Neden Ev Kadınları Dizi Seyrederler?

Hepimiz SANALIZ
Anlama Kılavuzu
Published in
2 min readJun 9, 2023

Her televizyon dizisi farklı olsa da Tania Modleski’nin bir genellemesi vardır: Hollywood filmlerinin eril bakışa hitap ettiği iddiasına dayanırken, popüler televizyon dizilerinin “ideal anne” imajını ön plana çıkardığını savunmaktadır (Modleski, 2008a). Modleski’ye göre, bu durum televizyon dizilerinin genellikle evin içinde geçen hikâyelere odaklanmasından kaynaklanmaktadır. Modleski, “Loving with a Vengeance: Mass-prodüksiyoned fantazies for Women” adlı kitabında, popüler TV dizilerinin, nihai olarak kadın olan merkezi bir kadın karakterin denemelerini ve sıkıntılarını izlerken röntgenci bir zevk sunarak izleyicilerini anne rolünde başarılı ‘ideal anne’ olarak inşa ettiğini savunmuştur. Kadınları nesneleştirerek genellikle erkek bakışına hitap eden Hollywood filmlerinden farklı olarak, popüler diziler anneliğe daha sempatik ve güçlendirici bir bakış açısı sunuyor (Modleski, 2008b).

Popüler diziler röntgenci bir zevk sunmanın yanı sıra izleyicilerine bir topluluk duygusu da sunar. İzleyiciler, ana kadın karakterin zorluklarını ve sıkıntılarını izleyerek, benzer zorluklarla karşılaşan diğer kadınlarla bir dayanışma duygusu hissedebilir. Bu topluluk duygusu, kendini izole edilmiş veya marjinalleştirilmiş hisseden kadınlar için özellikle önemli olabilir.

Desperate Housewives”: Bu dizi, kadın karakterlerin evdeki rollerini merkeze alır. İzleyiciye, mükemmel anne ve eş olma ideallerini yansıtır. Evdeki çatışmalar, çocuk yetiştirme zorlukları ve aile ilişkileri gibi konulara odaklanırken, karakterlerin annelik rolleri vurgulanır.

Gilmore Girls”: Bu dizi, Lorelai ve Rory adlı bir anne-kızın ilişkisini merkeze alır. Lorelai, tek başına kızını büyütürken modern, bağımsız ve gençlik enerjisine sahip bir anne figürüdür. İdeal anne imajı, kendi özgürlüğünü korurken aynı zamanda çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayan bir karakter olarak sunulur.

Modern Family”: Bu dizi, farklı aile yapılarını ve ilişkileri ele alır. İzleyiciye, modern ailelerin içindeki annelerin çok yönlü ve çeşitli rollerini gösterir. Örneğin, Claire Dunphy karakteri hem profesyonel bir iş kadını hem de ailesinin temel destekleyicisi olarak tasvir edilir.

Bu dizilerde “ideal anne” imajı, izleyicilere gerçekçilik ve duygudaşlık sağlama amacıyla kullanılır. İzleyici, kendi annelik deneyimleriyle bağlantı kurabilir ve karakterlerin günlük hayatta karşılaştığı zorluklarla duygudaşlık kurabilir. Aynı zamanda, bu idealize edilmiş anne imajları, izleyicilerin kadın karakterlere duygusal bir bağ kurmalarını sağlayarak diziye olan bağlılığı artırabilir.

Van Dijk, T. A. (2015). Critical discourse analysis. The handbook of discourse analysis, 466–485.

Ruth, W. J., Mosatche, H. S., & Kramer, A. (1989). Freudian sexual symbolism: Theoretical considerations and an empirical test in advertising. Psychological Reports, 64(3_suppl), 1131–1139.

Oktuğ, Z. (2007). Freud’un kişilik birimleri (id-ego-süperego) ile reklam iletisinin izleyici üstünde yarattığı etkiler arasındaki baglantı: Magnum, kalbim benecol ve lösev reklamları üzerine bir araştırma (Doctoral dissertation, İstanbul Kültür Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Dinler Tarihi Anabilim Dalı).

Mulvey, L. (1989). Visual and other pleasures. Springer.

Modleski, T. (2008b). Loving with a vengeance: Mass produced fantasies for women. Routledge.

Modleski, T. (2008a). The search for tomorrow in today’s soap operas. Feminist Television Criticism: A Reader, 29–40.

Kavut, S. (2020). Carl Gustav Jung: Kavramları, Kuramları ve Düşünce Yapısı Üzerine Bir İnceleme Carl Gustav Jung: A Study on His Concepts, Theories and Philosophy. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD), 6(2), 681–695

--

--

Hepimiz SANALIZ
Anlama Kılavuzu

Öğrenmek en doğal ama çaba gerektiren bir haktır.