Yeni Evrensel Dil: “Emojice” 🙂

Hasan Amanet
alBarakaTech Global
4 min readNov 16, 2020

--

Emoji, Japonca “resim” ve “karakter” kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan ingilizce bir kavramdır. Emojiler dijital klavyelerimizde tek karakterli resimler ve gifler olarak yer almakta ve gün içerisinde çok sık kullanmaktayız. (😀, 😉, ❤️)

Peki emojileri kullanarak insanlarla iletişim kurabilir onlarla konuşabilir miyiz?

Emojiler mobil cihazlarda yaygın olarak kullanılmaya başlandıkları 2011'den beri dünyayı kasıp kavurdular. Özellikle dijital mesajlaşma ve sosyal medyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir emoji veya “resim karakteri” bir duygunun, fikrin, varlığın durumun veya olayın görsel bir temsilidir.

Emojilerin tarihine bakacak olursak ilk emojiler 1990'ların sonunda Japonya’da dünyanın ilk mobil telefon sisteminde kullanılmak üzere geliştirildi. Sonrasında Japon telekomünikasyon şirketi tarafından geliştirilmeye devam edildi. İlk başta 176 emoji karakteri bulunuyorken bu Japonya’daki mobil bilgi işlem sektöründeki rekabetin etkisiyle 2000'li yıllarda hızla yükseldi.

Modern dijital bilgi işlem ve iletişim platformlarında metnin temsiline ilişkin uluslararası standardı belirleyen Kaliforniya merkezli Unicode Konsorsiyumu 2009 yılında 700'den fazla emoji onayladı. Bu konsorsiyum 10 firmadan oluşmakta ve içerisinde Facebook, Microsoft, Google, Apple gibi ABD merkezli firmalar yer almakta ve sayıları 8'i bulmaktadır. Emoji yazımı sırasında cilt tonu değişikliği ve diğer kombinasyonlar, çiftler ve aile emojileriyle birlikte şuanda kullanılan toplamda 1851 emoji bulunmaktadır.

Emojilerle ilgili aklımıza gelen bir soruda acaba herkes kendi ulusal emojisini yaratabilir mi? Finlandiya bu konuda kendi ülkesine özgü emojileri geliştirdi. Emojiler aracılığıyla kendi kimliğini benimseyen ilk ülke olmasına rağmen şuan bu emojileri kullanamıyoruz. Bunun nedeni Fin emojilerinin Unicode Konsorsiyumu tarafından resmi olarak onaylanmamasıdır. Fin emojilerini merak ediyorsanız www.finland.fi/emoji adresini ziyaret edebilirsiniz. Bir emojinin resmi olarak onaylanması süreci çok titiz yürütülen bir süreçtir. Emojinin onaylanması ve dijital klavyelerde yerini alması birkaç yılı bulmaktadır.

Bugün tartışmasız dünyanın ilk gerçek evrensel iletişim biçimi emojidir. Yani “emojice”dir :). Bu noktada aklımıza evrensel ortak iletişim dili olarak ingilizce gelmektedir. İngilizcenin küresel iletişim bağlamında her alanda şaşırtıcı bir etkisi vardır. Ticaretten diplomasiye, havacılıktan akademik yayıncılığa kadar İngilizce küresel dil olarak hizmet vermektedir. Buna rağmen emoji, İngilizcenin erişimini bile gölgede bırakıyor.

Emojinin bu yükselişinin iki önemli nedeni vardır. Birincisi akıllı telefonlarda standart olarak emoji içeren klavyelerin kullanılmasıdır. Dünya nüfusunun dörtte birinde akıllı telefon bulunduğunu düşünürsek emojinin bu yükselişine pek şaşırmamak gerekiyor. Bunun yanı sıra küresel olarak her gün yaklaşık 60 milyar kısa mesaj gönderiliyor ve sosyal medya platformlarında her gün yaklaşık 8 milyardan fazla emoji kullanılıyor. Bu durumda emojilerin hayatımızda büyük bir yeri olduğunu söyleyebiliriz.

