Gelişen Teknolojiyle Değişen Dijital Pazarlama Yöntemleri!

Ampersand.Istanbul
Ampersand Istanbul
Published in
3 min readJul 25, 2018

Bundan 10 yıl önce dijital pazarlamanın bu kadar değişim geçireceğini kestiremezdik. Farklı teknolojilerin ve terimlerin dünyamıza girdiği bu dönemde yaşanan bu değişimin dijital pazarlamaya etki etmemesi mümkün olmazdı.

Teknolojinin değişim hızı ve yenilenme süreci her geçen gün daha tetikte ve nasıl adapte olunması konusunda düşündürüyor. Teknoloji şirketleri, kuruluşlar, markalar teknolojiyi dijital pazarlama yöntemlerine dahil ederek yaratıcı ve dikkat çekici çalışmalar yapmak peşindeler.

Bu alanda başarı, değişime hızlı ayak uydurup bunu gerçekleştirenler ve öncülük edip sürdürebilir bir strateji çizenler arasından çıkıyor.

Örneğin Facebook 2004 yılından beri hayatımızda. Geçen 14 yıl süre boyunca Facebook’un geçirdiği evrimi sadece status değiştirme veya fotoğraf, video ekleme gibi temel ayarlarla ifade edemeyiz. Zamanla tasarımsal açıdan getirdiği sektörel standartlar ve öncü teknolojik geliştirmeler hepimize acaba sırada ne özellik gelecek? ya da ne tür bir teknoloji çıkartıp dijital pazarlama fikirlerine öncülük edecek? düşüncesini doğuruyor.

Teknoloji değişimine öncülük eden Facebook, Google gibi teknoloji şirketlerinin markalara sunduğu avantajlar ve yaratıcılıklar sonsuz bir evren. Facebook’un Oculus ile VR teknolojileri gittikçe gelişiyor ve markalar için yeni bir reklam mecrası haline geliyor. Bunun yanında sesli asistan pazarında Amazon ve Google büyük yarışta. Lakin teknoloji şirketlerinin popülerleşen donanım teknolojileri markaların dijital pazarlama çalışmalarına da ilham kaynağı oluyor. Bunun en büyük örneğini Burger King’in “Google Home of The Whopper” reklam çalışmasında görebiliyoruz.

Aynı zamanda Nesnelerin İnterneti (IOT), veri madenciliği, yapay zeka ve sürücüsüz otomobil teknolojilerin de gelişmesi dijital pazarlama çalışmalarında yeni alanların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kasiyersiz alışveriş teknolojisiyle birçok yerde haber olan ve yepyeni bir alışveriş deneyimi sağlayan Amazon Go teknolojisi, herkesin dikkatini çekti ve yüz tanıma teknolojisinin marketlerde uygulanarak yepyeni bir pazarlama teknolojisinin günlük tüketim alışverişini değiştirebileceğini gösterdi.

Yapay zeka teknolojisine örnek verecek olursak, Harley Davidson New York’taki satış mağazasında haftalık satış miktarı veri odaklı pazarlama stratejisiyle potansiyel müşteri sayısını %2930 artırmış.

“Albert” isimli pazarlama yazılımı sayesinde bu yüzdenin %50’si satın alması muhtemel kişilerden oluşmuş. Yazılımın bu başarısı örneğin reklam metninin sonunda müşteriyi satışa teşvik etmek için ‘Şimdi Al’ çağrısı yerine ‘Şimdi Ara’yı kullanınca verimin arttığını tespit etmesi oldukça önemli. Eş zamanlı olarak tüm reklamlardaki kelimeleri bu yazılımın değiştirmesi markanın hem iş süreçlerinde hem de satışlarında büyük yarar sağladığı su götürmez bir gerçek.

Bu tür teknolojileri yakından takip eden, liderlik eden ve sürdürülebilir dijital pazarlama süreçlerine entegre eden markalar değişime ayak uyduracak. İlk olmak ve hızlı olmak dijital pazarlama kurallarının başında geliyor. Sosyal medya araçları bize bu hızı sağlıyor. Denemekten korkmadan, fikri bulanın değil yapanın kazandığı bu çağda markaların cesaretle yeni teknolojileri pazarlama veya reklam çalışmalarına dahil etmesi artık bir elzem süreç olarak karşımıza çıkıyor.

— — — — — — — — — — — — —

Bu yazı, AFI’de Head of Social olarak görev yapan Gökhan Eskalen tarafından yazılmıştır.

--

--

Ampersand.Istanbul
Ampersand Istanbul

GOOD Ad Lab (www.goodadlab.com) ve AFI (www.afi.com.tr) tarafından oluşturulan Dijital Pazarlama ve Dijital Kültür Blog’u. Keyifli okumalar dileriz.