Apinizer: It depends!

mustafa halil yıldız
Apinizer
Published in
4 min readJan 31, 2024

Bir inşaat ustası, sadece dört duvar ve bir çatı yaparak temel bir evi tamamlayabilir; ancak bu evin gerçek bir konfor ve yaşanabilirlik sağlaması için daha fazlasına ihtiyaç vardır. İç mekan sıcaklığını sağlamak için bir ısıtma sistemi, temiz su temini için bir su tesisatı ve yaşam alanını düzenlemek için iç tasarım detayları gibi unsurlar, sadece dört duvarın ötesinde bir karmaşıklık gerektirir.

Benzer bir şekilde, yazılım geliştirme sürecinde sadece temel bir işlevsellik sunmak, projenin tamamlanması için yeterli değildir. İşte bu noktada mimari çözümler, best practices ve design pattern’ler devreye girer. Bir yazılım projesi, sadece çalışabilen bir kod yığını olmaktan ziyade, etkili, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir yapıya dönüştürülerek gerçek bir değer sağlar. Bu değeri elde etmek için her unsuru düşünmek gerekir; güvenlik, performans, kullanılabilirlik gibi mimari konular, projenin “işe yarar” olmanın ötesine geçmesini sağlar.

Yazılım geliştirme sürecinde her unsuru düşünmek ve doğru mimari kararları almak ise, genellikle “it depends” kavramıyla özetlenir. Bu ifade, bir kararın alınmasının geniş bir bağlam ve koşullar setine bağlı olduğunu belirtir. Yani, her durumun kendine özgü özelliklere sahip olduğu ve genel bir kuralın her zaman geçerli olmadığı bir gerçeğini ifade eder.

Apinizer, bu gerçeği anlayarak ve “it depends” kavramını benimseyerek API yönetimini bir çözüm sanatına dönüştürür. Her bir mimari karar, best practice ve design pattern, Apinizer’ın API yönetimini gerçek dünya sorunlarına uygun, etkili ve sürdürülebilir bir çözüm haline getirir. Bu da, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun, ahenkli ve başarılı bir API yönetim deneyimi sunar.

Apinizer’ın genel mimari ve yazılım stratejilerini yönlendirmeye yardımcı olan prensipler şunlardır:

🔗 Cross Cutting Concerns: Apinizer, API’ler için kritik olan “Cross Cutting Concerns”lere merkezi bir çözüm sunar. Güvenlik, izleme, bakım gibi işlemleri tek bir noktadan kolayca yönetebilir hale getirir.

🔧 DRY (Don’t Repeat Yourself) Prensibi ile Sade ve Etkili API Yönetimi: Apinizer, API’lerin sadece iş mantığına odaklanmasını sağlar. Tekrarlanan işlemleri en aza indirir, geliştirme süreçlerini hızlandırır. Örneğin Apinizer kullanımı ile cross-cutting-consern olan ve her API’de tekrar tekrar ele alınması gereken güvenlik kontrolü veya loglama yapılması ihtiyacı kalkar, bu gereksinim Apinizer’da karşılanır.

🎨 KISS (Keep It Simple, Stupid) Prensibi ve Kullanıcı Dostu Arayüz: prensibiyle Apinizer, kullanıcı dostu arayüz ve basit konfigürasyon seçenekleri sunarak karmaşıklığı en aza indirir. “Uygulama öğrenim süresini (Application Learning Curve)” azaltır, “Time to Market”i hızlandırır. Apinizer, “API Yönetim Uygulaması rocket-science değildir ve bu kadar karmaşık olmamalıdır” felsefesini benimser.

🎯 SPoE(Single Point of Entry) ve Merkezi Kontrol: Apinizer, API yönetim, güncelleme, güvenlik, izleme gibi işlemlerde tek noktada müdahale imkanı sağlar. Bu durumda “SPoF (Single Point of Failure)” sorunu ortaya çıkmaktadır, bu sorunu da kubernetes altyapısı ile çözüme kavuşturmaktadır.

🚀 YAGNI (You Ain’t Gonna Need It) Prensibi: Apinizer’da yol haritası oluştururken gereksiz işlere değil sadece müşteri tarafından sahada gerçekten karşılaşılan veya karşılaşılabilecek özelliklerin geliştirilmesi ön planda tutulur.

📊 CQRS (Command Query Responsibility Segregation) ile API Trafik Loglama ve Analitik Yönetimi: Apinizer,API tarfiğinin kayıt edilmesi ve sorgu sorumluluklarını ayrı tutarak API analitik yönetimini kolaylaştırır.

🔄 Immutable Infrastructure ile Güncellemelerin Güvenliği: Konteyner altyapısıyla çalışan Apinizer, altyapı değişikliklerini geri alabilen bir yapı sunar. Güncellemeler geri dönülebilir ve güvenli olur.

🔄 Zero Downtime Upgrade ve Rolling Updates: Kubernetes “Rolling Updates” özelliğiyle Apinizer, “Zero Downtime Upgrade” sağlar. Hizmet sürekli olarak sağlanır, kullanıcılar güncelleme sırasında kesinti yaşamaz.

🔄 Backward Compatible Versiyonlar: Apinizer, yeni sürümleri eski sürümlerle uyumludur. Yeni bir versiyon geldiğinde varolan özelliklerin sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilmesini, yeni özelliklerin hissedilmeden arka planda oluşturulmasını sağlar.

💡 Feature Toggles ile Canlı Özellik Yönetimi: Apinizer, özelliklerin canlı sistemde dinamik olarak etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılmasını sağlar.

🚀 Continous Integration (CI) / Continous Delivery (CD) ve DevOps Uygulamalarını Benimseme: Apinizer, sunduğu yönetimsel API’ler ile kurumların devops süreçlerine uyum sağlayarak API’lerinin otomatize edilmiş şekilde Apinizer üzerinde tanımlanmasına ve yönetilmesine imkan sağlar .

📈 Ölçeklenebilir ve Esnek Altyapı: Apinizer, ölçeklenebilir ve esnek bir altyapı sunar, böylece artan taleplere ve değişen ihtiyaçlara kolayca adapte olabilir.

Apinizer, tüm bu best-practise’leri, pattern’leri, yaklaşımları ve daha fazlasını kullanarak API yönetimi aracı olmanın ötesinde, bir çözüm olmayı hedefler ve API’lerin yönetimini en titiz şekilde ele alır.

Apinizer olarak en iyisini hakkettiğinizi düşünüyor ve onun için çalışıyoruz.

API’lerin her birini bir lego parçası olarak düşünecek olursak, Apinizer’da rastgele konulmuş/bırakılan lego parçaları değil, legolardan oluşturulmuş bir eser/çözüm bulunmaktadır:

Apinizer ve özellikleri hakkında detaylı bilgi almak için sizleri web sitemizi ziyaret etmeye davet ediyoruz. Uygulamalı bir deneyim elde etmek ve faydalarını kendiniz görmek için, bu özellikleri çalışırken denemek üzere ücretsiz bir demo hesabı oluşturabilirsiniz.

🚀🌐 #Apinizer #APIManagement #DesignPatterns #BestPractices #InnovationInTech

--

--