AGILE SUPER KAHRAMAN OLMAK

Iremtabir
alBarakaTech Global
8 min readAug 15, 2023

Bazı süper kahramanlar doğuştan gelen süper kahraman yetenekleriyle güçlerini gösterirler, mesela Superman, WonderWoman.

Bir diğer grup vardır ki bizler gibi normal birer insandırlar ama yeteneklerini geliştirerek süper kahramanlara dönüşürler; Iron Man ve Black Widow gibi. Hepsi birer kurgusal karakter olabilir ama bizim onlar gibi olmamızı engelleyecek hiçbir engel yoktur. Agile Super Kahraman olmak için bu ikinci grubu model olarak görebiliriz. Sadece kendi yeteneklerimizi geliştirmeli ve zorlukların üstesinden gelmeliyiz.

Aşağıda Agile süper kahramanların sekiz ana özelliğini inceleyeceğiz.

Cesaretli Olmak

Agile kahramanlar olarak; değişim korkusuyla, bilgi paylaşımına yaklaşmayan davranışlarla ve rahat/alışılmış düşünce yapısıyla savaşmamız gerekir.

Cesaretimizi göstermek için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:

- Dürüstçe İletişim Kurmak: Agile ekip üyeleri hatalar ve eksikler hakkında ekipteki her üyeyi aynı bilgi seviyesinde ve statüde görerek dürüstçe düşüncelerini belirtebilmelidirler. Burada kırıcı bir yaklaşımdan söz edilmemekte, dürüstlüğün sert ve acımasız olmasına gerek yok.

- Sınırları Genişletmek: Hataların cezalandırılmadığı ortamlarda insanlar daha cesaretli olabilirler. Böylelikle rahatlık alanından çıkmak da daha kolay olacaktır.

- Alçakgönüllü Olmak: Agile süper kahramanlar hatalı olduklarını ve yardıma ihtiyacı olduğunu kabul edebilmelidirler. Yardım istemek için çok uzun süre beklenmemelidir.

Değişimin Öncüsü Olmak

Agile metotlar yazılım, IT ve iş projelerinde geleneksel yaklaşımlardan uzaklaşmayı gerektirir. Buradaki değişime karşı olan direnç agile başarısının önünde büyük bir engeldir. Agile süper kahraman olarak kurumun/ekibin agile dünyasında başarısını sağlamak için öğretme, destekleme, modelleme ve beraber yaratma gibi değişikliklere yol gösterici olunmalıdır.

Burada kendi düşüncelerinizi dayatmaktan değil bir ekip olarak yeni fikirleri iş birliği ile ortaya çıkarmak ve değerlendirmekten bahsedilmektedir. Unutmamak gerekir agile yapılar ben değil biz görüşüyle ilerler.

Değişim kabul ettirmek organizasyondaki atalet sebebiyle kolay olmayacaktır. Yıllardır aynı düzende ilerleyip başarılı buldukları sistemi değiştirmek istemeyeceklerdir. Aynı zamanda yeninin getireceği belirsizlikleri kabul etmek de bir o kadar zordur. Başarısız olma korkusu da buradaki diğer etmendir.

Agile süper kahramanlar olarak burada katalizör görevi göstermemiz gerekmektedir.

- Öncelikle kendimizle başlamamız gerekir. Diğerleri gibi bizim içimizde de rahatlık alanından çıkmak istemeyen bir yanımız olacaktır. Ataletin bize getirdiği zararlı yanları fark edip, bunların üstesinden gelmekle başlayabiliriz.

- Organizasyondaki/Ekipteki kişilere ataletin neden olduklarını göstermek gerekmektedir. Değişimin önünde nasıl bir engel oluşturduğu vurgulanmalıdır.

- Ekip çalışması halinde ilerlemenin önemini gösterin. Başarı diğerleri ile paylaşılıp, büyüyen yeni fikirlerle gelecektir. Herkesin düşüncesinin değer gördüğü, anlamlı bir ekip oluşturmanın önemini gördükçe diğerleri de yeni fikirler üretmekte istekli olacaktır.

Agile Değerleri Belirlemek

Çalışma tarzımız, davranışlarımız ve diğerleriyle olan ilişkilerimiz teknik ve profesyonel yeteneklerimizin başarılı şekilde oluşmasını ve gelişmesini etkiler.

‘Agile bir takım oyunudur.’ ve güven, dürüstlük gibi değerlerden bahsederken sadece ilham verici süslemelerden bahsedilmemektedir, bunlar agile metotları ile başarı elde edebilmenin ana maddelerindendir.

