Banking Industry Architecture Network

Taha Furkan Ünlü
alBarakaTech Global
3 min readOct 23, 2023

BIAN: 2008 yılında bankacılık sektörü için ortak bir mimari çerçeve tanımlamak amacıyla kurulmuştur. En önemli faydalarından biri, bankaların BT sistemlerini işletirken takip edebilecekleri standart bir çerçeve sağlamasıdır. BIAN gibi endüstri standartları, iş stratejisi ve teknolojinin ortak bir dijital hedefte, nasıl bir araya geldiğine dair bir referans sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Dashboard: BIAN içerisinde yer alan metrikler ile ilgili güncel dashboard aşağıda yer almaktadır. Bu metrikler, ekosistem içerisindeki oyuncuların gelecek yol haritalarına girdi sağlayabilir.

https://bian.org/servicelandscape-11-0-0/views/view_53286.html

Çerçeve içerisinde ifade edilen bazı önemli terimlerin açıklamalarına bakalım:

Service Landscape: Hizmet Ortamı, hizmet alanlarını erişim kolaylığı için kategorize eden ve düzenleyen bir referans yapıdır.

Metamodel: Tasarım yapılarını tanımlayan bir UML modelidir. Hizmet Ortamı tasarımını yansıtan üç unsuru vardır.

1- Business Area: Hizmet Ortamı tasarımında en üst seviyede yer alır. Çeşitli iş kabiliyetlerini bir araya getirir.

2- Business Domain: İş Alanı, bağlı oldukları iş koluyla ilgili özelleştirilmiş kabiliyet setlerini tanımlar.

3- Service Domain: Hizmet Alanı, her biri benzersiz ve farklı iş kabiliyetlerini tanımlar. Hizmet Alanları, bir Hizmet Ortamının temel yapı taşlarıdır.

Örneklem: Yeni bir hesap açılışındaki süreç akışlarını BIAN içerisinde tarif edildiği şekilde inceleyelim:

Bu süreç akışlarının her biri, sürecin uygulanmasına rehberlik edecek eylemleri, veri öğelerini ve kontrol noktalarını kapsayacak şekilde Hizmet Alanlarında tanımlanır:

Görünüşte oldukça basit bir işlem olmasına rağmen, açılan yeni hesabın kimlik doğrulaması, başlatılması, onaylanması ve sağlanması için arka uç sistemlerle entegrasyon adımları oldukça karmaşık olabilir. Ortak süreç dilinden yararlanmak; ekibin en baştan gereksinim analizi ve süreç haritalaması ile başlamasına göre işlevselliği daha efektif bir şekilde sunmasına olanak sağlayacaktır.

Capabilities Landscape: Bankacılık ve diğer finansal hizmetlerde kullanılan iş kabiliyetleri, hizmet alanlarının kapsamlı bir modelini sağlar. Kabiliyet ortamı, kurumun ticari faaliyetlerin temsilidir.

https://bian.org/servicelandscape-11-0-0/views/view_53322.html

Service Landscape Value Chain: Kabiliyetleri desteklemek için ihtiyaç duyulan hizmet ortamı değer zinciri aşağıdaki şekilde gösterilmektedir:

https://bian.org/servicelandscape-11-0-0/views/view_53367.html

Keyifli okumalar dilerim.

--

--