Oyun Girişimcisi Olmak İçin Atman Gereken 10 Adım

Girişimcilikte, özellikle de oyun sektörü gibi yaratıcılığın, trendlerin ve rekabetin ön planda olduğu bir sektörde başarıyı formüle etmek çok zor. Bununla beraber atıldığında girişimciyi ileri götürecek birçok adımın olduğu da tecrübeyle sabit. Şahsen aşağıda 10 maddede özetlediğim aksiyonların seni ve ekibini oyun sektöründe başarıya yaklaştıracağına inanıyorum.

1. Kararını ver

Yılmadan, geriye bakmadan, çok zorlu şartlarda ilerleyeceğinden emin ol ve başla! B planı yok, “bir yandan” yapacağın başka bir iş yok, “önce yarı-zamanlı uğrasayım, biraz hareketlenme olunca tam zamanlı başlarım” yok. “İkisi bir arada” olmaz, sen Nescafe değilsin. Geceli gündüzlü, yeri geldiğinde haftada 100 saat sadece bu iş için çalışmaya, bunun için birçok kişiyi karşına almaya, daha önceden goy goya, muhabbete, boş işlere harcadığın vakitlerini kendini ve ekibini kişisel ve profesyonel olarak geliştirmeye adamaya hazır mısın? Cevabın kesin ve net bir evet ise başla, değilse boş ver.

2. Ekip kur

Girişimcilikte iki artı iki dört değil de ondan daha büyük bir rakam, mesela beş ya da yirmi milyar edebilir. Yanında ufkunu açacak, seni ileriye götürecek, eksiklerini kapayacak biri(leri) olursa çok daha verimli ve hızlı yol alırsın.

Bir elin nesi var, iki elin sesi var

Eğer aklında “ben tek başıma da yaparım” gibi bir düşünce varsa bu fikirden derhal uzaklaş. Tek başına oyun yapmak da, şirket kurmak da çok ama çok zordur. “Ama filanca yapmış” deme, emin ol tek başına yapmamıştır. Velev ki yaptı, ekipleşse çok daha büyük işler yapabilirdi, onu düşün. Ortak akıl üretmek profesyonel gelişiminin temeline oturursa başarı er ya da geç gelecektir. İğneyle kuyu kazmaya çalışma. Ortaklık yapacağın insanları belirli konularda senden daha akıllı, yetenekli, vizyonlu vs. insanlardan seçmeye bak. Benzerlikler kadar farklılıklar da değer katar; sende olmayan özelliklere sahip ortaklar Voltran’ı oluşturmada çok önemlidir. Şahsen üç kişilik ortaklıkların verimli olduğunu düşünüyorum, ama bu konuda “ideal sayı şudur” gibi bir şey söylenebileceğine de inanmıyorum.

3. Ne tarz oyunlar üreteceğinize karar ver

Doğru oyun türü hayat kurtarır

Çift başlı ejderha sendromu yaşamamak için öncelikle tek ve net bir amaç belirleyip onun üzerine yoğunlaşmak zorundasın. Dolayısıyla ilk yapman gereken şey kuracağın şirketin hangi alanda faaliyet göstereceğine karar vermek. Bunu yaparken kişisel zevklerinden ziyade yaptığın pazar araştırması ile ölçtüğün talebi göz önüne al. Örneğin şahsen RPG oyunlarını çok seviyor olabilirsin ama bu sevgi kuracağın startupın amacını tek başına belirlemesin; ilk yapman gereken oyun türü seni başarıya ulaştıracak en yakın zıplama tahtası olmalıdır. İlk andan itibaren tüm kararlarını veri üzerinden almayı alışkanlık haline getir. Unutma, bugün X tarz oyunlar yapmaya karar vermiş olman yarın başarıyı yakaladığında RPG veya başka bir türde oyun üretemeyeceğin anlamına gelmez.

4. Ekibin eksiklerini belirle ve tamamlamaya başla

Hangi alanlarda eğitime ihtiyacın(ız) var? Teknik konular, yönetimsel beceriler, sektörel “know-how” ve daha birçok alanda nasıl kendini(zi) nasıl geliştirmeyi planlıyorsun? İş kurmak için atman gereken tüm adımları biliyor musun? 1 hafta sonra, 1 ay sonra, 3 ay sonra, 1 sene sonra, 5 sene sonra, 10 sene sonra hangi yeteneklere sahip olmalısın? İngilizcen yeterli mi? Odaklanacağın oyun türünü yeteri kadar iyi tanıyor musun? Zayıf yönlerin neler ve onları nasıl geliştirebilirsin? Güçlü yönlerini en avantajlı şekilde kullanabilmen için gerekli ekipmana, yazılıma, bilgiye, bağlantılara, vizyona, motivasyona, zamana sahip misin? Sorman gereken tüm soruları soruyor musun? Bu gibi soruların ışığında ortaya çıkacak tüm eksikliklerini gidermek için aksiyon al. İster Udemy’den online ders, ister LinkedIn’den tanıştığın bir mentör ‘dan akıl al, ama mutlaka yetersiz kaldığın konularda kendini geliştirmeye başla. Sonra değil, zamanı gelince değil, “hele bi X olsun da” değil, şimdi.

5. Pazar araştırması yap

Yapacağın oyunu sen değil bu dayı oynayacak

Hedef kitlen kim ve nasıl bir oyun oynamak istiyor? Üreteceğin oyun türü en çok hangi mağazalarda ve ülkelerde gelir getiriyor? Başarılı oyunları başarılı kılan metrikler neler? Trend olan temalar, popüler mekanikler, yeni çıkan ve tutan hibrit oyunlar, popülerleşen konseptler hangileri? Her gün bunlar üzerine araştırma yap. Faaliyet göstereceğin oyun türündeki tüm hit oyunları oyna, onlar hakkında her şeyi öğren. Telefonunda oyundan başka hiçbir şeye yer kalmasın. Hit oyunların can alıcı yanlarını, hipnotize eden yerlerini, bağımlılık yapan özelliklerini ince ince analiz et. Ürettiğin tarzda oyun oynamayı seven insanlarla konuş, onların nasıl oyunlar oynamak istediğini anlamaya çalış. Kafana göre değil, talebe göre oyun üret.

6. Hedef belirle ve aksiyon planı yap

Bir hafta/ay/yıl sonra neler yapacaksın? Şirketin önümüzdeki çeyrek için ölçülebilir hedefleri ne? Her şey iyi giderse 5 sene sonra şirket nereye varacak? Bu hedefleri tutturmak için gerekli bütçe, yatırım ve istihdam ne? Hangi oyun metriklerine göre başarıyı ve başarısızlığı belirleyeceksin? Hangi proje yönetim araçlarını hangi ofiste nasıl bir ekipmanla hayata geçireceksin? Websitesi, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama için ihtiyaçların neler? Satış nasıl olacak, dağıtım nerelerden yapılacak? Önümüzdeki on seneyi planlamak, çok kapsamlı bir iş planıyla önümüzdeki 5 senenin bütçesini çıkarmak zorunda değilsin, ama önünü görebilmek için önündeki bir yılı planlaman, gerisi için de hedef belirlemen gerekir. Eğer varış noktanı erken belirlemezsen rüzgar ne kadar hızlı eserse essin yelkenler seni rüzgarın estiği yöne götürür, istediğin yere değil.

7. Derhal prototip üretmeye başla

Abartma, prototip basit olsun

Hemen, hemen, hemen! Girişimcilik jargonunda minimum viable product (asgari çalışır ürün) olarak tabir edilen, oyun sektöründe ise prototip olarak anılan ürün ileride yaratacağın oyunun ilkel ve basit bir versiyonudur; detaylara yoğunlaşma. Mekanik, fizik, tema otursun, birazcık cilalı gözüksün, üç beş de level olsun yeter — gerekirse sonradan detaylandırması kolay. Ne kadar çok prototip üretirsen başarı şansın o kadar artar. Prototiplerini mutlaka pazarda test et; gerçek insanlar oyununu indirdiğinde görmek istediğin metrikleri görüyor musun? Hissiyatınla değil, veriyle hareket et; ölçtüğün metrikler ümit vericiyse prototip üzerinde çalışmaya devam et, ama değilse de öldür, başka bir prototipe geç. Bunun yerine hislerine ve duygularına güvenip bir oyun üzerinde aylar hatta seneler harcayarak sonuca ulaşmak istersen ve sonrasında evdeki hesap çarşıya uymazsa kaybettiğin zamanın, paranın ve motivasyonun telafisi olmayabilir.

