Bogdán Ádám összesen kétszer beszélt személyesen a Liverpool vezetőedzőjével (Facebook / Bogdán Ádám Official)

Bogdán Ádám: A lehető legjobb helyre kerültem

Bogdán Ádám tizenöt hónap kihagyás után játszott ismét tétmeccsen. A Liverpool magyar válogatott kapusa kölcsönben a skót Hiberniannél szerepel, a 6–1-re megnyert Európa Liga-selejtezőmeccsük után beszélgettünk vele a Hibsről, Steven Gerrardról, a magyar válogatottról és arról, hogy hányszor beszélt Jürgen Kloppal.

Bence Földi
Jul 16, 2018 · 7 min read

Bogdán Ádám az interjúban beszélt arról, hogy

  • miként érzi magát Skóciában,
  • szerinte jól döntött-e Steven Gerrard, amikor a Rangers edzője lett,
  • beszélt-e Georges Leekensszel vagy Marco Rossival a magyar válogatott kapcsán,
  • illetve hogy milyen volt a viszonya Jürgen Kloppal.


– Nagyon örülünk, feröer-szigeteki ellenfelünk volt és ők tudnak kellemetlenek lenni. De olyan tempóban játszottunk, hogy nem tudtak lépést tartani velünk, majd egy kiállítással megpecsételődött a sorsuk. Elöl egészen veszélyesek voltak, voltak helyzeteik is, de hátul sok gondjuk akadt.


– Igen-igen, nem is tudtam, hogy ott van, aztán elkezdett derengeni, hogy mintha már olvastam volna arról, hogy ő a Feröer-szigeteken van. Igen, beszéltünk, aztán találkozunk majd megint, náluk.


– Többször beszéltem arról, hogy teljes környezetváltás a vágyam, de azt is sokszor elmondtam, hogy a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a szigetországból lesz megkeresés, mert ott ismernek. Ez végül be is jött: a sérülésem és a hosszú, tizenöt hónapos kihagyásom miatt egyszerűen nem volt olyan csapat egyelőre – és én nem akartam sokáig kivárni –, amelyik rábólintott volna a kölcsönvételemre. Végül egy olyan edző szavazott nekem bizalmat, aki ismert korábbról (Ádám az északír Neil Lennonnal a Boltonnál játszott együtt – a szerk.).

Utólag úgy látom, csak így működhetett.


– A környezetváltás bevált, Edinburgh valami egészen csodálatos. Voltam egyszer itt északon, de akkor nagyon hideg volt és csak egynapos látogatást tettem. Most azonban már látom, hogy a sziget Londontól északabbra eső felének kifinomult kulturális központjáról van szó.

Kiválóan érzem magam, a klub pedig státuszszimbólumnak számít a városban, rengeteg ismert ember szurkol nekik, különösen jó egy ilyen csapatban védeni. Hozzá kell tenni, sokak szemében furcsa, hogy Angliából Skóciába léptem tovább, de

az én helyzetemben, a lehetőségeimhez képest ez volt a legjobb döntés.

Egy 1875-ben alapított, nagy tradíciójú klubhoz kerültem, amelynek feröeriek elleni EL-selejtezőjére 14 ezer ember volt kíváncsi, ez nemcsak Magyarországon, hanem nagyon sok helyen elképzelhetetlen lenne. Megható belegondolni, hogy a tavaly nyári, teljes káosszal jellemezhető állapotomhoz képest, egy évvel később egy EL-selejtezőn állok a kapuban.


– Megmondom őszintén, hogy nem. Lehetőségként fogtam fel ezt az egészet, nem azért jöttem ide, mert tudtam volna, hogy Edinburgh annyira jó hely – ezt most fedeztem fel –, hanem szerettem volna egy csapatot, ahol tudok védeni, bizonyítani tudom, hogy a térdem rendben van és én is, fejben.


