarafından popüler hale getirilen basit bir formül kullanılmaktır:

Şekil1: Kullanıcı Hikayesi Cümlesi Örneği

(Kaynak: https://www.mountaingoatsoftware.com/blog/job-stories-offer-a-viable-alternative-to-user-stories)

“Bir [kullanıcı türü] olarak, [belirli bir özellik] istiyorum, böylece [bir miktar fayda] alınacak.”

Örneğin; “Bir tiyatro sever olarak, yakınımda bulunan tiyatro salonlarındaki oyunlar hakkında bütün bilgilere telefonumdan ulaşabilmek istiyorum, böylece her tiyatro salonunun web sitesini ayrı ayrı kontrol etmeye ihtiyaç duymam.” basit bir kullanıcı hikayesidir.

Kullanıcı Hikayesi Haritalama (User Story Mapping) Nedir?

Kullanıcı Hikayesi Haritalama müşterinin bir ürünle çıktığı yolculuğun baştan sona görselleştirilmesidir. Bu yolculuk baştan sona tamamlanacak tüm görevleri içerir. Bunu genişletmek için Kullanıcı Hikayesi Haritalama, tüm Kullanıcı Hikayelerini alır ve bunları müşteriye en fazla değeri sağlayacak sırayla düzenler. Ardından Kullanıcı Hikayelerine öncelik verilir ve Sürümlerle (Release) eşleştirilir. Bu noktada Jeff Patton’ın 2014 yılında yayınladığı User Story Mapping adlı kitabı, süreç ve takımların gereksinimlerini kullanıcı deneyimi açısından keşfetmelerine yardımcı olmuştur.

Neden Kullanıcı Hikayesi Haritalama (User Story Mapping) Kullanmalıyız?

Kullanıcı Hikayesi Haritalamanın amacı, müşterinin ihtiyacını anlamak ve ardından bu ihtiyaca yönelik bir çözüm bulmaktır.

Bu sayede aşağıdaki soruların cevabı bulunabilir:

· Bu işi neden yapıyoruz?

· Bu işi kimin için yapıyoruz?

· Müşterilere ne gibi bir değer sağlayacak?

· Bu işi hangi Sürümde (Release) teslim etmeyi umuyoruz?

Kullanıcı Hikayesi Haritalama, birden fazla takım ve paydaşın ortak noktada buluşmasına ortam sağlar. Böylece müşterilerin istediği ve ihtiyaç duyduğu bir ürünü daha hızlı bir şekilde pazara sunmaya ve Product Backlog’u düzenlemeye yardımcı olur.

Kullanıcı Hikayesi Haritalama’ya (User Story Mapping) Kimler Dahil Olur?

Kullanıcı Hikayesi Haritalamanın bir kişi tarafından hazırlanması tavsiye edilmez. Farklı sorumluluktaki insanlardan oluşan bir gruba sahip olmak, takım genelinde çözümün anlaşılmasına yardımcı olabilir. Çözümü ortaya koyacak takımın bir bütün olarak bu etkinlikte bulunması büyük resme hakim olma noktasında fayda sağlar. Katılımcılar aşağıdaki gibi olabilir:

  • Paydaşlar
  • Ürün sahibi
  • Takım
  • Kullanıcı arayüzü tasarımcıları

İpucu: Katılımcı sayısını 10’un altında tutmaya çalışın. Farklı bakış açıları kullanışlıdır ancak katılımcı sayısı çok yüksek olduğunda etkinliği fasilite etmek oldukça zor olabilir. Bu nedenle herkesten geri bildirim alınamayabilir. Etkinlikte bulunan tüm katılımcılar, personalara/ürünlere/işlere ilişkin içgörülerle katkıda bulunabilmeli veya görevlerin tamamlanmasının ne kadar süreceğini tahmin edebilmelidir.

Kullanıcı Hikayesi Haritalama (User Story Mapping) Oluşturma

Kullanıcı Hikayesi Haritalama etkinliği için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Şekil2: Kullanıcı Hikayesi Haritalama Örneği

(Kaynak: User Story Mapping — Examples — Draft)

1- Özellikleri Toplama

İlk adım, “Ürünümüz/Hizmetimiz/Servisimiz ne yapıyor?” sorusuna yanıt vermektir. Kullanıcı merkezli bir özellik listesiyle etkinliğe başlayabilirsiniz.

2- Aktivitelerin Belirlenmesi

Kullanıcının gerçekleştireceği aktiviteler belirlenir. Aktiviteleri daha büyük, kapsayıcı hikayeler veya kullanıcının ürün yolculuğundaki adımlar olarak tanımlayabiliriz. Aktiviteler mor renkli kartlar ile belirtilmiştir.

3- İskeletin (Backbone) Belirlenmesi

Aktiviteleri gerçekleştiren adımlar yazılır. Bu adımların tümünü ürünün iskeleti olarak düşünebilirsiniz. Daha sonra adımlar zaman sıralamasına göre soldan sağa doğru konumlandırılır. Ürün iskeleti mavi renkli kartlar ile belirtilmiştir.

4- Aktivitelerin Detaylandırılması

Yapılacak her bir aktivite/adım daha küçük parçalara bölünür ve iş önceliğine göre yukarıdan aşağıya doğru sıralanır. Bunu yaparken aktiviteler arasındaki bağımlılıkları da göz önünde bulundurmalısınız. Aktivite detayları sarı renkli kartlar ile belirtilmiştir.

5. Sürümlerin (Release) Belirlenmesi

Kullanıcı Hikayesi Haritalama yaparken katılımcıların geri bildirileri ile işlerin önceliklerini yukarı ya da aşağı hareket ettirerek değiştirebilirsiniz. Sürümleri belirlemek için ise haritayı yatay şekilde bölebilirsiniz. Bu işlem esnasında katmanları rasgele oluşmuş, dilimli bir kek görüntüsü elde edilebilir. Sürümler yatay mavi çizgiler ile işaretlenmiştir.

Kullanıcı Hikayesi Haritalama (User Story Mapping) Kullanmanın Faydası Nedir?

Kullanıcı Hikayesi Haritalamanın pek çok faydası vardır. Bunlardan bazıları:

Gerçeğe Yakın Gereksinimler: Kullanıcı Hikayelerini parçalara ayırıp tüm parçaların birbirine nasıl uyduğunu görmek işi kolaylaştırabilir.

İyi Plan Yapabilme: Haritalandırılmış kullanıcı yolculuğu takımların büyük resmi görmelerini sağlar ve riskleri, bağımlılıkları ve engelleri önceden belirlemelerini kolaylaştırır.

Önceliklendirme: Aktiviteleri önceliklendirmek ve hangi sürüme dahil olduğunu planlamak takım ve müşteriler için önemlidir. Yapılacak her işi ürün yol haritası ve şirket vizyonu bağlamında görmek, ne yapılması gerektiğini bilmeye yardımcı olur.

İş Birliği: Kullanıcı Hikayesi Haritalama etkinliği bir takım egzersizidir. Bu etkinlik herkeste kullanıcı yolculuğunun nasıl işlediğine ve belirli özelliklerin neden diğerlerinden daha önemli olduğuna dair ortak bir görüş sağlar.

Empati: Takımın ürünü kullanıcıların bakış açısından görmesini sağlar. Paydaşların ise takımın yapacağı işleri ve işlerin birbirlerine olan bağımlılıklarını görmesini sağlar.

Kaynakça:

1. https://www.easyagile.com/blog/the-ultimate-guide-to-user-story-maps/

2. https://plan.io/blog/user-story-mapping/#what-are-user-stories

3. http://www.jpattonassociates.com/wp-content/uploads/2015/01/how_you_slice_it.pdf

4. The New User Story Backlog is a Map — Jeff Patton & Associates (jpattonassociates.com)

5. Build a Great Story Map — Story Mapping 101 | Agile Velocity

Yazarlar: Merve Ballıkaya, LeylaAltun

--

--