2022 Tasarımda Renk Trendleri

Ergün Akkaş
Appcent Design
Published in
7 min readJan 10, 2022

Renkler, duygu üretmenin yollarından biri. Aynı zamanda tüketicilerin ilgisini çekme yeteneğine de sahipler. İş ilgi çekici bir kullanıcı arayüzü tasarlamaya gelince, rengi en önemli unsur olarak kabul edebiliriz. Renk teorisini anlamak zor olabilir, ancak doğru bağlamda kullanıldığında renkler çok fazla anlam taşıyıp web siteleri ya da uygulamalara artı değer katabiliyor.

Arayüz tasarımında kullanılan renkler, yeni çıkan eğilimlere göre zaman içinde değişiklik gösterebiliyor. 2021 yılı, açık ve doğal tonların, pastel tonlarında sakinleştirici renklerin yanısıra cüretkar ve canlı zıt tonların, neonların ve katmanlı gradyenlerin baskın olduğu bir yıl oldu. Yeni yıl yaklaşırken, küresel bir salgınla nasıl başa çıkacağını öğrenen yeni dünyada, tasarımcılar bir dizi yeni rengi denemeye başladılar bile. Açıkça söylemek gerekirse, pandemiden dolayı biraz yıpranmış durumdayız ve sadeliğe ihtiyacımız var.

2022 yılında, bir önceki sene trend olan renklerin birkaçı konumunu koruyacak gibi görünüyor. Fakat eğilimin değişmesi ve sahaya yeni oyuncuların girmesi oldukça muhtemel. Daha yumuşak tonların hakimiyeti olası beklentiler arasında. Yine de bu renk tonlarının cansız ve sıkıcı olacağını düşünmeyin. Bu tonları canlandıran ve günümüz için yeniden bağlamsallaştıran modern ve yaratıcı yaklaşımlar var.

İşte yeni yılda daha sık göreceğimiz bazı renk tonları!

CÜRETKAR PASTEL TONLAR

Pasteller güzeldir. Yumuşaklar, tatlılar ve ilkbahar için mükemmel paletler. Ama pastelleri cüretkar olarak adlandıramazdınız… şimdiye kadar.

2022'de pastellere farklı bir hava katan daha fazla tasarım görmeyi bekliyoruz. Bu eğilim, onları geometrik şekillerle, çizgi illüstrasyonlarla eşleştirmek veya boş alanları sıra dışı nesneler ve desenlerle doldurarak maksimalist bir tasarım stiline yakınlaştırmaktan geçiyor.

Tasarımcılar, pastelleri alışılmadık ve yaratıcı şekillerde kullanarak uyumsuzluk veya huzursuzluk yaratmak için beklentileri değiştiriyor. Daha cesur pasteller oluşturmak için doygunlukla oynuyorlar veya bunları neonlarla veya karmaşık desenlerle eşleştiriyorlar. Sonuç, pastelin yatıştırıcı hissi! Daha canlı renkler ve desenler de tasarıma enerji katıyor. Beklenmedik, ancak çok da garip değil. Yumuşak ama yine de dikenli. Hepimizin aşina olduğunu düşündüğümüz bir şeyi yeniden icat ederek sınırları zorlarken tanıdık renkleri yeniden hayal etmenin eğlenceli bir yolu.

RUSTİK, SADE, YUMUŞAK TONLAR

Pasteller, 2022'de çok daha fazlasını göreceğimiz tek yumuşak renk değil. Tasarımcıların geniş bir renk yelpazesini kucakladığını görmeyi beklemek şaşırtıcı olmayacaktır.

Son birkaç yıldır renk trendlerini takip ediyorsanız, bunun son birkaç yılın tasarımlarına hakim olan neonlar ve cesur renklerle cesur bir kontrast olduğunu fark edeceksiniz. Bunun nedeni, küstah, cüretkar, parlak renklerle çevrili dünyamız tarafından toplu olarak aşırı uyarılmış ve tükenmiş hissetmemiz olabilir. Bu renklerin çoğu, tasarımlarını rustik bir bölgeye doğru sürüklüyor ve sakinleştirici/ferahlatıcı bir doğaya dönüş havası yaratıyor.

Herkesin parlak renkler kullandığı bir sektördeyseniz, yumuşak bir görünüm öne çıkmanıza yardımcı olabilir. Benzer şekilde, diğerlerinden daha yavaş ve belki de daha dikkatli, ya da doğal ve organik olduğunu iletmek isteyen herhangi bir marka, bu değerleri iletmek için yumuşak toprak tonlarını kullanabilir.

AÇIK, YUMUŞAK, CANLI RENKLER

2022 sakin renklerin yılı olacak biçimde şekilleniyor. Pastellerin ve diğer yumuşak tonların ötesinde, mint tonlarını, yumurta kabuğu kaplamalarını ve suluboya tasarımlarını göreceğiz — sanki bir bulutun üzerinde yüzüyormuş ya da dinleniyormuşsunuz gibi hafif, havadar, sakin ve nazik bir his uyandıran tasarımlar.

Tasarımcılar sade, yumuşak renkler kullanıp, bu renkleri basit ve sakin bir tipografi ile eşleştiriyor ve havadar bir his yaratmaya çalışıyor, diyebiliriz. Geçirilen bu zor yılın ardından insanlar sakinleşmeye can atıyor. Rahatlığa özlem duyuyorlar… 2022'de hafif ve havadar bir his uyandıran sade renklerin verdiği psikolojik rahatlığın özlemini çekiyoruz.