– Nem, félreértesz! Csak arra szeretnék koncentrálni, hogy milyen a teljesítményem az edzéseken és aztán a meccseken. Egy hosszú kihagyás után nem arra fókuszáltam, hogy milyen klub, nem akartam, hogy a körülmények kerüljenek a középpontba. De

végül úgy alakult, hogy olyan nagyszerű helyre kerültem, ami ebből a szempontból is maximálisan kielégíti az igényeimet.

Bogdán Ádám remekül érzi magát Edinburgh-ben (Hibernian FC)

– Én kb. kétszer beszéltem Kloppal, azokat is én kezdeményeztem,

egyszer, amikor el akartam menni kölcsönbe a Wiganhez, egyszer pedig azért, hogy már az Európa-bajnokság előtt engedjenek el kölcsönbe. Előtte és azóta se beszéltünk, soha nem keresett, nem volt semmilyen kapcsolatom vele azon felül, hogy a főnököm.

Danny Ward visszatérésétől kezdve egyértelmű volt, hogy nem számol velem, hiába védtem néhányszor.

Ez ennyi, nem hívjuk egymást már.


– Az egy dolog, hogy az edző hogyan gondolkodik a keretről és az egy másik, hogy én miként viselkedem a klubnál, milyen vagyok emberileg. Utóbbit mindenhol értékelték, a Liverpool is, természetesen nem gördítettek akadályt a kölcsönszerződésem elé. Egyébként nem is lett volna értelme a klub szempontjából, hiszen az én szerződésem a szezon végén lejár, ezért ha bármilyen pénzt szeretnének látni belőlem, akkor az az érdekük, hogy védjek és esetleg januárban eladjanak.

Januárban egyébként lesz egy tíz napos szünetem a Hibsnél az egyezség szerint, ott minden fél dönthet, hogyan tovább.


– A Liverpool tavalyi szezonja egy csoda volt, amit a Bajnokok Ligájában műveltünk, az egészen elképesztő atmoszférát hozott magával. A szurkolók és a csapat egymásra talált, csodameccseket játszottunk. Az európai foci egyébként is fekszik a Liverpool játékának, ott jobban szeretnek játszani, taktikázni. Nagyon sok csapatot ledaráltunk az iszonyatosan kemény letámadással és tempóval. A Porto és az AS Roma például hitt magában és abban, hogy jól fociznak, képesek lehetnek nyerni, végül nem így lett. A bajnokságban is jó szezont futottunk, de a Liverpoolnál már-már szokásos banánhéjak ismét előkerültek.

Úgy tűnik, hogy beállt, védekező csapat ellen elfogy a tudomány.

A kisebb csapatok kivárnak, de a Liverpoolnál nem ez a taktika, hanem nyomni, nyomni, nyomni, megtartani, nyomni tovább. Erre például egy West Bromwich úgy reagál, tördeli a játékot es megpróbál gólt szerezni szabadrúgásból vagy szögletből. Ha belegondolunk, éppenhogy meglett a Liverpool negyedik helye, az utolsó fordulóban dőlt el. De azt gondolom, sikeres szezon volt, mert összejött a BL, de az lett volna az extra, ha a megfoghatatlan City mögé befutunk a második helyre és megnyerjük a BL-döntőt. Ez nem sikerült, és azt gondolom, nehéz is lesz a következő évben.

Bogdán szerint csak idő kérdése, hogy Loris Karius mikor kerül ki a Liverpool kapujából (TheDugout.scot)


– Ez egy játék, amiben vélemények döntenek arról, hogy ki játszik. Az edzőnek az a véleménye, hogy Karius a legjobb és ezért játszik. Más kérdés, hogy a kapusok hibázni fognak, hiszen mindenki hibázik. Igaz, ez olyan meccsen történt meg vele, ráadásul kétszer, amely az év legfontosabb mérkőzése volt. Nagyon nehéz lesz ezen túltennie magát – meg a szurkolóknak is továbblépni. Amint lesz egy újabb bakija, vagy egy rosszabb meccse, azon nyomban előkerül majd a BL-döntő is a médiában.

