Appcent Designathon 2022

Appcent Design
Appcent Design
Published in
6 min readFeb 8, 2022
Appcent Designathon 2022

Gün geçmiyor ki yeni bir Hackathon duyurusuna denk gelmeyelim. Peki ya Designathon’lar? Tıpkı bir kodlama maratonu gibi, bir tasarlama maratonu da düzenlenemez mi? Peki tasarım sürecini bir maratona nasıl dönüştürebiliriz? Konumuz ne olacak? Katılımcılardan neler bekleyeceğiz? İşte 2021 senesinde Appcent Design ekibiyle, tam da bu sorulardan yola çıkarak Appcent Designathon’u tasarlamaya başladık.

Bir tasarım problemi yaratmak

İlk olarak bir tasarım problemi yaratmamız gerekiyordu. Önceliğimiz sosyal bir probleme çözüm aramaktı. Herkesin hayatında olan ve iyilik için tasarlayacakları bir probleme odaklanmak istedik. Aslında konumuzu bulmamız hiç de zor olmadı. Ekipteki herkesin bir hayvan dostu vardı ve onlarla çalışmaya özellikle karantina döneminde çok alışmıştık. Böylece odağımızı “Sokaktaki Dostlarımız” olarak belirledik. Çalışmalarını çok önemsediğimiz ve yakından takip ettiğimiz “Huysuz İhtiyar” derneği bize hem ilham kaynağı oldu, hem de problem tanımlamamıza yardım etti. Katılımcılardan sokaktaki dostlarımız için dijital bir çözüm tasarlamalarını istedik.

Designathon’u Tasarlamak

Tasarımcıların bir etkinlik planlarken bunu bir tasarım problemi olarak ele alması kaçınılmaz olur. Kullanıcılarımız kim? Yarışmaya nasıl katılacaklar? Yarışmada hangi ekipmanlara ihtiyaçları olacak? Soru ve sorunları neler olur? — Her tasarım problemi gibi öncelikli olarak kullanıcıları ve kullanım senaryolarını belirledik ve bunlara özel bir etkinlik tasarladık.

Appcent ve Appcent Design olarak her zaman öğrencilere yakın olmayı ve onlara destek olmayı çok önemsiyoruz. O nedenle hedef kullanıcı grubumuzu tasarımla ilgilenen ya da tasarım okuyan öğrenciler ve yeni mezunlar olarak belirledik. Pandemi döneminde evde oldukça sıkılmış olan bu kullanıcı grubu için, hafta sonu dışarı çıkma yasaklarını da düşünerek eğlenceli bir maraton tasarladık.

Konumuz sokaktaki dostlarımız olduğundan, yarışma tarihimizi de onlar için anlamlı bir güne denk gelecek şekilde belirledik. Finalimizi “Dünya Sokak Hayvanları Günü” olan 4 Nisan’da yaptık.

Designathon’u tasarlarken sadece final sunum ya da jüri değerlendirmesi değil, tasarım süreci ve takımların çalışmalarını da değerlendirmeye almak bizim için çok önemliydi. Çünkü tasarımcılar olarak biliyoruz ki final çıktının ne kadar albenili olduğu ilk izlenim için önemli olsa da iyi bir tasarım süreci işletmek ve gerçek bir kullanıcı ihtiyacını doğru karşılamak çok daha önemli.

Appcent Designathon

40 saat süren tasarım maratonuna 33 takımla başladık ve bu takımdan 29 tanesi finale projelerini taşımayı başardılar. Tüm süreci çevrimiçi yürüttüğümüz yarışmada 8 mentörümüz tüm yarışma sürecinde yarışmacılara soruları ve sorunları için yanımızdaydılar.

Tasarım problemimiz sokaktaki dostlarımız için bir mobil uygulama tasarlamaktı ve katılımcılardan 4 başlıkta çalışma yapmalarını önerdik. Başlıklarımızı kompakt bir tasarım süreci nasıl olurdu diye düşünerek belirledik. Teknik olarak yarışmacılardan: UX Araştırması (Rakip analizi, kullanıcı araştırması, vs), Hedef Kitle (Persona) oluşturulması, Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (Bilgi mimarisi, akış diyagramı, wireframe) ve Görsel Tasarım alanlarında çalışmalarını ve bu yaptıkları çalışmaları göstermelerini istedik.

Appcent Hackathon sürecinde çalışan arkadaşlarımızın tecrübeleri ve desteğiyle de uzaktan yarışma sürecini çok iyi yönetebildik. Discord üzerinden yaptığımız yarışma sürecinde mentörlerimiz gerek takımların talebi, gerek de sürpriz ziyaretlerle tasarım süreçlerine destek oldular.