RENKLİ MEMPHIS TASARIMI

Memphis tasarımı, 1980'lerin belirleyici tasarım stillerinden biri. Estetiği, renkli, soyut geometrik şekiller ve dalgalı çizgilerle karakterizedir. Önceki on yıllara egemen olan yüksek sanatı ve minimalizmi reddeder.

Ve şimdi, yıllar süren cilalı, minimal renk paletlerinden sonra, Memphis tasarımındaki soyut şekiller ve renk kombinasyonları o canlı tuhaflığı ana akıma geri getirmek için yeniden ortaya çıkıyor. Elde ettiğimiz şey, eğlenceli, neşeli ve en önemlisi kendini fazla ciddiye almayan renk kombinasyonları — tam da bu yüzden 2022'nin renk trendlerinde büyük bir geri dönüş yapıyor.

Bu yeni tasarımlar ve renkler, Memphis tasarımının temel ilkeleri olan, cesur, canlı renkler ve üst üste bindirilmiş zıt şekillerle daha modern bir şekilde oynuyor. Parlak neon tonlar, birincil ve pastel renkler için en dikkat çekici olanlar gibi görünüyor.

VINTAGE ÇİÇEK RENKLERİ

2022'de dikkatleri üzerine çekmesi öngörülen renk trendlerinden biri, genellikle çiçek desenlerinde kullanılan tonlanmış, doygunluğu azaltılmış renk paletlerindeki çiçeksi tonlardır. Bu tasarımlarda çiçeklere kuru, sararmış bir görünüm kazandırmak için yumuşak renkler kullanılılır. Tasarımcılar bu tür paletleri tercih ederek dünyevi, eski tarz ve rahat bir şekilde giyilen çiçek desenleri yaratıyorlar.

Tasarımcılar, renkleri desatüre ederek ve tonlayarak bu çiçek tasarımlarına retro bir hava katıyor; zaman geçmiş ve bu çiçekler kurumuş gibi.

70'LER VE 80'LER RETRO RENK ŞEMALARI

2022'de topluca sakinlik arıyoruz. Yukarıda tartıştığımız diğer renk trendlerinden de görebileceğiniz gibi, sakinleştirici bir tasarım yaratmanın bir yolu, yumuşak, yatıştırıcı renklerle çalışmaktır. Bir diğeri de geçmişin “her şeyin daha kolay olduğu zamanları” hatırlatarak ziyaretçi/kullanıcının nostaljisinden yararlanmak. Evet, elbette her zaman dünyayı diken üstünde tutan krizler ve zorluklar olmuştur…ama tasarımda her şey algı ile ilgilidir. Ve çoğu insan geçmişi düşündüğünde, onu bugün yaşadığımız dünyadan daha az stresli ve daha az karmaşık olarak algılar.

Peki bunun 2022 renk trendleriyle ne ilgisi var? Tasarımcılar, toz pembe gözlüklerini takıp bize 70'ler ve 80'lerden kalma renk paletlerini kullanan tasarımlar sunmaya başladı bile!

NÖTR RENKLERLE MÜCEVHER TONLARI

Mücevher tonları, granatın koyu kırmızısı veya safirin çarpıcı mavisi gibi değerli taşlardan elde edilen cesur renklerdir. Mücevher tonları oldukça doygun olsa da neonlar gibi diğer cesur renk kategorilerinden farklı bir hisleri var. Büyük ölçüde değerli taşlarla ve geleneksel olarak kraliyetle ilişkilendirildikleri için daha hafif ve hatta görkemli hissettiriyorlar. 2022'de markanıza sofistike bir görünüm kazandırmak için mücevher tonlarıyla çalışabilirisiniz.

Aynı zamanda bu renkler cesur ama agresif değiller. Onları daha nötr tonlarla eşleştirdiğinizde, mücevher tonları daha cesur ve daha derin görünüyor, ancak onu sofistike bir yöne götürerek sakin, görkemli tasarımlar da yaratabilirsiniz.

AŞIRI DOYGUN KONTRASTLAR

Bir yılın yaklaşan trendlerinin herhangi bir derlemesinde, her zaman bir veya iki aykırı eğilim vardır. Bu da o eğilim. 2022 renk trendlerini kucaklayan tüm tasarımlar sakinleştirici renk paletlerini kucaklıyor görünse de, bu tasarım eğilimi gürültülü ve aşırı uyarıcı, ancak iyi yapıldığında oldukça eğlenceli ve ilginç bir şey yaratırlar!

Brütalizm ve Anti-Tasarım gibi, geleneksel kuralları bir kenara bırakan tasarım stilleri, bu aşırı doygun renkler için de geleneksel renk kombinasyonlarını bir kenara bırakıyor. Bu aşırı doygun renk kontrastları, tipik renk kombinasyonlarının sınırlarını zorluyor. Sadece ilgi talep etmiyor, bunun için birbirleriyle rekabet de ediyorlar. Elde ettiğiniz şey, eğlenceli ve büyüleyici bir görsel deneyim ve kolay kolay unutamayacağınız bir şey.

--

--