Az a kérdés, hogy Klopp meddig tűri a média nyomását. Ő nem fog olyan döntést hozni, amely szembemegy a közakarattal. Ha esetleg erősödik majd a média és a szurkolók nyomása, akkor biztos vagyok abban, hogy lesz csere a kapusposzton. De hogy ez mikor következhet be, azt nem tudom.


– Nagyon érdekes szezon lesz. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz Zeljko Buvac másodedző távozása után (továbbra sincs hír a visszatéréséről, az edzéseken készült fényképeken sem szerepel, de a honlapon még igen – a szerk.). Úgy tartják, ő az ész Klopp mögött, de magam sem tudom pontosan, miért és hogyan távozott a BL-döntő előtt. Ha nem jön vissza, az még gondokat okozhat, mert ő nagyon sokat tett az edzőpályán, ő állította fel a csapatot, ő gyakoroltatta a támadási és védekezési variációkat.

Zeljko Buvac és Jürgen Klopp (ReadLiverpoolFC.com)

Ő volt az esze, Klopp pedig a motorja ennek az egésznek.

Az is kérdéses, mint mindig, hogy az új játékosok hogyan illeszkednek majd be, igaz, az elmúlt években ez jól sikerült, gondoljunk Sadio Manéra vagy Mohamed Salah-ra. Kérdéses, hogy Salah is hogyan teljesít majd a második idényében. Nagy a nyomás a kapuson is, szóval sok olyan tényező van, amelyek veszélyt rejthetnek magukban.

Természetesen nagyon erős és összeszokott a Liverpool kerete, de én azt gondolom, talán nem lesz olyan jó idénye a Liverpoolnak, mint tavaly, bár ne legyen igazam.


– Továbbra is Rodgersnek a legjobbak az esélyei. A Celtic nagyon nagy klub, nagy költségvetéssel, az előnyük behozhatatlannak tűnik. Most is pletykálják, hogy az egyik legjobb játékosunkat, egy skót válogatott focistát elvinne a Celtic. Fölszippantják Skócia legjobbjait, valamint Angliából és máshonnan is igazolnak. Az ebből fakadó tudásbeli különbséget nehéz lesz orvosolni.

Bogdán Ádám szerint Steven Gerrardon nem lesz túl nagy nyomás (en.AS.com)

– Szerintem nagyon jó döntést hozott. A Rangerstől ma még nem elvárás, hogy megnyerje a bajnokságot, viszont van akkora klub és tud annyit igazolni, hogy jó eséllyel befusson a második helyre, vagy meglepetést okozzon, és esetleg megnyerje.

Nekünk meg az a feladatunk, hogy ezt megakadályozzuk. Tavaly negyedik lett a Hibs, én nagyon bízom benne, hogy innen még tudunk feljebb lépni. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen nagy klubnak számítunk, tavaly még nem tudták, mit várjanak a friss feljutottól, de idén már komoly skalpot jelent majd az ellenfeleknek, ha minket esetleg legyőznek.


– Nem, egyikükkel sem. Leekensszel nem is lett volna miről, hiszen sérült voltam. Rossinál pedig még korai lenne, bízom benne, hogy a teljesítményem alapján aktuális lesz beszélni erről.

Anfield Road blog

Dudek – Finnan, Carragher, Hyypiä, Traoré – Alonso, García, Gerrard, Riise – Kewell – Baros. Ha mond neked valamit ez a névsor, akkor az Anfield Road blogon a helyed. Érdekességek, szemlék, elemzések és véleménycikkek a Liverpool FC háza tájáról.

Bence Földi

Written by

Political Scientist | Journalist | Star Wars fan | Liverpool supporter

Anfield Road blog

Dudek – Finnan, Carragher, Hyypiä, Traoré – Alonso, García, Gerrard, Riise – Kewell – Baros. Ha mond neked valamit ez a névsor, akkor az Anfield Road blogon a helyed. Érdekességek, szemlék, elemzések és véleménycikkek a Liverpool FC háza tájáról.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade