Jung’un Arketiplerinin Sinematik Temsilleri

Hepimiz SANALIZ
Anlama Kılavuzu
Published in
2 min readJun 9, 2023

C. Jung’a göre Arketipler, tüm insanlarda ortak olan evrensel, bilinçsiz kalıplardır. Genellikle mitolojide, dinde ve sanatta temsil edilirler. Jung, dört ana arketip tanımladı: persona, anima, animus ve self (Kavut, 2020).

Persona, kendimizi dünyaya tanıtmak için taktığımız maskedir. Başkalarına gösterdiğimiz sosyal olarak kabul edilebilir yüzdür. Kişi, bize bir kimlik ve amaç duygusu sağlamada yardımcı olabilir, ancak gerçek benliklerimizi ifade etmemizi engelliyorsa sınırlayıcı da olabilir. Filmlerde ve televizyon programlarında genellikle politikacılar, ünlüler ve sporcular gibi tanınmış kişiler olan karakterler tarafından tasvir edilir. Bu karakterler genellikle dünyaya sundukları özenle hazırlanmış bir kamusal imaja sahiptir, ancak kamusal kişiliklerinden çok farklı gizli bir özel hayatları da olabilir.

Anima, erkeklerdeki dişil arketiptir. Erkek ruhunun bilinçsiz dişil tarafını temsil eder. Erkeklerde yaratıcılık, sezgi ve duygusallık gibi çeşitli şekillerde ifade edilebilir. Anima genellikle filmlerde ve televizyon programlarında yaratıcı, sezgisel ve duygusal karakterler tarafından tasvir edilir. Bu karakterler sanatçılar, müzisyenler, yazarlar ya da sadece duygularıyla iç içe olan insanlar olabilir.

Animus, kadındaki eril arketiptir. Kadın ruhunun bilinçsiz erkek tarafını temsil eder. Animus, girişkenlik, mantık ve hırs gibi çeşitli şekillerde ifade edilebilir. Animus genellikle filmlerde ve televizyon programlarında iddialı, mantıklı ve hırslı karakterler tarafından tasvir edilir. Bu karakterler iş dünyası liderleri, politikacılar veya sadece başarıya odaklı insanlar olabilir.

Gölge, kişiliğin karanlık yüzüdür. Kendimizle ilgili reddettiğimiz veya bastırdığımız tüm olumsuz yönlerimizi içerir. Yaratıcılık ve güç kaynağı olabileceği gibi kişiliğe entegre olmadığı takdirde yıkıcı davranışlara da yol açabilir. Gölge genellikle filmlerde ve televizyon programlarında kötü adamlar, suçlular veya sadece kötü şeyler yapan kişiler tarafından tasvir edilir. Bu karakterler öfke, nefret veya açgözlülük tarafından motive edilebilir.

--

--