Emoji kullanımını arttıran bir diğer durum sosyal medya platformlarının yaygın olarak kullanılmasıdır. Örneğin, fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram’da 300 milyondan fazla aktif kullanıcı bulunmaktadır. Yapılan araştırmada IOS işletim sisteminde Emoji klavyesinin kullanımına sunulmasından sonra emojilerin metinler ve Instagram fotoğraflarında kullanımının %10 arttığı görülmüştür. Andorid işletim sistemine Emoji klavyesinin dahil edilmesiyle birlikte bu kullanım daha da arttı. Şuan Instagram paylaşımlarındaki metinlerin yarısından fazlası emoji içermektedir.

Örneğin Instagram’daki metin başlıklarında 😂 emojisi anlamsal olarak ilişkili olan birçok internet kısaltmasının yerini almaya başladı. Bu kısaltmalar lol,lolo, ahah, hahaha,ahaha vb. dir. Çoğu dile özgü olan bu terimlerin aksine Emoji artık tüm dillerde evrensel bir iletişim biçimi olmuştur.

Komik, That’s funny: 😂

Tamam, OK : 👌

Sevdim, I like it: 👍

Seni seviyorum, I love you: ❤️

Yukarıdaki örnekleri incelediğimiz de iki farklı dildeki anlamları aynı emojiyle ifade edilebiliyoruz. Bu özelliğiyle “Emojice” evrensel bir iletişim aracı olduğunu göstermiş oluyor. Ana dilimizin Türkçe, İngilizce, Fransızca veya Korece olması fark etmez; gülen yüz “😂” her dilde aynı anlama gelmektedir. Şuan hepimiz emojiyle “konuşuyoruz” 🙂

Çoğu zaman dilin günlük anlam dünyamızın kilit oyuncusu ana noktası olduğunu düşünüyoruz. Ancak gerçekte gündelik sosyal karşılaşmalarımızda aktardığımız ve algıladığımız anlamlar çoğu sözlü olmayan bazı ipuçlarından gelmektedir.

Sözlü iletişimde jest, yüz ifadesi, beden dili ve konuşma tonlaması söylediğimiz kelimelerin ilettiği mesajı nitelendirme ve ayarlamak için önemli bir rol oynamaktadır. Bir göz kırpma veya gülümseme dili farklılaştırır, önemli bir ipucu sağlar ve konuşulan kelimeyi anlamamıza yardımcı olur. Dijital iletişim sosyal ve profesyonel yaşamlarımızda bize önemli bir iletişim kanalı sağlamaktadır. Ancak yüz yüze iletişimde mevcut olan zengin iletişimsel bağlar büyük ölçüde yoktur.

Dijital metinler tek başına anlamsal olarak fakirleşir ve duygusal olarak zayıftırlar. Metin kullanarak mesajlaşma ve sosyal medya platformları aracılığıyla elektronik olarak iletilen mesajlar yüz yüze iletişimde var olan jest, mimik ve vurguları tam olarak ifade edememektedir. İşte bu nokta da Emoji yardımımıza koşuyor. Emoji, dijital iletişimde konuşma etkileşimindeki jest, mimik, vücut dili ve tonlamaya benzer işlevi yerine getirmektedir.

Metin mesajı, e-posta ve diğer dijital iletişim biçimlerinde emoji, tonu daha iyi ifade etmemize ve duygusal ipuçları vermemize olanak tanır. Bu durum devam eden bilgi akışını daha iyi algılamamızı ve kelimelerin neyi ifade ettiğini doğru yorumlamamıza imkan tanır.

Bu yazımızda gün içerisinde yazılı iletişimde çok sık kullandığımız, karşı taraf kullanmadığında rahatsız olduğumuz emojiler hakkında bilgileri paylaştım. Yeni bir evrensel dil olarak değerlendirilen emojileri yani “emojice”yi anlatmaya çalıştım. Bu konuda yakında hizmete girecek www.emojice.com adresinde atasözlerini, deyimleri ve yazılan cümleleri “emojice”ye çeviren bir uygulama hizmete sunulacaktır. Eğlenceli olacağına inanıyorum. 😂

Sabırla okuduğunuz için teşekkürler.

Kaynaklar

1- The Emoji Code — Vynyan Evans

2- Emoticons, Kaomoji and Emoji — Elena Giannouslis and Lukas R.A. Wilde

--

--

Hasan Amanet
alBarakaTech Global

Data Scientist- Analitik Çözüm Tasarımı - Albaraka Tech Global