Amsterdam’da Aylık Genel Giderler

Melissa Gürcan
Amsterdam Günlükleri
4 min readOct 20, 2020

Geçenlerde buraya taşınmayı düşünen arkadaşlarımızla genel yaşam üzerine konuşurken taşınma-taşınmama kararını en çok etkileyen şeylerden birinin, gelir — gider dengesinin en azından ilk zamanlarda nasıl olacağını bilmek olduğunu gördüm ve bununla ilgili bir şeyler yazmak istedim. Tabii ki kendi deneyimlerimiz öncelikli olmasıyla beraber buradaki diğer taşınan arkadaşlarımızdan da dinlediklerimiz ve öğrendiklerimiz üzerinden genel bir çıkarım yapacağım. Yazacağım gider kalemleri iki kişi üzerinden hesaplanmıştır, alışkanlıklarınıza ve yaşam tarzınıza göre rakamlar değişiklik gösterebilir.

Önce büyük kalemlerden başlayalım: bunların en önemlisi tabii ki kira. Ortalama eşyalı/eşyasız bir ev için çok lüks mahalleler ya da çok fazla odalı büyük evler peşinde olmadığımız durumda, merkeze bisikletle 10–20 dakika uzaklıkta bir ev için ortalama 1400–1700 Euro harcama yapmanız olası. Bu ev 2+1 ve 60m²'yi geçmeyecek büyüklükte olacaktır.

Bu harcamaya eklenebilecek ekstralar ise; oturduğunuz apartmana bağlı olarak aidat olabilir, apartman iç temizliği, elektrik ya da ortak bahçe olması durumunda onun düzenlenmesi temizlenmesi gibi giderler için ortalama 30–70 Euro gibi bir miktarda.

Evin genel giderleri ise elektrik, su, doğalgaz ve internet şeklinde düşündüğümüzde. Elektrik ve doğalgaz genellikle aynı firmaya, aylık standart ücret olarak ödeniyor. Bununla ilgili iki önemli nokta: ilki yıl sonunda ödenen miktar ve harcanan miktar üzerinden hesaplama yapılıyor. Az harcadıysanız geri iade yapılıyor, daha fazla harcadıysanız da ekstra ödeme talep ediliyor. İkincisi ise, her yıl ya da birkaç yılda bir farklı bir firmaya geçerek, yeni imzalama bonusu adı altında 300 Euro kadar bir indirim (ya da ücretsiz akıllı termostat, PlayStation gibi şeyler) alıyorsunuz. Aylık ortalama ödeme için 100–120 Euro diye düşünebiliriz.

Su ise tek firma ve oldukça düşük, standart bir aylık ödemeyle yapılıyor. Aylık 15–20 Euro arası.

İnternet ise tabii ki sizin tercihlerinize göre değişecektir ama standart kullanım hızı ve büyüklüğünde ortalama 50–60 Euro kadar olacaktır.

Kişisel giderleri konuşalım. Buraya adım attığınız gibi başlayan özel sağlık sigortası olayı. Türkiye’den sonra buradaki özel sigortadan çok sıkılabilirsiniz ama sevseniz de sevmeseniz de standart giriş paketi olarak kişi başı 100–120 Euro gibi bir ücreti her ay ödemek durumundasınız. Bu standart paket genel anlamda sağlık için gerekli tüm işlemlerinizi rahatlıkla yapmanızı sağlıyor elbet ama kağıtta :) Burada sigortam var ben hastanede bakılmak istiyorum diye bir lüksümüz olmuyor, aile doktorumuz kesinlikle gerektiğine inanmadığı sürece herhangi bir rahatsızlığınızla ilgili direkt bölüm doktoru ile görüşme yapamıyorsunuz ama bu apayrı bir yazının konusu. Standart sigortanıza, örneğin diş için ekstra 250 Euro gibi bir miktar ekletmek istediğiniz zaman, aylık ödemenizde farklı şirketlerin farklı fiyatlandırmaları doğrultusunda değişiklik yapılıyor.

Ayrıca tercih etmek ya da etmemek size kalmış genel herhangi bir olay olması durumunda başkasına ya da başkasının bir malına zarar verebileceğiniz herhangi bir durum için (bisiklet kazası gibi) yaptırabileceğiniz genel bir sigorta var. Bu da aylık ortalama 7–8 Euro kadar. Risk almaktansa garanticilerdenseniz şiddetle tavsiye ediyorum.

Kişisel giderlerde bir diğer kalem telefon faturanız. Kişi başı ortalama 30 Euro gibi bir ücrete sınırsız konuşma ve SMS, 20 GB internet ve hatta tüm Avrupa ülkelerinde aynı şekilde geçerli paketinizi kullanma ve bonus olarak da 100 dakika da Türkiye gibi Avrupa dışındaki herhangi birini ücretsiz arama hakkına sahip oluyorsunuz.

Ulaşım yönteminiz her Amsterdam’lı gibi kar kış demeden bisiklet olması durumunda, kişisel giderlere kesinlikle eklenmesi gereken, her ay olmasa da bir kaç ayda bir olabilecek, bisiklet tamir giderleri. Eğer ki kendiniz halledebiliyorsanız kar edebileceğiniz güzel bir kalem diyebiliriz :) Genel anlamda mevsimlerin sert geçişleri ve bisikletlerin sürekli dışarıda sürekli yağış altında kalmasından kaynaklı en sık olan problem frenlerin çalışmaması! Frenleriniz çalışmadan sakın yola çıkmayın! Bu da ortalama her tamir ziyareti için 30 Euro kadar.

Son olarak zorunlu giderlere eklenmesi gereken mutfak ve temizlik giderleri. Bununla ilgili kendi deneyimlerimiz üzerinden, haftalık alışveriş yapmanın kesinlikle daha mantıklı olduğunu söylemek istiyorum. Haftalık yemek planı üzerinden yapılan alışverişlerde hem ekstra ve gereksiz — o an çok gerekliymiş gibi gözüken sıcak çikolata tozu — alımlardan kurtulmuş oluyoruz. Bunun için de organik eti, sütü, yoğurdu, yumurtası, her şeyin olduğu bir alışveriş için 100–120 Euro haftalık harcamanız olacaktır.

Son durumda ne durumdayız standart yaşamda: Kiramız 1500, elektrik-ısınma 110, su 20, internet 50, sağlık sigortası 230, telefonlar 60, mutfak & temizlik alışverişi aylık 480 dediğimiz zaman toplamda 2450 Euro iki kişi için hayatını devam ettirmesine yeterli bir miktar. Bundan sonrası tamamiyle dışarıda içmek istediğiniz bir kahve ve ya da yemek istediğiniz bir burgerle artacaktır.

Eklemeden edemeyeceğim, burada dışarıdan yemek yemek oldukça pahalı bir seçenek. En kötü bir burger menü içecek olmadan 15 Euro, kahve 3,5 ve tatlısı 3,75 Euro ya da mekanda içilen bir bira 3–5, bir kadeh şarap 4 Euro civarında.

--

--

Melissa Gürcan
Amsterdam Günlükleri

A newly minimalist, proud data scientist, trip hop lover, blogger and happy