Hackathon Nedir?

Appcent Akademi
Appcent
Published in
4 min readFeb 7, 2022

Appcent Hackathon Ne Zaman?

Hackathon, hack ve marathon kelimelerinin birleşiminden oluşur. Yazılım projelerinin takımlar halinde, rekabet içerisinde gerçekleştirildiği ödüllü bir etkinliktir. Katılımcılardan özgün bir fikir veya proje yazılması ve süre bitiminde jüriye projelerini sunması beklenir.

founderpassion.org

Hackathon Tarihçesi

Günümüzdeki hackathonlara en benzer fikir, OpenBSD’nin 4 Haziran 1999’da Alberta’da düzenlediği kriptografik geliştirme etkinliğidir. “Hackathon” ismi de OpenBSD’den Niels Provos tarafından yaratılmıştır. Aynı zaman aralığında Sun Microsystems de JavaOne adını verdikleri benzer bir etkinlik organize etti. Katılımcılardan Java program yazmaları istendi. Bu etkinliğin ardından çok sayıda üniversite hackathon etkinlikleri düzenlemeye başladı.

Hackathon Nasıl Evrim Geçirdi?

2005 senesine kadar hackathon formatında pek bir yenilik yoktu. İnternetin ve kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla ekip iletişimi ve kişisel bilgisayarlardan katılım büyük oranda arttı. Özellikle Amazon Web Servisleri ve Ruby on Rails etkisi ile hackathonlar hızla çoğaldı. Şirketler yenilikçi fikirler bulmak ve harika ürünleri piyasaya sürmek amacıyla her yıl hackathonlar düzenlemeye başladı. 2006’dan sonra Facebook ve Yahoo’nun da dahil olduğu pek çok şirket hackathonlar düzenlemeye başladı.

Hackathon Kimler İçin?

Hackathon başvuru koşulları değişkenlik gösterse de genellikle hackathona katılmak için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmaz. 18 yaşın altındaysan, ebeveynlerin/yasal vasinin, hackathon’a katılmana izin veren bir feragat talebinde bulunması gerekebilir. Hackathon’u düzenleyen oluşum ile iletişime geçmeleri önerilmektedir. Komite üyeleri hackathon’a katılamazlar.

Hackathon ile Designathon Farkı Nedir?

Hackathon’dan farklı olarak designathon bir tasarım maratonudur. Kısıtlı bir süre için bir araya gelen katılımcılardan bir tasarım problemini çözmeleri beklenir. Designathon bir çeşit ürün tasarım çalıştayıdır. Designathon’da da hackathon’daki gibi jüri ve ödül sistemi bulunur.

Hackathon’a Katılımın Özgeçmişe Etkisi

Özgeçmişinde hackathonlar listelemek, diğer adaylar arasından öne çıkmanın harika bir yoludur! Mülakata kabul alma şansını kesinlikle artırabilir. Google da dahil olmak üzere birçok teknoloji devi, adaylardan benzersiz portfolyeler ve projeler arıyor. Hackathon’a katılmak, mühendislik ve teknoloji konusunda tutkulu olduğunu göstermen için iyi bir fırsattır.

Hackathon’a Neden Katılınır?

Hackathon’a katılmanın pek çok amacı olabilir. Hackathonlar katılımcılar için oldukça öğreticidir. Katılımcıların uygulamalı deneyim kazanmalarına, yeni teknolojileri deneyimlemelerine ve teknoloji devi firmalar ile iletişim kurmalarına yardımcı olur. Kişilerarası etkileşimler ve zorlu kodlar ile hackathon’u oldukça öğretici bir ders gibi düşünebilirsin. Aynı zamanda fikirlerini denemek için harika bir yoldur. Fikrin ile ilgili alanında uzman pek çok insandan geri bildirim alma şansına sahip olursun. İster yeni yetenekler arayan bir startup, ister iş arayan biri olun, hackathonlar network oluşturmak için harika yerlerdir. Hackathon hem yeni teknolojiler öğrenip network oluşturabileceğin hem de para ve eğitim ödülleri kazanabileceğin oldukça faydalı bir etkinliktir.

Hackathon’a Katılmak İçin Gerekli Beceriler Nelerdir?

Hackathon’a katılmanın ana hedeflerinden biri belirli bir problem için optimal çözüm bulmaktır. İlgili alan veya etki alanı hakkında derin bir anlayışa sahip değilsen, belirli bir sorun için alakalı ve etkili çözümler sunmayı bekleyemezsin. Bu nedenle alana dair bilgi birikimin ve deneyimin önemlidir. Teknoloji ve mühendisliğe dair tutkulu, araştırmayı seven ve iyi bir takım oyuncusu olan biri olmak seni iyi bir katılımcı yapan özelliklerdir.

Hackathon’a Nasıl Hazırlanılır?

Hackathon’a katılmadan önce neyi başarmak istediğini ve nedenlerini düşünebilirsin. Yeni bir dil öğrenmeye çalışan yazılımcıların minimum uygulanabilir bir ürün oluşturmaya çalışan girişimcilerden daha farklı bir hedefi olabilir. Hedefin hackathon sürecinde nelere odaklanacağını ve nasıl bir süreç geçireceğini belirler. İkinci aşama araştırmadır. Hedeflerine uyumlu hareket etmelisin. Örneğin eğer bir sanal gerçeklik (VR) etkinliğine gidiyorsan, teknolojiyi anladığından emin olmalısın. Network kurmak için oraya gidiyorsan, kiminle konuşmak istediğini bulman gerekir. Bir iş arıyorsan, hangi şirketi hedeflediğinden emin olmalısın. Üçüncü aşama ise takım oluşturmaktır. Yeni bir şey yaratma veya hackathon’u kazanma konusunda ciddiysen önceden oluşturulmuş bir ekip ile daha uyumlu çalışabilirsin. Eğer tek başına katılıyorsan, hackathon’un takım arkadaşları bulmana yardımcı olacak sosyal ağ kanalları olabilir. Yazılım amacıyla oluşturduğun bir takımda tasarım, back-end, front-end ve proje yönetimi gibi konularda yetkinlikleri olan kişiler bulman gerekir. Bazı hackathonlarda takımını katılımcılar arasından bulabilirsin. Bu tür hackathonlar iletişim becerilerini geliştirmene yardımcı olur.

Appcent Hackathon Nedir?

Türkiye’nin lider mobil yazılım geliştirme şirketi olan Appcent tarafından düzenlenen hackathon etkinliğine verilen isimdir. Sürdürülebilir bir şehir için kodlamak istiyorsan bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Appcent Hackathon’a 10 Şubat’a kadar başvurabilirsin.

Appcent Hackathon Başvuru Tarihleri ve Ödülleri Nelerdir?

18- 20 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek Appcent Hackathon ile ilgili detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için sayfamızı ziyaret edebilirsin.

Appcent Hackathon ile ilgili soruların için şu videoya göz atabilirsin:

18- 20 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek Appcent Hackathon ile ilgili detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için sayfamızı ziyaret edebilirsin.

Appcent Hackathon ile ilgili soruların için şu videoya göz atabilirsin:

Referans Listesi

--

--

Appcent Akademi
Appcent
Writer for

Teknoloji ve dijitalleşen dünya ile ilgili bilgi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz