Configuration Management Database

Taha Furkan Ünlü
alBarakaTech Global
3 min readJun 28, 2022
Photo by Mike Schmitt on nlyte

Configuration Management Database: Bir kurumun BT hizmetlerinde kullandığı donanımlar, yazılımlar ve bunlar arasındaki ilişkilerle ilgili bilgileri içeren veri tabanıdır.

Configuration Item: CMDB içerisinde konfigürasyon ögelerini (CI) barındırır. BT paydaşları tarafından yönetimi yapılan her bir varlığa CI adı verilmektedir. Sunucular, İstemciler, İşletim Sistemleri, Uygulamalar, Veri Tabanları, Network Cihazları vb. sistemin devamlılığını sağlayan bütün bileşenler birer CI olarak sayılmaktadır.

Faydası: BT altyapısının ve yazılımlarının net bir görünümünü sunar. Konfigürasyon yönetimi süreçlerini destekler. Ortamda bulunan konfigürasyon ögeleriyle ilgili değişim noktalarını gösterir.

Gereksinim Analizi

CI Keşifleri: CMDB içerisinde keşfi yapılmak istenilen konfigürasyon ögelerine yönelik yapılan çalışmalardır. Bir bilgi sisteminin bütün bileşenleri önceliklere göre kapsama dahil edilebilir. Kullanılan aracın kabiliyetine göre ajanlı veya WMI, SSH ve SNMP gibi standart protokoller ile ajansız keşifler yapılabilir.

Hizmet Modeli: Keşfi yapılan konfigürasyon ögeleriyle ilişkili olan hizmet, uygulama ve teknoloji katmanlarının belirtildiği çalışmalardır. Bu model, hizmetlerinizi ayakta tutan bileşenleri tek bir büyük resimde görmenizi sağlar.

Etki Analizi: Konfigürasyon ögeleri ile ilgili yapılan çalışmalarda meydana gelen veya gelebilecek değişikliklerin, sunulan hizmet ve uygulamalar üzerindeki etkisinin analiz edildiği çalışmalardır. Üretici desteği sona eren sunucularla ilgili altyapı ekiplerinin versiyon güncelleme çalışmalarına destek olan listeler bu analiz çalışmaları kapsamında hazırlanmaktadır.

Değişiklik Raporları: BT altyapısında yaşanan değişikliklerle ilgili hazırlanan raporlardır. Herhangi bir sunucuda yaşanan ıp, core, yüklenen yazılımlar, işletim sistemi ve versiyonlarıyla ilgili değişiklikler bu raporlarda yer almaktadır.

Uygulama Kataloğu: Projeler kapsamında ortama kurulumları yapılan uygulamaların kayıt altına alındığı çalışmadır. Katalog içerisinde; uygulama adı, işlevi, tipi, sorumlusu, portföyü, kritiklik seviyesi, kullanan birim ve kullanım durumu gibi bilgiler yer almaktadır.

Hizmet Kataloğu: Kurumun iç ve dış müşterilerine sunulan hizmetler ile ilgili katalogdur. Finans sektörü için bir örnek verecek olursak; içerisinde dış müşterilere sunulan FX İşlemlerinden sorumlu ekip ve iç müşteriye yönelik Anlık Mesajlaşma sorumlularının bilgileri yer almaktadır. Hizmetlerin kritiklik seviyeleri İş Sürekliliğine etkisi esas alınarak katalog içerisinde belirtilmektedir.

Lisans Kontrolleri: Sunucu ve istemcilerde kullanılan lisanslı ürünlere yönelik Yazılım Varlık Yönetimi (SAM) faaliyetleri de CMDB aracı ile yapılabilir. Ayrı bir SAM aracı yatırımı yapmak yerine, merkezi bir CMDB kullanımı maliyet optimizasyonu sağlayacaktır.

Denetim Raporları: Regülasyonlar gereği BT ekiplerinden istenilen denetim talepleri, CMDB içerisinde bulunan konfigürasyon ögeleri analiz edilerek karşılanabilir.

CMDB aracı ile devreye alınabilecek olan raporlama çalışmaları ile ilgili örnekler aşağıda yer almaktadır:

1. Sunucular

2. Uygulamalar

3. Hizmetler

4. Hizmetlere Ayrılan Kaynaklar

5. OS Envanteri

6. DB Envanteri

7. Web Servis Envanteri (IIS, Apache, Tomcat)

8. NLB Envanteri

9. LDAP Entegrasyonu Olan Uygulamalar

10. Windows Sunucularda Kurulu Yazılımlar

11. Linux Sunucularda Kurulu Yazılımlar

12. SQL Core Raporu

13. Domainde Olmayan Sunucular

14. 443, 80, 21 Portu Açık Sunucular

15. Nodelar Üzerindeki Değişiklikler

16. VMware ESX Sunucu Envanteri

Keyifli okumalar dilerim.

--

--