NFT’ler markalar için neden önemli?
Marka uzmanları, küresel gündemi kasıp kavuran NFT heyecanını neden dikkate almalılar?
Yaşayan en pahalı üç sanatçıdan biri: Beeple
2021'in mart ayında, köklü müzayede evlerinden biri olan Christie’s’in, Beeple’ın “Her gün: İlk 5000 Gün” adlı eserini 69 milyon dolara satmasından sonra NFT, dünyanın en sıcak konularından birine dönüştü. Bir başka köklü müzayede evi Sotheby’s ise bir Türk sanatçı olan Pak’la NFT’ye ilk adımını attı. Nisan ayında yapılan, üç günlük müzayede sonunda Sotheby’s, Pak’ın eserleriyle 16,8 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirmişti.
NFT ya da “Non-Fungible Token” değiştirilemez veya eşsiz tokenlar olarak tanımlanabilir. Blok zincir (blockchain) teknolojisinde bulunan kripto varlıklardır. Bir sanat eseri (bir görüntü, video veya ses dosyası), bir alan adı hatta bir tweet olabilir. NFT’leri, herkes kopyalayıp yeniden paylaşabilir ama orjinalinin sahibi, onu satın alan kişidir. Bu yönleriyle fiziksel sanata benzer, değişken bir değerleri vardır. Fiyatları artabilir veya azalabilir.
Pandemiyle daha da hızlanan, markaların dijital dönüşümünde, çağımızın yeni heyecanı NFT’lerin de fütürist etkilerini görmeye başladık. İşte pazarlama stratejilerinin bir parçası olarak NFT’yi kullanan öncü marka hikayelerinden birkaçı:
Yeni bir NFT platformu olan ArtGrails, lüks saat üreticisi Jacob & Co ile güçlerini birleştirdi. Dünyanın ilk NFT saati, 5 gün süren bir açık artırmada 100.000 dolar getirdi. Neden fiziksel bir saat yerine, NFT bir saat almalıyız sorusuna ise, ArtGrails’in kurucusu Avery Andon; “Fiziksel bir saatin aksine, zarar görmesi konusunda endişelenmeme gerek yok. Sigorta için ödeme yapmam gerekmiyor. Zevk almayacağım bir kasada saklamak zorunda da değilim.” yanıtını verdi.
Nike ise 2019’da aldığı patent ile dijital NFT’leri fiziksel ürünlerle bir araya getiren projenin ilk adımlarını attı. Bu patente göre, satın alınan fiziksel ayakkabı, sahibine “CryptoKick” isimli NFT’siyle beraber gidecek. Böylelikle zaten bir koleksiyon değeri olan “Sneaker” kültürüne sıradışı bir deneyim eklenecek.
New York Times Teknoloji yazarı Kevin Roose, NFT’ye ilk girişini duyurduğu, “Bu Sütunu Blok Zincir Üstünden Satın Alın” makalesiyle, NFT’yi fonlama amacıyla kullandı. Yoksullara destek olmak için satılan eser, 560.000 dolara alıcı buldu.
Legendary Entertainment, “Godzilla vs. Kong” filminin tanıtımını NFT koleksiyonerleri için unutulmaz bir deneyime dönüştürdü. Filme özel üretilmiş iki yeni NFT koleksiyonuyla hayranlar, benzersiz bir dijital hatıraya sahip olma şansını yakaladılar.
Buradaki birkaç örnekten ve dijital eserlere harcanan milyon dolarlardan NFT’ye bakıp, dünyanın çıldırdığını düşünebilirsiniz. Ancak NFT’yi kripto kültürü ve blok zincirle beraber değerlendirmek, geleceği anlamak adına daha fikir verici olacaktır.
Kripto para birimleri, son yıllardaki etkileyici büyümeleriyle kendi milyonerlerini yaratıyor. Bu yeni kripto zenginler, çoğunlukla yeni şeyler denemeyi seven, bunu yapmaya gücü yeten genç risk alıcılarından oluşuyor. Yeni dünyanın kripto sanatçıları da kripto pazarının risk iştahını avangart tutumlarıyla destekliyor.
Bu yenilikçi akım, içinde bulunduğumuz on yılın modası mı olur, yoksa zamanla bir “Dijital Rönesans”a dönüşür mü? Her şeyi bu öykünün kahramanları belirleyecek. Onları daha iyi anlamamız, NFT’leri bir varlık sınıfı olarak daha da popülerleştirebilir ve dijital ışıklarıyla geleceğimizi aydınlatabilirler.
Eğer NFT konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz Dünya Trendleri ile birlikte kaydettiğimiz NFT podcast serisini dinleyebilirsiniz.
NFT Nedir, Ne İşe Yarar?
NFT Nasıl Yapılır, Nasıl Satılır?
Bu yazı Mediacat Türkiye’nin 2021 Mayıs sayısı için hazırlanmıştır.
-