Örneğin, bir projede iş planlaması hakkında çekincelerimiz varsa bunu saklamak yerine probleme sahip çıkarak gerçek düşüncelerimizi uygun şekilde açıklamalıyız. Böylelikle oluşabilecek sorunlar için farklı yollar bulunabilir, sonrasında suçluluk hissi de olmamış olur.

Scrum Guide, değerleri agile süper kahramanlar için aşağıdaki maddeler şeklinde özetler:

- Odaklanmak: Sprint için belirlenen işe ve Scrum ekibinin hedeflerine odaklanmak.

- Cesaret: Doğru şeyi yapacak ve zor problemleri çözecek cesarete sahip olmak.

- Açık Sözlülük: Takım içerisinde açıkça konuşmak, zorluklar hakkında dürüst ve iş hakkında şeffaf olmak.

- Adanmışlık: Yapılan işe adanmışlıkla yaklaşmak, ekibi desteklemek ve hedefleri gerçekleştirmede kararlı olmak.

- Saygı Göstermek: Çalışma arkadaşlarına saygı göstermek, profesyoneller olarak ekip içinde güven sağlamak.

Agile süper kahramanlar, gelişmenin tek yolunun dürüst bir geri dönüş almak için uğraşmak ve almaktan geçtiğini anlamalıdır. Böylelikle kendi içimizdeki değerleri tartarak ne üzerinde çalışmamız gerektiğini bulabiliriz.

Yalın/Çevik Bilirkişi

Agile ile başarılı olabilmek için bu yapıyı destekleyen teknik ve yapıları anlayabilmeleri gerekir. Ayrıca kanıtlanmış teknik ve yapılarda — Scrum, Kanban, DevOpsvs.- deneyim de kazanmalıdırlar.

Agile süper kahramanların tek başına çalışarak tüm ekibin yükünü yüklenmesi beklenemez. Bunun bir takım oyunu olduğu bilinmelidir. Tek bir kişiye verilen fazla yük eninde sonunda negatif sonuçlar doğurur.

Takımın tüm üyeleri olarak sürekli gelişmeye ve farklı alanlarda yetenek kazanmaya devam edilmelidir. Tüm agile uygulayıcıları birbirini bu konuda desteklemelidir. Eğer organizasyon burada bazı agile süreçlere odaklanıp diğerlerini göz ardı ederse bu sadece gerçek agile değerlerine ulaşılmayan bir oyunu temsil eder.

Bu noktada agile metodolojisini ve pratiklerini olması gerektiği gibi uygulamak önem kazanır.

Scrum, Kanban gibi popüler agile yapıları seçilerek takım düzeyindeki süreçlerde uygulanabilir. Burada gerekli eğitimlerin alınması ve uzmanlardan destek alınması sağlanabilir. Böylelikle değeri olan ürünler üretmek daha kolay olacaktır.

Aynı zamanda yazılım ve test aşamalarında çevikliği arttırabilmek için agile mimari ve altyapı gerekliliği bulunmaktadır. Elimizdeki kaynaklarla elde edebileceğimiz sonuç limitlidir.

Agile süper kahramanlar olarak Agile teknik pratikler hakkında derin bir bilgiye sahip olmalıyız. Böylelikle bir alandaki gelişimin diğer alanları nasıl pozitif veya negatif yönde etkileyeceğini anlayabiliriz.

İletişimde İyi Olmak

Geleneksel waterfall projelerinde herkesin iletişimde iyi olmasına gerek yoktur çünkü sadece bazılarının iletişim kurması gerekmektedir. Agile’da durum bu şekilde yürümez, herkesin sürekli birbiriyle iletişime olması gerekir. Agile yapının iki önemli ilkesi olan transparan yazılım süreçleri ve iş birliği için güçlü iletişim yetenekleri edinmek büyük rol oynar.

Her zaman dediğimiz gibi agile süper kahraman olarak öncelikle kendi iletişim yeteneklerimizi geliştirmeliyiz. Kendi iletişim yeteneğimizi değerlendirebiliriz. Bunun için pek çok model bulunmaktadır, bunlardan biri Mark Murphy’nin ‘dört iletişim stili’ modelidir. Analitik, sezgisel, işlevsel ve kişisel şeklinde dört stili avantaj ve dezavantajları ile değerlendirebiliriz.

Böylelikle kendi iletişim stilimizi bulabilir, iletişimde olduğumuz kişilerin yaklaşımlarını kavrayarak daha iyi bir iş birliğinde olup, sorunları çözebilir ve bizden farklı stillerdeki kişilerle çalışırken daha verimli bir iletişim stratejisi oluşturabiliriz.

İletişim kurarken farklı yöntemlerin yarattığı etkiyi de göz önünde bulunmamız gerekir. Aşağıda coğrafik etkilerde dikkate alınarak bir grafik oluşturulmuştur.

IT ekiplerinin iletişimden ve ilişkilerden bir haber şekilde ilerlediği süreçler geri de kalmalıdır. Agile metodolojisi bir işi başarılı bir şekilde ortaya koyabilmek için özellikle iletişim ve insan ilişkileri yeteneklerini ön plana koyar.

Güçlü Bir Agile Lider Haline Gelmek

Agile gelişimin anahtar ilkelerinden biri takım kendi kendini yönetir ve yetkilendirir. Liderlik etme sadece yöneticilerden gelmez. Agile ekibin sorumlu ve yeterli olabilmesi için liderlik tüm üyeler tarafından sağlanmalıdır.

Etkili bir liderlik sağlamak için ekibin tüm üyelerini birer insan ve profesyoneller olarak iyi tanımak gerekir. Bireylerden ve gruplardan en iyi sonuçları elde edebilmek için liderler kişilerin yeteneklerinin, kapasitelerinin, iletişim biçimlerinin ve deneyimlerinin farklı olabileceğini anlamalıdır. Bunun da ötesinde bu bilgilerle takım içerisinde yardımlaşmayı sağlayarak iş birliğinin daha etkili ve verimli olmasını sağlanmalıdır.

Aynı iletişim stilleri gibi liderlik stilleri de gruplandırılarak, hangi açılardan kendimizi lider olarak değerlendirebileceğimizi anlayabiliriz. Örnek olarak Daniel Goleman’in Leadership Taht Gets Results, Harward Business Review, 2000 çalışması kullanılabilir.

Birden Fazla Yetenekli/Ömür Boyu Öğrenci Olmak

Agile süper kahramanlar olarak öğrenme işini sadece proje sürecinde değil hayat boyu sürdürmek önemlidir. Ekip içerisinde ne kadar çok çoğul becerisi olan kişi olursa sorunların çözümü de o kadar hızlı olur.

Örneğin bir Scrum ekibinde sprintteki işleri tamamlamak için yeterli genel yetenekler var ise sorunsuz bir şekilde ilerler. Ama bir işi tamamlamak için işin uzmanı beklenirse çevik iş yürütme sıkıntıya uğrar. Bir ekipte konularla ilgili olarak bir tane uzman diyeceğimiz kişi var ise bu kişi diğerlerini bu konularda uzmanlaştırmak için eğitmelidir. Böylelikle ekipteki bir kişinin yokluğu işlerin aksamasınaneden olmaz, tek bir kişinin üstüne yük binmesine izin vermez.

Bir Scrum ekibi için tüm üyelerin bir ya da iki ana güçleri olmalıdır ama bunun dışında da farklı alanlarda daha az uzmanlıklarının bulunduğu tamamlayıcı yetenekleri olmalıdır.

Peki bu nasıl sağlanır?

- Ekiplerde değişim sağlayarak bilginin diğer kişilere aktarılması sağlanmalıdır.

- Farklı görevler almak için gönüllü olunmalıdır.

- Sadece proje içinde öğrenme ile kalınmamalıdır, kendi kendine öğrenme ile de yetenekler geliştirilmelidir.

- Uygulama topluluğuna (Community of practice- CoP) katılmak ya da topluluk oluşturmak da bir diğer seçenektir. CoP organizasyon içerisinde öğrenmenin yayılması ve uzmanlık alanlarının artması için büyük bir destek oluşturacaktır.

Öğrenmek için hırs ve merak genel olarak başarılı bir agile uygulayıcısı olmanıza yardımcı olacak özelliklerdir.

Problem Çözücü Olmak

Başarı başkalarının gelip yardım etmesini ve durumu çözmesini bekleyerek gelmez. Agile süper kahramanlar olarak sorunu çözmek için sorumluluk alınmalıdır. Bu sorunlar sprint içerisinde çıkan problemler olabilir ya da organizasyon içerisindeki ilerleyiş ve DevOps hedefleri ile ilgili olabilir. Yazı boyunca cesaretli olmak, lider olmak gibi problem çözmek için önemli özelliklerden bahsettik. Bunların yanında agile uygulayıcıları olarak farklı teknikleri kullanarak da günlük problemleri çözmede başarılı olabiliriz. Üç başarılı metodu aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

The Theory of Constraints (Kısıtlar Teorisi):

Bu teori ortaya çıkan kısıtların yönetilmesi ve senkronize olarak sürekli gelişmeyi hedef alan yönetim felsefesidir. Altı adımda gösterilebilir.

