Hayatımızın Merkezine Yerleşen Mobil Aplikasyonları Neden Bu Kadar Çok Seviyoruz?

Ampersand.Istanbul
Ampersand Istanbul
Published in
4 min readFeb 21, 2018

Her anımızda yanımızda olan ve hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran mobil aplikasyonların değeri ve önemi her geçen artmasıyla, app store’larda yoğun bir rakebet savaşı başladı!

Son yıllarda mobil teknolojilerinin ve buna bağlı olarak mobil uygulamaların hızla yükseldiği bir noktaya geldik. Bundan 10 sene öncesinde başlayan ‘’genç ama olgun’’ mobil uygulama ekonomisi günümüz teknolojisinin en büyük silahı. Akıllı telefon sahibi her birey günde yaklaşık 2 saatini (bu da yılda 1 ay yapar) mobil uygulamalarda geçiriyor.

Kullanıcıların mobil uygulamalarda geçirdiği bu süre sayesinde, app ekonomisi hızla yükselmekte. App Store ve Google 2017 içerisinde 150 bine yakın yeni uygulama ekledi. Neredeyse her gün eklenen yeni uygulamalar artık kullanıcılara erişememeye başladığı için Google ve Apple app store’larını güncelleyerek ve editoryal içeriği mecraya katarak, bu sorunu kısmen gidermek üzere iyileştirme yoluna gittiler.

Her gün biraz daha hayatımıza işleyen mobil uygulamaları neden bu kadar çok seviyoruz?

Bu sorunun cevabı aslında çok zor değil. Bundan 10 yıl öncesine kadar online işlerimizin neredeyse tamamını bilgisayarlar üzerinden yapıyorduk. Mobil cihazların ekran boyutları ve işlevselliği yapacağız işlemlerin tamamına elverişli değildi. Bu cihazların ekran boyutu ve işlevselliği büyürken aynı zamanda çeşitlenmeye de başladı. Durum böyle olunca sadece online değil günlük rutin işlerimizide mobil aplikasyonlar aracılığı ile yapar olduk.

Türkiye’de Mobil Kullanım Alışkanlıkları Ne Yönde?

Gelelim Türkiye’deki mobil kullanım istatistiklerine.Türkiyenin mobilde en çok tükettiği içerikler video içerikleri olarak gözüküyor. Hatta kullanıcılar bu yüzden genelde kota aşımına gidiyor :)

Türkiyedeki cep telefonu aktivitelerine göre kullanımına göz atacak olursak:
Sosyal Medya %78
Banka Hesapları %66
Arama Motorları %60
Haberleri Okuma %51
Oyun Oynama %49
olmak üzere beş kategoriye ayrılıyor.

Bu yüzdelikleri göz önünde bulundurursak, kullanıcılar arık günlük hayattaki işlerini mobilden çözüp, boş vakitlerini yine aynı şekilde mobilde geçiriyorlar. Durum böyle olunca dijital reklamcılığın web’den mobile doğru bir kayma sürecine gireceğimiz apaçık ortada.2019 yılında mobil trafiğin yüzdesinin daha da artacağı konusunda bir çok kişi hemfikir olmuş durumda.

Markalar İçin Mobil Reklamlar Neden Önemli?

Markaların reklam bütçesini mobil web ve mobil uygulamalara yönlendirmesi bu markaların kendilerini ve ürünlerini tanıtması için daha karlı olacağı kesin. Artık 7’den 70’e herkesin elinde mutlaka bir akıllı telefon görmekteyiz. Durum böyle olunca mobil ve dijital reklamların önemide bir hayli artmış oluyor. Markalar geleneksel mecralarda reklam verdiklerinde hedef kitleleri kullanılan medyanın hedef kitlesi ile örtüşmek zorunda kalıyor. Mobil reklamlar markalara nokta atışı bir hedefleme sağlarken aynı zamanda ölçümleme olanağı da sunuyor. Bireyler neredeyse tüm işlerini mobil aplikasyonlar üzerinden yaptıkları için son zamanlarda markalar bu uygulamalar üzerinden sıkça reklam vermeye başladı.

Markalar Mobil Reklam Verirken Nelere Dikkat Etmeli?

Markalar rakiplerine oranla kendilerini daha fazla görünür kılmak ve hatırlanabilirlik düzeylerini artırma konusunda sürekli yarış halindeler. Her mecrada olduğu gibi mobil reklam verirkende markaların dikkat etmesi gereken noktalar var.

Hazırlanan reklam kampanyası türüne ve içeriğine bağlı olarak da bu reklamlar; metin, resim, video, yalnızca telefon aramasına yönlendiren veya uygulama/dijital içerik(e-dergi gibi) formatlarda olabilir. Burada belkide en önemli nokta hedeflemeyi doğru yapmak olacaktır.Kullanıcıların servis veya hizmetlerinize ihtiyacı olduğu anda sizin ilk olarak akıllarına gelmelerini sağlamak için kullanıcı davranışlarını gözlemlemek çok önemlidir.

Kullanıcının karşısına çıkacak yaratıcı reklam fikirleriyle onları sıkmayarak, markaya yönlendirecek veya markanın bilinirliğini sağlacak reklamlar üretilmelidir. Sosyal medya üzerinden yapılacak reklamlar, gaming yöntemiyle oluşturulacak reklamlar ve haber siteleri üzerinden yapılan native reklamlar kullanıcıya ulaşmak için en etkili yöntemlerin bir kaçıdır.

Kısacası dünyayı mobil ele geçirirken markaların ve ajansların bu gidişatı yok sayması demek, yeniliklerden uzak kalıp sıradan ve ellerindeki mevcut fikirlerle yerinde saymaları demek olur.

— — — — — — — — — — — — —

Bu yazı, GOOD Ad Lab’de Intern Costomer Development olarak görev yapan Ceren Akari tarafından yazılmıştır.

--

--

Ampersand.Istanbul
Ampersand Istanbul

GOOD Ad Lab (www.goodadlab.com) ve AFI (www.afi.com.tr) tarafından oluşturulan Dijital Pazarlama ve Dijital Kültür Blog’u. Keyifli okumalar dileriz.