Verinin “JSON” Hali

Talha Uysal
Apinizer
Published in
3 min readDec 3, 2021

Herkese selamlar, bu yazımda veri iletişiminde önemi çok büyük olan JSON’dan bahsedeceğim. JSON (Javascript Object Notation) Türkçe karşılığı “Javascript Nesne Gösterimi” olarak ifade edilmektedir.

JSON dokümanları, “key-value” (anahtar-değer) veri çiftine dayanan, içerisinde sıralı listelere (array) de yer verebilen metin tabanlı dokümanlardır. JSON , JavaScript’i kendine temel olarak alsa da bir çok programlama dili tarafından desteklenmektedir.

Şimdi gelelim JSON’ ın yapısına.

Yukarıdaki görselde de görüldüğü üzere kırmızı dikdörtgen içerisine alınmış ifade “key-value” yapısının nasıl işlendiğini göstermektedir. Key , “brand” ifadesine karşılık olarak gelirken, value ise “Renault” ifadesine karşılık gelmektedir. Turuncu dikdörtgen içerisine alınmış kısım ise verilerin ise array şeklinde tutulabildiğini göstermektedir.

JSON’ da kullanılan veri tipi sadece array’ler ile sınırlı değildir. JSON’da ;

· Sayılar => Number ,

· Metinsel İfadeler => String ,

· True / False değerleri => Boolean ,

·Nesneler => Object ,

·Boş geçilecek ifadeler ise => Null veri tipleri ile tutulur.

Şimdi bu veri tiplerini aşağıdaki görsel üzerinde inceleyelim.

Turuncu dikdörtgen içerisinde yer alan “car1” ifadesinin veri tipi “object” veri tipidir. Çünkü içerisinde yer alan diğer ifadeler “car1” ifadesinin özelliklerini ifade etmektedir. Yeşil dikdörtgen içerisinde yer alan “model” ifadesinin veri tipi “number” , kırmızı dikdörtgen içerisinde yer alan “color” ifadesinin veri tipi “null”, pembe dikdörtgen içerisinde yer alan “description” ifadesinin veri tipi “string”, sarı dikdörtgen içerisinde yer alan “isItRented” ifadesinin veri tipi ise “boolean” veri tipine karşılık gelmektedir.

JSON vs XML

JSON’ da tıpkı XML gibi veri iletişimi esnasında kullanılmaktadır. XML nedir diye soruyorsanız buradaki linkten XML ile alakalı yazıma ulaşabilirsiniz. JSON, XML’ e göre daha sade bir görünüme ve kullanıma sahiptir. JSON veri iletişiminde XML’ e göre daha hızlıdır. Bunun nedeni ise JSON dokümanlarının dosya boyutlarının az olmasıdır.

XML, içerisinde barındırdığı verileri bir ağaç yapısı içerisinde kullanırken, JSON bunu “key-value” biçiminde tutar. JSON’ da verileri saklamak için array’ler kullanılabilir ancak XML dokümanlarında da array yapısı bulunur ancak daha farklı bir yapı içerisindedir. JSON dokümanları içerisinde bulunan verileri bir kaç kod satırı ile ayrıştırabilirken, XML’ de veri ayrışımı gerçekleştirmek daha zordur.

Apinizer’da JSON

Apinizer üzerinde tanımlanan REST mimariye sahip web servis veya API’ler JSON verisi üzerinden haberleşirler. Apinizer’ın sahip olduğu özelliklerle REST mimariye sahip API’ler oluşturarak istemcilerinize kolaylıklar sağlayabilirsiniz.

Apinizer üzerinde DB-2-Api, Mock Api ve Script-2-Api oluşturabilirsiniz. Bu kavramların neler olduğunu merak ediyorsanız buradaki linkten ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu kavramları öğrendim, ürününüzü denemek istiyorum derseniz de buradaki linkten ürün demomuza erişim sağlayabilirsiniz.

JSON ile alakalı yazı serim devam edecektir. İleri ki yazılarımda bahsedeceğim konularım JSON Schema, JSON Path, ve JOLT olacaktır. Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle.

--

--