40 saat süren designathon süreci sonrasında ekipler projelerini teslim ettiler ve mentör değerlendirmelerimize başladık. Mentör değerlendirmeleri tamamen katılımcıların proje süreci ve teknik anlamda her tasarım aşamasındaki çıktılarını değerlendirmeye yönelik planlandı. Yaklaşık 2 saatlik bir sürede yarışma sürecindeki ziyaretlerini de göz önünde bulundurarak mentör değerlendirmelerini noktaladık.

Yarışmamızın jürisi yurtiçi ve yurtdışında önemli projelerde yer almış çok değerli katılımcılardan oluşuyordu. Jüri değerlendirmelerinde kısa sürede projeyi aktarabilecek kuvvetli bir sunum, tasarım probleminin tanımı, projenin sürdürülebilirliği ve özgünlüğü değerlendirildi. Kazanan takımlar mentör değerlendirmeleri ve jüri değerlendirmelerinin beraber hesaplanmasıyla belirlendi.

Ekip olarak bu yarışmayı tasarlarken bizim için bu kadar öğretici ve eğlenceli bir süreç olacağını ön görmemiştik. 2021 Designathon’una emek ve katkı veren öncelikle yarışmacılarımıza, katkı sağlayan mentörlerimize ve jürilerimize tekrar teşekkür ediyoruz.

Yarışmacı Gözünden Designathon — Ezgi Özkürkçü

Hem pandemi döneminde evde oldukça sıkıldığım hem de derslerin yoğunluklarından bunaldığım bir dönemde Appcent Design’ın ‘’Sokakta ama aklımda!’’ yazılı instagram postunu gördüm, ilk bakışta bu da neymiş diye merak uyandıran bu postu incelemeye başladım. Bu aslında sokaktaki hayvan dostlarımız için dijital çözümler üretmeye odaklanan bir tasarım maratonun çağrısıydı. Daha önce hiç böyle bir deneyim yaşamadığım için ilk etapta biraz gözüm korkmuştu açıkçası, acaba yapabilir miyim diye düşünürken bir arkadaşım daha hadi yarışmaya başvuralım dedi ve bu şekilde ön başvurularımızı tamamladık.

Yarışma günü gelmeden önce bizi bir discord grubuna eklediler ve süreç boyunca da neler yaşayacağımızı anlattılar, o yüzden bizi nelerin beklediğine dair kafamızdaki soru işaretleri tek tek azalmaya başladı. Yarışma süreci boyunca da gerek toplu bir şekilde bilgilendirmeler yaparak gerek mentör ziyaretleri ile daha spesifik sorularımıza cevap vererek yarışma boyunca yalnız hissetmememizi sağladılar. Muhtemelen yarışma boyunca bu kadar keyif almamızın sebeplerinden bir tanesi de uzaktan çalışmamıza rağmen hep bir aradaymışız gibi hissetmemizdi.

Ve 40 saatlik bir maratonun sonunda yaptığımız projeleri jüri üyelerine sunma zamanı gelmişti artık. Bu kadar seçkin jüri üyelerini bir arada görmek de bizim için ayrı bir heyecan kaynağıydı doğrusu. Sunumları herkese açık bir şekilde yapacağımızı düşünürken sadece jüri üyelerine yapacağımızı öğrendiğimizde keşke diğer projeleri de görebilsek diye düşünmüştük ama umuyorum ki bu yıl projelerin sunumları herkese açık olacak ve böylelikle herkes farklı grupların projelerinden de kendilerine bir şeyler katabilecek.

Şimdi geriye bakıp düşündüğümde diyorum ki iyi ki bu yarışmaya katılmışım ve dolu dolu geçen 40 saatlik deneyimin bir parçası olmuşum. Bu yüzden Appcent ve Appcent Design ekibine, böyle keyifli bir tasarım maratonuna katılmamızı sağladıkları için çok teşekkür ederim. Ayrıca, yarışma sonrasında Appcent Design ailesinin bir parçası olmak da benim için çok gurur verici bir şey. Portfolyoma bir proje daha katayım diye katıldığım yarışmanın bana bir aile katabileceği hiç aklıma gelmezdi doğrusu. Tekrardan teşekkürler…