1. Süreci tanımlamak: Burada amaç ekibin takip etmediği ideal, belgelenmiş süreci ortaya koymak değildir, uygulanan şimdiki süreci dikkatli bir şekilde tanımlamaktır.

2. En büyük kısıtı saptamak: En büyük engele neden olan kısmı ve bundan nasıl kurtulacağı kısmının belirlenmesidir.

3. Fazlalıkları kısıtlardan çıkarmak: Gereksiz tüm işleri verimliliği çıkarmak için ortadan kaldırın.

4. Kısıtı mahrum bırakmamak: Diğer alanların işlerini düzgün şekilde devam ettirdiğinden emin olun böylelikle darboğazın gereksiz zaman harcamasına neden olmazsınız. Ayrıca geriye iş yükü de birikememiş olur.

5. Kapasiteyi arttırmak: Kişi sayısını ve kaynağı arttırarak ya da küçük sürekleri ortadan kaldırıp düzenleyerek süreçlerde optimizasyona gidilebilir.

6. Bir sonraki en büyük kısıtı belirlemek: Bir hız kazanmışken bu sürece devam edilmesi gerekir. Böylelikle bir sonraki kısıtı kaldırmak için ilk maddeye dönülmelidir.

Continuous Improvement:

​Scrum metodolojisinin merkezinde olan Shewhart- Deming Cycle problemleri çözmede en çok ​kullanılan süreçlerdendir.

• Plan (Sprint planning): Gelecek sprintte hangi ürünlerin, projelerin çıkacağının planmasıdır. Sprint hedefi belirlenir ve başarılı şekilde tamamlamacak için tüm veriler değerlendirilir.

• Do (Sprint): Sprint hedefine ulaşmak için gerekli çalışmaların yapıldığı evredir.

• Study (Sprint Review): Sprint sonundaki geri dönüşleri paydaşlardan alarak analiz etmeyi kapsar, gelecek sprintte devam edecek, düzenlenecek işler belirlenir.

• Act (Retrospective): Takım içinde çalışma yapısının nasıl geliştirilebileceği ifade edilir. Gelecek sprintte bu geliştirmelerin nasıl uygulanacağını belirlenir.

Improvement Kata

Toyoto Kata kitabı yazarı Mike Rother’ın hedeflere ulaşmak için sürekli gelişim süreçlerini tanımladığı yöntemdir. Bu kata kasıtlı uygulanan rutinlerin alışkanlık haline gelmesini anlatır.

​Gelişim katası aşağıdaki aksiyonları belirtir:

1. İstikameti ve Zorlukları Anlamak: Organizasyon vizyonu göz önünde bulundurularak doğrultu belirlenir.

2. Mevcut Durumu Anlamak: Bir sonraki hedefi belirlemeden şu anda nerede olduğumuzu anlamak zorundayız. Takımın şimdiki durumunu anlamak için ortak değerleri kullanrak dürüst değerlendirme yapılmalıdır.

3. Hedefi Saptamak: Hedefin durumu sürecin nasıl ele alınacağı, hangi zamanda sonuçlanacağı gibi olgulardan oluşur. Hedefin duruma ulaşmak için hiçbir plan düzenlenmemelidir.

4. Hedefe Doğru Tekrarlamak: Hedefin durumuna nasıl ulaşılacağı önceden bilinemez. Takım olarak denemeler ve değerlendirmeler yaparak ulaşılabilir.

Tüm bu tavsiyeler ve metotların ışığında kendimizi agile süper kahramanlar haline getirebiliriz. Bu hem iş hayatında hem özel hayatımızda gelişmemize katkı sağlayacaktır. Agile süper kahramanlar olmak kolay iş değildir. Bu, bireysel ve organizasyon olarak değişime öncülük etmeyi sağlamak için kararlılık ve isteği gerektirir.

Ama aslında Süpermen’in de dediği gibi ‘Hepimizin için de birer süper kahraman var, sadece o pelerini giymek için cesaret gerekir.’ Burada ilk yapmamız gereken değişim için o cesareti göstermektir.

--

--