Türkiye’de Influencer Marketing

Ampersand.Istanbul
Ampersand Istanbul
Published in
4 min readJan 25, 2018

Pazarlama, ortaya çıktığı günden beri sürekli olarak devinim yaşamış ve pazarlama dünyasında her geçen gün farklı stratejiler hedef kitleyi etkisi altına almıştır. Pazarlamadaki son trend ise Influencer; yani fenomen kullanımı. Fenomen olarak tanımladığımız kişiler sosyal medyanın kanaat önderleri olarak görüldüğünden, markaların son kullanıcıya erişmesinde önemli bir rol oynamakta.

Deneyim pazarlamasının satın alma kararı üzerindeki etkisini göz ardı etmek imkansızdır. İnsanlar bir ürün veya hizmet satın almadan önce mutlaka onu deneyimleyen kişilerin görüşüne ihtiyaç duyuyor ve başkalarının deneyimlerinden yola çıkarak satın alma kararını veriyor. Eğer bir ürün bir fenomen tarafından öneriliyorsa bu ürünün piyasada satışı artıyor. Bu durum makyaj ve teknoloji ürünlerinde daha sık görülüyor. Bunun sebebi ise makyaj ve teknoloji ürünlerinin kullanımı ile videoların çekilip ürün detaylarının daha rahat anlatılması.

Tüketici eskiden, TV’de bir deterjan reklamı gördüğünde onun sahiden beyazlattıgğını düşünüp ürünü satın alırdı. Şimdi ise markalar tüketiciyi bu yolla ikna edemeyeceğinin farkında ve günümüzde deneyim pazarlaması satın alma kararını etkilediği için fenomenler bu iş için biçilmiş kaftan.

Google Trends üzerinden, bu konunun ilgi grafiğini incelediğimizde daha net anlayabiliyoruz ne kadar hızlı yükselen bir taktik olduğunu.

Son 3 yıl içerisinde tüm dünyada “Influencer Marketing” aramasının artış grafiği.
Son 3 yıl içerisinde tüm dünyada “Youtuber” aramasının artış grafiği.
Son 3 yıl içerisinde tüm dünyada “Instagrammer” aramasının artış grafiği.

Yurt dışında markalar fenomenler ile çok güzel işler çıkarıyorlar, bunu görüyoruz. Yapılan çalışmalar gün sonunda başarıya da ulaşıyor; peki ülkemizde Influencer Marketing nasıl çalışıyor, yeterince başarılı oluyor mu? Bu sorunun cevabı %50; yani başarılı çalışmalar da var, sırf fenomen iletişimi yapmak için yapılan işler de var. Bu 2'sinin en önemli sebebi, markaların bu alana yatırım yapmak isteyip profesyonel bir yönlendirmeden mahrum olarak bu taktiği uygulaması.

Başarılı bir fenomen işbirliğinde süreç nasıl olmalı?

  • Markanın tam olarak neyi, hangi kitleye duyurmak istediğine karar vermesi,
  • Ürünün hedef kitlesi ile iş birliği yapılacak fenomenin takipçilerinin aynı kullanım alışkanlıklarına sahip olması,
  • Ürün veya hizmetin tanıtımı için işbirliği yapılacak fenomenin markaya uygun olması (yaptığı diğer marka işbirlikleri, influencer’ın kişisel olarak marka karakterine uygun olması vs.),
  • Gerçeğe uygun bir kurgu oluşturulması, çalışmanın “reklam kokmaması”,
  • Hangi mecrada daha geniş kitlelere ulaşılacağına dair analizin yapılması ve bu analiz doğrultusunda o mecralardan influencer seçimlerinin yapılması.
  • Bu maddelerin hemen hemen hepsinin uygualandığı ve başarıya ulaşan bir Influencer Marketing Proje örneği için şu örneğe göz atabilirsiniz: Sınırları Kaldır! — Samsung Galaxy S8 Türkiye Lansmanı

Kreatif süreç böylece başlamış oluyor. Burada aslolan yapılan kurgunun gerçeğe uygunluğu; günümüz tüketicisi artık geçmişteki gibi gözü kapalı duyduğuna-gördüğüne inanan bir yapıda değil. Örneğin; tüketici eskiden, TV’de bir deterjan reklamı gördüğünde onun sahiden beyazlattığını düşünüp ürünü satın alırdı. Şimdi ise markalar tüketiciyi bu yolla ikna edemeyeceğinin farkında ve günümüzde deneyim pazarlaması satın alma kararını etkilediği için fenomenler bu iş için biçilmiş kaftan.

Fenomen işbirliğinin başarısız olmasının altındaki etmenler neler?

  • Fenomen iletişiminin ürün veya hizmete bağlı olarak yapılmaması,
  • Haftalık olarak aynı ürün veya hizmete bağlı olarak yapılması (tekrara düşmek),
  • Herhangi bir kurgu olmadan sırf sosyal mecralarda insanlara ürün veya hizmeti göstermek için bu iletişimin yapılması,
  • Fenomenin marka için uygunluğunun araştırılmaması, ya da kısaca influencer’ın marka karakterine uygun olmaması,
  • Sırf fenomenlerle işbirliği yapmak için bu iletişimin yapılması,
  • Aynı ürünler ile sürekli fenomen iş birliği yapılmasından dolayı, bir süre sonra iletişimin tek düze devam etmeye başlaması.

Türkiye’de 2 yöntem de kullanılıyor ama en mantıklı olanı ilk durumdaki gibi ürün ve hizmete uygun olan bir fenomen ile yaratıcı, gerçeğe uygun bir kurgu üzerinden iş birliği yapmak. Diğer türlü sadece iş birliği yapmak için yapılmış oluyor ve fenomenin aldığı ücret dışında hiç kimseye bir fayda sağlamıyor. Ne insanlar o ürün hakkında konuşuyor ne de o ürünü bu yüzden gidip satın alıyor. Boşluğa atılmış bir cisim gibi, o iş birliği kısa bir süre sonra sosyal medya dünyasında kaybolup gidiyor.

— — — — — — — — — — — — —

Bu yazı, AFI’de Content Editor olarak görev yapan Emre Odunkesen tarafından yazılmıştır.

--

--

Ampersand.Istanbul
Ampersand Istanbul

GOOD Ad Lab (www.goodadlab.com) ve AFI (www.afi.com.tr) tarafından oluşturulan Dijital Pazarlama ve Dijital Kültür Blog’u. Keyifli okumalar dileriz.