8. Stratejik ortaklıklar kur

Kimlerle bağlantı kurman gerektiğini erkenden belirle. Seni kim ileriye götürür? Yayıncı, yatırımcı, stratejik ortak, mentör, avukat, muhasebeci, aklına kim geliyorsa listele ve derhal iletişime geç. Ne kadar fazla insanla konuşursan o kadar iyi; başlangıçta sana inanarak seninle yürümek isteyen kişiler ve kurumlar şirketin için her şeyden daha kıymetli olabilir.

9. Yatırım topla

Zamanlaman doğru, ekibin sağlam, motivasyonun tam, bilgin derin, vizyonun geniş, hedeflerin belirli, öğrenme isteğin güçlü, planlaman tamam ve destekçilerin güçlü olduktan sonra, hele ki aldığın aksiyonların ölçülebilir sonuçları da ortadaysa yatırım bulman çok da zor değil, özellikle oyun endüstrisi hakkındaki bilinirlik bu derece yüksekken. Önce yatırım toplayıp sonra tüm bu saydıklarımı kazanmayı planlıyorsan işin zor, çünkü sen bunları topladığın parayla yapabiliyorsan yatırımcı senin gibi birini işe alıp halihazırda bu sektöre girmiş olurdu. Yatırımcıya yakın gelecekte başarılı olacak bir şirketin “minimum viable product”ını (asgari çalışır ürününü) sunuyor olmalısın, yani ekibin omurgası, stratejinin kilometre taşları, şirket kültürünün yapıtaşları şimdiden yerli yerinde olmalı. Öncelikle ailenden, akrabalarından, arkadaşlarından başlamanda yarar var; sana inanacak kişileri bulman yakın çevrende daha kolay olabilir.

10. Çok çalış ve esnek ol

Az laf, çok iş

Tüm bunları yapınca Street Fighter II’nın bitişindeki gibi gökten gül yaprakları yağmayacak. Tam tersine sen tüm bunları yapmana rağmen hemen hemen hiçbir şey istediğin gibi gitmeyecek. Stratejini devamlı güncelliyor olacaksın; her şarta, zamana, ortama uyacak mükemmel bir taktik yok. Topa gelişine vurmayı öğreneceksin, gerektiğinde de sert ve zor kararlar alacaksın. Bazen her şey bitmiş gibi gözükecek, öyle anlar gelecek ki sen bile kendine zor inanacaksın, ama yine de hiçbir şey olmamış gibi yardırmaya devam edeceksin. Çalışan taktikleri uygulama devam edip sonuç vermeyen yöntemlerde ısrar etmeyeceksin. Aldığın geri bildiğime önem verip hatalarınla yüzleşmeyi, yeri geldiğinde de doğru bildiğini yapmayı bileceksin. İyi niyetle, sebatla, bağcıyı dövmek için değil de üzüm yemek için uğraşırsan, iş arkadaşlarının, yatırımcılarının ve müşterilerinin hakkını gözeterek inançla ve sabırla çalışırsan bu işi başarırsın.

Zaman ayırıp yazımı okuduğun için teşekkür ederim, beğenip çevrendeki oyun geliştirici arkadaşlarınla paylaşabilirsen de mutlu olurum.

Kurucularından olduğum tiplay studio stratejik ortağımız Rollic ile birlikte yetenekli ekiplerin sektöre girişini hızlandırmak adına onlara finansman, iş geliştirme, ekipman ve daha birçok farklı desteği sağlamak için oFON isminde bir ivmelendirici programı hayata geçirdi. Yatırımcılarını, yayıncını, stratejik ortaklarını vs. belirlerken bizi de değerlendirmeye alabilirsin.

Tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar, bol şans!

Umut Ermeç

tiplay studio’yu LinkedIn’de takip et

Beni LinkedIn’de takip et

Anadolu Mobil Oyun Geliştiricileri Linkedin Grubu’na katıl

Anadolu Mobil Oyun Geliştiricileri Facebook Grubu’na katıl

tiplay studio, Denizli

--

--