R PROGRAMLAMA NEDİR?

Şevval Ökcü
Akkim Akademi
Published in
3 min readMar 3, 2023

Herkese Merhaba!

İlk 2 yazımda veri yönetiminin öneminden , hayatımızın her alanında varlığını sürdüren veriden bahsetmiştik. 8 aydır içinde olduğum veri departmanındaki kariyer yolculuğuma, müdürümün direktifleriyle İstanbul Üniversite’sinde yüksek lisans eğitimiyle devam ediyorum. Bu departmanda ve eğitim süresince öğrendiklerimi sizlerle de paylaşmak istiyorum. O halde haydi beraber R öğrenelim.

Kimdir Bu R?

R, istatiksel hesaplamalarda ve grafiklerde kullanılan bir programlama dilidir. S dilinin bir uyarlaması kabul edilir. Açık kaynaklı bir dil olduğundan hem ücretsizdir, hem de kullanıcılarını da gelişimine dahil etmektedir. Adını, mucitlerinden alır. (Ross Ihaka ve Robert Gentleman).

İlk kez 1993 yılında ortaya çıkan bu dil, finanstan üretime, sağlıktan bankacılığa, pazarlamadan e-ticarete birçok alanda kullanılmaktadır. İstatistikçiler, veri bilimciler ve analistlerin yoğun kullandığı bu dil, veri analizinde, elimizdeki verileri temizlemekte, görselleştirmekte ve verilerimizden anlamlı sonuçlar elde etmekte kullanılır. Sunduğu geniş istatiksel ve grafik çizim teknikleri ile veri bilimciler ve analistleri için bir hayli popülerdir. Makine öğrenmesi (machine learning), büyük veri (big data) ve biyo informatikte kullanılmaktadır. Ayrıca Uber, Google, Airbnb ve Facebook gibi büyük şirketler tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.

R da analizler içerdiği fonksiyon ve komutlar ile yapılır. Diğer programlama dillerine göre öğrenmesi daha kolay bir dildir. C ve Java ile de uyumlu çalışmaktadır.

Sözü çok uzatmadan bu hafta öğreneceklerimize bakalım.

Bölüm 1: Aritmetik İşlemler

R sizin için tabiri yerindeyse adeta bir hesap makinesi olabilir. Operatörler aracılığıyla matematiksel işlemlerimizi kolayca yaptırabiliriz. Kullanılan operatörler aşağıdaki gibidir:

Ø Toplama işlemi için “ + “ operatörü kullanılır.

Ø Fark işlemi için “ — “ operatörü kullanılır.

Ø Çarpma işlemi için “ * “ operatörü kullanılır.

Ø Bölme işlemi için “ / “ operatörü kullanılır.

Ø Üs alma işlemi için “ ^ “ operatörü kullanılır.

Ayrıca işlem önceliği R programlama dilin içinde geçerlidir.

Görüldüğü üzere yazılımı oldukça kolay. Şimdi bu kodlarımızı çalıştırıp sonuçlarımıza göz atalım.

Gördüğünüz gibi bölme işleminde öncelikle parantez içindeki işlemi yapmış. İşlem önceliği R da da geçerlidir.

Bir de mod işlemi yapalım. 28 sayısının 6 sayısı ile bölümünden kalanı hesaplatalım.

Bölüm 2: Değişkenlere Değer Atama

R dilinde bir değeri bir değişkene atayıp daha sonra kullanmak isteyebiliriz. Bunun için herhangi bir komut yazmamıza gerek bile yok. Bu işlem için “<-“ işaretini kullanmamız yeterli.

Bir X değişkenimiz olsun ve buna yaş tanımlayalım:

Bir de arkadaşımızın yaşını yazdıralım. Sonra da ikimizin yaşlarını toplayıp yaş ortalamamızı hesaplayalım.

30 ve 26 sayısını toplayıp 2 ye böldüğünde yaş ortalamamızı 28 olarak bizlere geri döndürdü.

En basit hali ile R’ a bir giriş yapmış olduk. Bir sonraki yazıda vektörlerden ve matrislerden söz edeceğim. O zamana dek görüşmek üzere.

Kaynakça:

campus.datacamp.com

https://coderspace.io

https://teknoloji.org/r-programlama-dili-nedir-nasil-kullanilir/

--

--