YAZILIM GELİŞTİRME YAŞAM DÖNGÜSÜNDE ‘CODE REVİEW’ ADIMI NEDEN ÖNEMLİ?

Deniz Sulanc
Akbank Teknoloji
Published in
3 min readJan 5, 2024

“Code Review” Nedir?

En kısa tanımı ile yazılım geliştiricisi tarafından yazılan kodun, ekibinde bulunan bir veya birden fazla kişi tarafından tekrardan kontrol edilmesine denir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Kişi kendi yazdığı kodu için review yapamaz. “Code Review” yapacak kişinin ise kendi ekibinden, konuya hakim biri olması gerekmektedir.

“Code Review” Yapmamızın Amacı Nedir?

“Code Review”in ana amacı, yazılan kodu teste açmadan önce, çıkabilecek bulguların giderilmesi ile test ortamına daha sağlıklı bir kod taşımaktır. Bu bulgular giderilerek hem kodun kalitesi artar hem de ekibin yazılım bilgisi açısından birbirini geliştirerek pozitif yönde katkıda bulunması sağlanır. Bu şekilde hatalar en aza indirilerek testi yapacak kişinin de iş yükü hafiflemiş olur.

Code Review Adımları Nelerdir Ve Nasıl Yapılmalıdır?

“Review” yapan kişinin kodda çıkabilecek hataları ya da eksik gördüğü yerleri bularak bunları kodu yazan geliştiriciye düzgün dilde ve saygı çerçevesinde anlatması, ya da düzeltmesi gerekir.

“Review” yapan kişi, büyük bir projeyi kontrol edecekse belirli bir kod satırı belirleyerek parçalar halinde ele almalıdır.

“Code Review” süresi maksimum 1 saatlik farklı bloklar şeklinde olmalıdır. Süre uzadığı takdirde gözden geçirilen kod üzerindeki konsantrasyon kaybolabilir. Böyle bir durumda ise hataları bulmak zor olabilir. İşin acil olduğu durumlarda ise birden fazla kişi “Code Review” yapabilir.

“Code Review” local bir ortamda yapılmalıdır. Süreç başarılı bir şekilde işletildikten sonra, kod merge edilebilir.

“Review” yapan kişinin kodu incelerken kontrol etmesi ya da bunun için bir checklist oluşturması gerekir. Listede kodun işlevselliği, performansı, güvenliği, okunabilirliği, sürdürülebilirliği… gibi kişinin özelleştirebileceği kriterleri olabilir. Kontrol aşamasında ise “tool”lardan da faydalanabilir. (SonarQube,CodeScene…gibi)

“Review” yapan kişinin geliştiriciye her method kendi işini mi yapıyor sorusunu yönlendirmesi gerekir, çünkü bir method’a birden fazla iş yaptırılmaması gereklidir.

“Code Review” ve “Pair Programming” kavramları karıştırılmamalıdır. Kod gözden geçirme sırasında, kodu gözden geçiren kişi tek başına bu görevi yapmalıdır. Kodu yazan kişinin müdahale etmesi, bu durumu, “Pair Programming” etkinliğine dönüştürecektir.

Tüm bu süreç tamamlandıktan sonra kodun direkt olarak test ortamına merge edilmemesi gerekir. Kodu local ortamda review yapan kişinin çalıştırması ve projede herhangi bir eksiklik olup olmadığını kontrol etmesi gereklidir.

“Code Review” düzenli ve sürekli olmalıdır. Bir yapıp bir yapmama durumunda istenilen verim alınamayacaktır. Zamanımız yok diyerek “Code Review” yapılmazsa sonrasında çıkabilecek bug’ların çözülmesi daha fazla efor gerektirecektir.

“Code Review” Yapmanın Önemi

“Code Review” yapmak yazılım geliştirme sürecinde çok büyük bir öneme sahiptir.

Yazılan Kodun Kalitesini Artırmak

‘’Code Review’’ yazılımın işlevselliğini, performansını veya güvenliğini etkileyebilecek her türlü hatayı, kusuru, güvenlik açığını veya tutarsızlığı tespit edip, düzeltebildiği için yazılımın kalitesini ve güvenilirliğini artırabilir. Ayrıca “Code Review” kodlama standartlarını ve en iyi uygulamaları uygulayarak, kodun sürdürülebilirliğini ve okunabilirliğini geliştirir. Bu şekilde gelecekte gelecekte ortaya çıkabilecek hataların, güvenlik açıklarının veya tutarsızlıkların oluşmasını önleyebilir veya azaltabilir.

Ekibin Birbirinden Yeni Bilgiler Öğrenmesini Sağlamak

‘’Code Review’’ yazılım geliştiricilerin birbirlerinin kodlama stillerinden, tekniklerinden ve çözümlerinden yeni bilgiler öğrenmelerini sağlar. Geri bildirim, öneri ve fikir alışverişinde bulunmalarına olanak tanıdığı için bilgi ve becerilerini geliştirebilir. Aynı zamanda takım içerisinde etkili iletişimin artmasına yardımcı olur.

Hataları Tespit Etmeyi Sağlar

“Code Review” yaparken hataları tespit etmek ve bu hataları gidermek, kodun canlı ortama çıkıp bu ortamda oluşabilecek maliyet ve prestij kayıplarının önüne geçmesi açısından çok önemlidir.

Ben ve ekibimdeki çalışma arkadaşlarım Code Review yapmanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. 1 satır kod eklense dahi Code Review yapmadan test ortamına kod taşıması yapmıyoruz.

Sonuç olarak; Code Review yapmanın bütün önemli özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda, ortaya çıkacak uygulamanın kalitesini ne kadar etkilediğinin farkına varıp, her zaman Code Review yapmaya özen göstermeliyiz.

--

--