Başlaması Kolay, Tamamlaması Zor… Proje Süreci Nasıl Yönetilir?

Ampersand.Istanbul
Ampersand Istanbul
Published in
2 min readJul 11, 2018

Reklam dünyasındaki kavramı çok daha geniş olsa da projenin tanımıyla başlayalım.Birbiriyle bağlantılı mikro faaliyetleri içeren, ürün veya hizmetin kendine özgü karakterine göre şekillenen süreç olarak tanımlayabiliriz projeyi.

Reklam sektöründe ise bu kavram; lansman, yapılanma, tanıtım gibi somut yapıların yanında duygusal fayda amacına da hizmet edebiliyor. Tabii ki bu süreci yönetirken birçok dijital dinamiklere, hedef kitle, marka ve bütçe kıstaslarına maruz kalabiliyor proje yöneticileri. Sonuç olarak amaç ise her proje için aynı oluyor: optimum bütçe ile maksimum ve efektif fayda sağlamak.

Sabit değişkenler dışında bu süreçteki en önemli konu hedef kitle… Ne istiyorlar, ne bekliyorlar, nasıl tüketmeye alışkınlar, bu reklam kirliliğinde dikkatlerini nasıl çekmeli… Bu sorular uzayıp gider. Hal böyle olunca da; reklam tüketicisini iyi gözlemlemek, onlarla beraber anlık düşünmek ve adımlarını tahmin edebilmek hayati önem taşıyor.

Bu süreci yönetirken sizi içine çekecek bir girdaptan bahsedelim.

Zaman+maliyet=Kalite

Bir projeye başlarken zaman veya maliyet konusunun handikap olması, çıkan sonuçtan çok memnun kalmamanıza yol açabilir. Ancak hevesiniz kırılmasın, her reklamcı bir gün bunu tadacaktır. Çünkü bu noktada gidişata (çoğu zaman) müşterinizi ikna etme kabiliyetinizin yanı sıra, gerçekçi koşullar yön vermektedir.

Müşteriler her zaman sizden en başta belirtiğimiz gibi minimum bütçe ile maksimum efektif fayda beklerler. Burada siz projeyi ele alırken artı ve eksilerini çok iyi değerlendirmeli ve müşteriyi olası bütçesel konularda baştan uyarmalısınız. Bunu yapmadığınız taktirde müşteri sizinle başta konuştuğu bütçe üzerinden ilerlemeye devam eder ve projeye yeni argümanlar eklense bile bütçe değişmeyeceğinden burada yaşanacak sıkıntı en temelde sizin bu projeyi ele alış biçinimizi sonrasında ise bu projeye yaklaşımınızı negatif yönde etkiler.

Ama siz anlatmaktan ve baştan başlamaktan vazgeçmeyin! Elinizdeki kaynakları verimli ve hızlı kullanabildiğiniz sürece ortaya mutlaka güzel bir şey çıkacaktır.

— — — — — — — — — — — — —

Bu yazı, AFI’de Creative Project Manager olarak görev yapan Selen Eryılmaz tarafından yazılmıştır.

--

--

Ampersand.Istanbul
Ampersand Istanbul

GOOD Ad Lab (www.goodadlab.com) ve AFI (www.afi.com.tr) tarafından oluşturulan Dijital Pazarlama ve Dijital Kültür Blog’u. Keyifli okumalar dileriz.