“Apptern” Olmanın Avantajları

Ahmet Giray Uçar
Appcent
Published in
4 min readJul 8, 2021

Herkese selamlar, yazılım mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim ve 1 ay öncesine kadar, nitelikli bir staj bulmakta zorlanan birçok arkadaşım gibiydim. 23 Nisan tarihinde, “Appcent” şirketinin “Apptern” adlı genç yetenek programına başvurmuş olduğum için bu durum geride kaldı. Neden bu programı(stajı) nitelikli olarak adlandırıyorum veya diğer stajlardan üstün tutuyorum, bundan bahsedeceğim.

  • Başlamadan önce belirtmek istediğim bir konu var. Appcent şirketi neredeyse tüm bölümlere el atmış bir kurum. IOT projeleri, backend projeleri, web kısımı gibi başlıca başka bölümlerde mevcut. Ben mobil yazılım geliştiricisi olduğum için programım iOS üzerine yoğunlukta.

Nitelikli Staj

Hemen hemen her üniversite öğrencisi, kendini geliştirmek, iş ortamını görebilmek veya sahaya çıkabilmek gibi çeşitli sebeplerden dolayı, eğitici veya kendisine tecrübe kazandıracak bir staj arar ve ister. Fakat maalesef bu durum çoğunlukla hüsran ile sonuçlanır çünkü çoğu şirket, stajyerlerini alt tabaka olarak görürler. Onları eğitmek yerine, çay ve kahve getirtmeyi daha çok severler. — Online stajda bu durum daha çok discord düzenle gibi alakasız işler olur.

Bu azınlıkta bulunan ve stajyerlerini alanlarında uzman bireyler olmak üzere yetiştiren bir şirket olan Appcent’ e ve Apptern’ nün başvuru sürecine geçiyoruz şimdi.

Apptern Başvuru Süreci

  1. Telefon Mülakatı
  2. Uygulama Geliştirme
  3. Slayt Gösterisi

Apptern programı, programa başladığınız ilk günden itibaren, her saatinize kadar planlanmış olan bir genç yetenek programıdır. Bu programa ister Android’ i, ister iOS’ i seçerek başvurabilirsiniz. Fakat tabiki her başvuranı alamayacakları için birkaç eleme yapmaları gerekiyor.

1.Telefon Mülakatı

Bu elemelerden ilki telefon mülakatı oluyor ve “kendini nasıl tanımlarsın?” gibi klişe sorular yerine sizinle sohbet ederek sizi tanımaya çalışılınıyor. Telefon mülakatı, sanki arkadaşınızla günlük sohbet eder gibi keyifli ve rahat geçiyor.

2.Uygulama Geliştirme

İkinci aşamada size bir e-posta yollanıyor ve bu e-postanın içeriğinde, konusu anlatılan bir uygulama geliştirmeniz bekleniyor. Uygulamanın kriterleri bulunuyor ve en çok bayıldığım konulardan biri de, bu uygulama kriterlerinin tecrübe seviyelerine göre ayrılmış olmaları. 0–3 , 3–5 yada 5+ gibi, kaç sene tecrübeniz olduğuna göre değerlendiriliyorsunuz. Verilen bu uygulamayı 1 hafta içerisinde geliştirmeniz bekleniyor.

3.Slayt Gösterisi

Son aşama olarak slayt gösterileri ve grup çalışması geliyor. Bu aşamada, tekli ve grup halinde sunum yapılıyor. Uygulama Geliştirme aşamasından sonra, 1 veya 2 hafta içerisinde son aşamaya geçip geçmediğiniz bildiriliyor. Size 3 gün hazırlanma süresi verilerek slayt yardımı ile, anlatmanızı istedikleri bir konu teslim ediliyor. Benim konum ise “teknik olmayan birine AirTag’ in nasıl çalıştığını anlat” gibi marjinal bir konuydu. Grup çalışmasında ise, sizin gibi bu aşamalara gelmiş olan kişiler ile sizi birleştirerek, grup çalışması yapmanız isteniliyor. Verdikleri pdf içerisinde, size gereken tüm bilgiler mevcut bulunuyor. Sizden beklenilen ise, grup olarak çalışarak, pdf içerisinde yazan gereksinimleri karşılamanız. Bu arada sizi dinleyerek, grup içerisinde ne kadar etkin veya müşterilerin isteklerini ne kadar anlayabiliyor gibi konular test ediliyor. Değerlendirme süreci 1 hafta sürüyor ve sizi telefonla arayarak, geri bildirim yapılıyor. Neden kabul edildiğiniz veya edilmediğiniz size bildiriliyor ki bu bile başlı başına güzel bir olay.

Program İçeriği

Yaklaşık 3 ay kadar süren bu maraton, genç yetenekleri sektöre kazandırabilmek amacını taşıyor.

iOS geliştirme üzerine çalıştığım için, programım iOS eğitimi üzerine odaklı fakat sadece kodlama eğitimi verilip bırakılmıyor. Verilen tüm eğitimlerde, mobil geliştiriciler için backend, Figma ile tasarım, Git kullanımı ,Jira ve Trello eğitimi hatta pazarlama gibi konular var. Sahil buluşmaları yada GarticPhone gibi etkinliklerde mevcut. Program bittiğinde sadece programlama dili öğrenmek yerine, şirket içerisindeki tüm birimlerden, anlayacak kadar öğrenmiş oluyorsunuz ki nitelikli dememin en büyük sebebi budur.

Ayrıca sizi de içine soktukları gerçek projeler ile büyük bir deneyim edinmiş oluyorsunuz.

Yeni Mentor Anlayışı

Program boyunca herhangi bir sorunuz olduğunda, mentorleriniz ile her zaman iletişime geçebiliyorsunuz. Sistemde 2 tane mentorünüz gözüküyor fakat emin olun, kiminle iletişime geçerseniz geçin, sorunuz cevaplanıyor. Her eğitmen, eğitim sonu, sessizlik olsa bile yaklaşık 1 dakika boyunca soru gelmesini bekliyor. Son anda aklınıza soru gelebilir diye düşünerek son ana kadar bekleniyor. Zaten o an aklınıza soru gelmesede problem değil, her an, herkes ile iletişime geçip, sorunuzun cevabını alabiliyorsunuz.

Eğitimler, Appcent Akademi adı altında yapılıyor. Aslına bakarsanız bu eğitimlerin çoğu, herkese açık şekilde Youtube’ da yayınlanıyor. Kesinlikle göz atmanızı öneririm. Appcent Akademi Youtube

İlk günden beri hayran olduğum bu şirkette çalıştığım için çok mutluyum. Umarım bunu okuyan kişilere, az da olsa “Appcent” şirketinin vizyonundan ve Apptern’ in içeriğinden bahsedebilmişimdir. Kendisini geliştirmek isteyen herkese önerebileceğim bir program. Zaman ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sürekli soru sorduğum için, bu soruları cevaplayarak bana zamanlarını ayıran hocalarıma da ayrıca teşekkür ederim.

Photo by Pete Pedroza on Unsplash

Appcent iletişim bilgileri :

Website | Linkedin | Instagram

Benim iletişim bilgilerim :

Websitem | Github | Linkedin | Instagram

--

--