Ertan Çiftlik
alBarakaTech Global
3 min readNov 18, 2020

--

ALTYAPI OTOMASYONU NEDEN GEREKİYOR?

Günümüzde, dijitalleşme ile birlikte çoğu şirket teknoloji şirketine dönüşmektedir. 2014–2016 yılları arasında Alaska havayollarında CIO olarak görev yapan Veresh Sita, hava yollarındaki dijitalleşmeyi şu cümle ile ifade etmiştir. “Biz bir havayolu şirketi değiliz. Biz kanatları olan bir yazılım şirketiyiz”. E-ticaret, haberleşme, finans gibi alanlarda çalışan şirketlerin, müşterilerine daha iyi hizmet sağlamak için kullandığı ürünler incelendiğinde bu şirketlerdeki dijitalleşme yolculuğunu çok rahat bir şekilde gözlemlemekteyiz.

Bu dijital dönüşümün bilgi teknolojileri(BT) ekiplerine etkisi;

· Projelerde kısa zamanda ve aynı anda birden fazla sürüm ile çalışılmakta,

· Projelerde ürünün hangi özelliğinin daha önce yayınlanmasına daha fazla zaman ayrılmakta,

· Altyapı ekiplerinden daha fazla sunucu isteği ve bu isteklerin getirdiği disk paylaşım zorlukları, network, kablolama gibi fiziksel problemleri beraberinde getirmekte,

· Proje daha başlamadan, projedeki görevler belirlenmekte ve zamanlanmaktadır.

BT ekiplerinin önemli bir parçası olan altyapı ekiplerinin de bu dijitalleşmeye uyum sağlayabilmesi için altyapı otomasyonunun uygulanması gerekmektedir. Altyapı otomasyonu, altyapı ekiplerini daha çevik yapacak ve devops kültürüne daha da yaklaştıracaktır. Tüm altyapıyı kapsayan ve yazılım ekiplerinde kullanılan tekniklerin uygulandığı bir altyapı otomasyonu karmaşıktır ancak altyapı otomasyonunun bize fayda sağlaması ve amaca ulaştırması daha önemlidir.

Resim-1

Altyapı otomasyonu şimdilik ne kadar karmaşık da olsa,

· BT ekipleri için artık bir seçim değil, zorunluluktur.

· Modernleşen, karmaşıklığı ve boyutu artan bir altyapı, otomasyonsuz efektif ve etkin bir şekilde yönetilememektedir.

· Altyapı otomasyonu, BT ekipleri tarafından değerli olarak tanımlanır ama çok az BT ekibi etkin bir şekilde hayata geçirebilmektedir.

Araştırmalara göre kapsamlı ve yaşam döngüsüne sahip bir altyapı otomasyonu için Şekil-1 isimli diagramdaki adımlar sırasıyla takip edilmelidir.

Şekil-1

Araç odaklı yaklaşımı(tool based approach) benimseyen BT ekiplerinde genelde altyapı otomasyonuna “2.Altyapı Dağıtımlarını Otomatikleştirmek” veya “3.Konfigürayon Yönetimini Otomatikleştirmek” adımları ile başlanması yaygın olarak görülmektedir.

Her işte olduğu gibi altyapı otomasyonuna başlandığında da bazı zorluklarla karşılaşılacaktır. Bu zorlukları bir buzdağına benzetirsek otomasyon işlemleri ve otomasyon araçlarının seçimi gibi teknik olan zorluklar buzdağının üstünde kalacaktır. Ancak süreç iyileştirme veya organizasyonel değişiklikler gibi teknik olmayan zorluklar buzdağının altında kalacak olup, genellikle etkili ve kapsamlı bir altyapı otomasyonunun önünde en büyük engeli oluşturacaktır. Tabi ki hedeflenen kapsamlı bir altyapı otomasyonu, teknik olan ve teknik olmayan tüm engellerin üstesinden gelecek şekilde planlanmalıdır.

Araştırmalara göre, 2018 yılı itibariyle altyapı işlemlerini ve operasyonlarını otomatikleştirmek için ortalama 8 uygulama kullanıldığı tespit edilmiştir. 2022 yılında bu sayının en az 10 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.

Teknik ekipler bir otomasyon aracı ile tüm altyapıyı otomatikleştirmek isteyebilirler. Ancak tek bir araç, tüm sunucu yaşam döngüsünü otomatikleştiremeyecektir. Daha da önemlisi, hiçbir uygulama otomasyon stratejisini belirlemeyeceği gibi otomasyon projesinin sonuçlarıyla da ilgilenmez. Bir diğer ifadeyle, kullanılan otomasyon aracının amacı bir konumdan diğerine dosya kopyalamak ise, kopyalama işlemi başarılı olduğu zaman kendi görevini tamamladığını varsayacaktır ancak o kopyalama işlemi otomasyonun başarılı olduğu anlamına gelmemektedir.

Altyapı otomasyonu; daha ucuzu değil, operasyonun daha iyi ve daha kaliteli olmasını hedeflemektedir.

Zayıf süreçlerle veya zayıf sistem mimarileriyle altyapı otomasyonu denenmesi önerilmemektedir. Altyapı otomasyon projesine başlamadan önce veya altyapı otomasyon projesi gerçekleştirmek yerine, altyapının basitleştirilmesi ve modernize edilmesi önerilmektedir. Çünkü modern otomasyon uygulamaları, otomasyon sürecindeki fiziksel araçlarla veya yazılımlarla apileri üzerinden haberleşmektedir. Dolayısıyla modern bir otomasyon programı, api tabanlı bir altyapıyı da gerektirecektir.

Şunu da unutmamak gerekir ki, kapsamlı bir altyapı otomasyonunun başarısı “2.Altyapı Aktarımlarını Otomatikleştirmek” ve “3.Konfigürasyon Yönetimini Otomatikleştirmek” adımlarının başarısı ile doğru orantılı olacaktır. Ancak tecrübelerimiz bize herhangi bir iş için bile hazırlık yapılmasının o işin başarısını olumlu yönde ne kadar etkilediğini göstermektedir. Dolayısıyla altyapı otomasyonu projesinin başarılı sonuçlanmasını istiyorsak, “1.Otomasyona Hazırlık” adımına da gerektiği ölçüde zaman ayrılması önemlidir.

KAYNAKLAR

1- Derek E. Weeks, “All Day Devops: Modern Infrastructure Automation,” DevOps.com, August 2, 2017, https://oreil.ly/K-G4k.

2- Gartner, Garner.com

--

--