Mentör Gözünden Designathon 2021- Şeyda Kurt

40 saatlik maraton boyunca temas ettiğimiz yarışmacıların büyük çoğunluğu beklentimizin üstünde işler çıkardı. Tüm tasarım aşamalarının, büyük çoğunluk tarafından anlaşılmış ve uygulanmış olması bizi de çok mutlu etti. Appcent Design ekibi olarak 2021’de yapmış olduğumuz Designathon çalışmalarını gözden geçirdiğimizde bir kaç küçük detay haricinde harika bir iş çıkardığımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem için planlayacağımız maraton için finalde mentör puanlamarı için daha fazla bir süremiz olmasını özellikle not aldık. Mentörlerin yarışmanın hemen sonunda jüri öncesi puanlama yapmasını planlamıştık ancak bu sürenin mentör değerlendirmesi için yeterli olmadığı fikrine vardık. Online gerçekleştirdiğimiz bu deneyim bize bir çok noktada farklı tecrübeler kattı ve bu tecrübeleri her yıl yapmayı planladığımız design maratonlarında geliştirerek ilerleme hedefindeyiz. İlk günden çok fazla emek veren, uykusuz kalan Designathon yarışmacıları için daha iyi deneyimler sunmayı görevimiz görüyoruz. Harika işler çıkaran ve kazanan grupları tekrar gönülden kutluyor, emeği geçen tüm yarışmacılara, jürilere, mentörlere ve desteğini bizden esirgemeyen Appcent ailesinin diğer üyeleri Sezgi Şenel Belhan, Şule Başer ve Kaan Kün’ teşekkürlerimizi iletiyoruz.

2022 Designathon — Öğrenimler ve Yenilikler

Sürdürülebilir atık yönetimi

2022 tasarım maratonumuzu da aslında bir “redesign” projesi olarak ele aldığımızı söyleyebilirim. Var olan yarışma tasarımımızda iyi yaptığımız, kötü yaptığımız şeyler nedir? Nerelerde iyileştirme ihtiyaçları var? En iyi Designathon deneyimini nasıl tasarlayabiliriz? Bu soruların cevabı için tabii ki kullanıcılarımızla görüştük. Geçtiğimiz sene designathona katılan yarışmacılar, mentörler ve jürilerden aldığımız geri bildirimler üzerinden 2022 Sürdürülebilir Atık Yönetimi için Tasarım Designathon’umuzu planladık.

Yarışmacılardan aldığımız geri bildirimler mentör ziyaretleri, bilgilendirme iletişimleri ve şeffaf iletişim sağlanması üzerine yoğunlaşıyordu. Bu sene geçtiğimiz seneden farklı olarak mentör ziyaretlerini belirli zaman aralıklarında düzenlememiz, bilgilendirmeleri hem sözlü, hem yazılı, hem de birkaç kanal üzerinden yapmamız ve özellikle final jüri sunumlarını herkese açık olacak şekilde planlamamız gerekiyordu.

Mentörlerimiz özellikle teknik değerlendirmelerini yaparken kısıtlı süreden dolayı projeleri yeterince detaylı inceleyemediklerini ve değerlendirmekte zorlandıklarını belirttiler. Demek ki yeni yarışmamızda mentör değerlendirme süreleri ile ilgili bir iyileştirme yapmalıydık.

Jürilerimiz sunumlar esnasında projelerle ilgili yeteri kadar soru-cevap süresi olmadığı ve projelerin detaylarını tartışamadıklarını ilettiler. Buradan, jüri sunumlarına ve soru-cevaplara daha fazla süre ayırmamız gerektiği sonucuna vardık.

2022 Appcent Designathon: Sürdürülebilir Atık Yönetimi

Bu sene Appcent ve Appcent Design olarak Hackathon ve Designathon’da yine iyilik için yarışacağız ve genel temamızı sürdürülebilirlik olarak belirledik. Tasarım ekibimizle beraber sürdürülebilirlik konusunu tartışırken, özellikle çevrimiçi alışveriş ve tüketimin hızla arttığı bu dönemde atık yönetiminin önemli bir sorun haline geldiği ve bu konuda oldukça tartışmaların döndüğünü fark ettik. Yine herkesin gözlemlediği bir probleme odaklanacağımız ve tasarlayacağımız yarışmamızın konusu: Sürdürülebilir Atık Yönetimi. Konu ile ilgili daha fazla detay yarışmaya katılanlarla paylaşılacağı için sadece başlığımızı belirtebiliyorum.

Peki bu sene Designathon nasıl olacak? Bu sene tasarım sürecine daha da önem vereceğimiz ve takım çalışmasını ön plana çıkartmak istediğimiz bir yarışma tasarladık. Yarışmacılarımız en az 2, en fazla 4 kişilik takımlar halinde katılabilirler. Takımınız yoksa da üzülmeyin, tek başına katılan yarışmacılarımız Appcent Design ekibinin belirleyeceği takımlarla yarışmada yer alabilirler. Geçtiğimiz yıldan farklı olarak yarışmamızı 2 haftaya böldük. 18–20 Mart’ta 48 saat sürecek tasarım maratonunun ardından, 21–25 Mart arasında mentör değerlendirmeleri ve finalist seçimleri tamamlanacak. Sonrasında 27 Mart’ta yapacağımız herkese açık olacak jüri sunumları ve değerlendirmeleri ile kazananları belirleyeceğiz. Tasarımla ilgilenen tüm üniversite öğrencilerini ve 6 aydan az deneyime sahip yeni mezunları yarışmamıza bekliyoruz. Detaylar ve katılım için designathon.appcent.design adresini ziyaret etmeyi unutmayın!

--

--