Türkiye’de İnsanların Duyguları Ağır Yaralı…

Hepimiz SANALIZ
Anlama Kılavuzu
Published in
3 min readAug 21, 2022

2022 için Gallup Araştırma Şirketi Global Duygulanımlar raporu yayınladı… Rapor 2022'nin neresinde yayınlandı bilmiyorum ama ben yeni gördüm.

Dünya 2021'de birçok rekor kırdı. Kurumsal karlar, risk sermayesi finansmanı, CO2 emisyonları ve sıcaklık, okyanusların tamamı geçen yıl rekor seviyelere ulaştı. Ancak dünyanın kırdığı ve henüz manşetlere çıkmamış başka bir rekor daha var — ve bu herkesin nasıl hissettiğiyle ilgili. Bu raporda okuyacağınız gibi, 2021'de, insanların her gün hissettiği stres, üzüntü, öfke, endişe ve fiziksel acının toplamı olan olumsuz duygular, Gallup’un izleme tarihinde yeni bir rekora ulaştı. Kısaca tüm dünyada olumsuz duygular artıyor. 2021'de dünya çapındaki insanlar son 16 yılda hiç olmadığı kadar endişeli, stresli ve üzgün hissettiler. Ayrıca 2020'de olduğundan daha az olumlu deneyim yaşadılar.

Bu araştırma raporu şaşırtıcı olmayabilir. Çünkü dünya savaştan, enflasyondan ve hayatta bir kez görülen bir salgından mustarip. Bunlardan herhangi biri dünyayı daha da kötüleştirebilir, ancak mutsuzluğun küresel yükselişi, bu sorunlardan herhangi biri manşetlere çıkmadan çok önce başladı. Aslında, mutsuzluk on yıldır artıyor. İnsanları pek çok şey mutsuz ediyor, ancak küresel mutsuzluğun yükselişinde beş önemli etken var: yoksulluk, kötü topluluklar, açlık, yalnızlık ve iyi işin kıtlığı. 2 milyar insan yetersiz gelirle yaşıyor ve 2 milyar insan da yaşadıkları yerden o kadar mutsuz ki tanıdıklarına tavsiye etmiyorlar. Global mutsuzluk giderek artıyor, pozitif deneyimler listesi azalırken, negatifler artıyor, 2006’dan bu zamana mutsuzluk oranı gezegende/globalde %24’den %33’e çıkmış durumda.

Sıralamalarda Türkiye oldukça çarpıcı yerlerde. Dünün 2022'nin büyük kısmında şu şu duyguları tattınız mı? Sorular arasında açıkçası en rahatsız hissettiren şey “dün bir şey öğrendiniz mi veya enteresan bir şey yaptınız mı” sorusu… Bizim toplum için sonuçların çarpıcı olması olumsuz duygulara sahip olmamızdan değil sıralamalardaki yerimizden kaynaklanmaktadır.

Çokta şaşırtıcı değil sonuçlar: 2021 yılında IPSOS Araştırması; dünyada fakir-zengin gerilimi, Türkiye’de farklı siyasi görüşler arası gerilim ilk sırada. Türkiye 28 ülke içinde ‘dilimiz daha hassas olmalı ki tansiyon düşsün’ diyen ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Araştırmada Türkiye’nin farklılaştığı önemli bir alan, en büyük gerilimin nerede yaşandığı konusunda. Global ortalamada en büyük gerilim yüzde 74 ile zengin-fakir arasında çıkarken, Türkiye’deki siyasi kutuplaşma sonuçlara yansımış. Türkiye’de en büyük gerilimin farklı politik partileri destekleyenler arasında olduğunu söyleyenler yüzde oranı yüzde 85 civarındadır.

Tamam, rezalet bir ortamın içindeyiz, kızgınlık, depresiflik vs. zaten yıllardır olan bir şey ve anlaşılır. Hatta toplumun tepkisizlik yerine duygularını böyle rahat ifade etmesi iyi. Ancak “öğrenme” veya “yeni bir şey deneyimleme” … Neredeyse herkesin gününün aynı monotonlukla geçtiği ve tembelliğin tescillendiği soru bu olmuş ki çok acı olan şey de bu bana kalırsa.

İşte Sonuçlardan bazıları:

öfke:
1. Lübnan %49
2. Türkiye %48…

üzgünlük:
1. Afganistan %61
2. Lübnan %56
3. Türkiye %49…

stres:
1. Afganistan %74
2. Lübnan %74
3. Türkiye %64…

eğlence (sondan):
1. lübnan %20
2. afganistan %20
3. Türkiye %33…

dinlenme (sondan):
1. lübnan %27
2. afganistan %31
3. ukrayna %44
4. Türkiye %45…

öğrenme (sondan):
1. Lübnan %15
2. Türkiye %18…

gülme (sondan):
1. Afganistan %18
2. Türkiye %36…

100'den fazla ülke ve bölgedeki insanların duygusal durumunu keşfetmek için küresel araştırmalar yürütüyor. Sizin ve ülkenizin gezegenin geri kalanıyla nasıl karşılaştırıldığını görmek için 2021 verilerinden elde ettiğimiz bulguları aşağıdaki etkileşimli biçimde keşfedin veya daha fazla bilgi edinmek için Küresel Mutluluk Merkezi’ni ziyaret edin. https://news.gallup.com/interactives/248240/global-emotions.aspx

Raporun İngilizce kısa özetine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

Ferhat Kentel, Türkiye’de Bir Arada Yaşarız Araştırması Kutuplaşan Toplumda Bir Arada Yaşama Kapasitesi, KONDA

https://www.indyturk.com/node/385811/haber/ipsos-ara%C5%9Ft%C4%B1rmas%C4%B1-d%C3%BCnyada-fakir-zengin-gerilimi-t%C3%BCrkiye%E2%80%99de-farkl%C4%B1-siyasi-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Fler

--

--

Hepimiz SANALIZ
Anlama Kılavuzu

Öğrenmek en doğal ama çaba gerektiren bir haktır.