METAVERSE — Geleceğin İnterneti

Appcent Akademi
Appcent
Published in
5 min readJan 4, 2022

“Metaverse’ün tanımlayıcı niteliği, sanki orada başka biriyle veya başka bir yerdeymişsiniz gibi bir mevcudiyet hissi olacaktır. Başka biriyle gerçekten var olma hissi, sosyal teknolojinin en büyük hayalidir.” M. Zuckerberg

Metaverse Tam Olarak Nedir?

Facebook kendisini Meta olarak yeniden markalaştırdığından beri, metaverse’ün ne olduğu üzerine tartışmalar dönüyor.

Metaverse, kullanıcıların dijital bir evrende “yaşadığı” sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve video dahil olmak üzere teknolojinin birden çok öğesinin birleşimidir. Kullanıcılarının konserler ve konferanslardan sanal dünya gezilerine kadar her şeyi yapabilecekleri bir dünya olması bekleniyor. Metaverse evreninde yer alarak oyun oynayabilir, etkinliklere katılabilir hatta çalışabilirsiniz.

Konu hakkında Epyllion Industries’in yönetici ortağı Matthew Ball, “Şu anda bir sonraki internetin zirvesindeyiz” dedi.

Öte yandan, metaverse’ün temelde internetin yerini almayacağı, bunun yerine onu inşa edeceği ve kademeli olarak dönüştüreceği belirtiliyor.

Metaverse hakkında detaylı bilgi edinmek için Meta’nın hazırladığı 77 dakikalık şu videoya göz atabilirsin:

Güncel Gelişmeler

Meta: Teknoloji devi Facebook, şirketin ismini Meta olarak değiştirmişti. 2014 yılında Oculus’u satın almasıyla birlikte Facebook, şimdiki Meta, sanal gerçekliğe önemli yatırımlar yapmaya başladı. Meta, VR setleri yoluyla bağlantı kurulan, dijital avatarların bulunduğu, iş, seyahat veya eğlencenin yer aldığı sanal bir dünya oluşturmayı amaçlıyor. Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesinin ardından bir hafta içinde 106 milyon doların üzerinde metaverse arazisinin satıldığı ortaya çıktı.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg geçen ay şirketin yeniden markalaşmasını açıkladıktan sonra metaverse’ü şu sözlerle açıkladı:

“Bir sonraki platform ve ortam, yalnızca ona bakmakla kalmayıp, deneyimin içinde olduğunuz daha da sürükleyici ve somutlaştırılmış internet olacak ve biz buna metaverse diyoruz.”

Microsoft: Halihazırda hologramları kullanan yazılım devi, gerçek dünyayı artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle birleştiren Microsoft Mesh platformu ile karma ve genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamaları geliştiriyor. ABD Ordusu şu anda askerlerin eğitmesi, prova yapması ve savaşması için bir artırılmış gerçeklik Hololens 2 başlığı üzerinde Microsoft ile birlikte çalışıyor. Bunun ötesinde, Xbox Live zaten dünya çapında milyonlarca video oyunu oynatıcısını birbirine bağlıyor.

Epic Games: Fortnite’ı geliştiren şirketin CEO’su Tim Sweeney, “Epic’in metaverse inşa etmeye yatırım yaptığı bir sır değil” dedi. Ariana Grande ve Travis Scott gibi isimlerin avatar olarak çıktığı sanal konserler, film fragmanları, müzikler ve daha niceleri… Hatta Martin Luther King Jr.’ın 1963 tarihli tarihi “Bir Rüyam Var” konuşmasının bir yeniden canlandırılması düzenlendi.

kaynak: theverge.com

Travis Scott’un virtual (sanal) konserinden bir kesit:

Roblox: 2004 yılında kurulan platform, Bloxburg ve Brookhaven gibi kullanıcıların evler inşa edebileceği, çalışabileceği ve senaryoları tamamlayabileceği, kullanıcı tarafından oluşturulan çok sayıda oyuna ev sahipliği yapıyor. Roblox’un kurucusu ve CEO’su David Baszucki, Metaverse vizyonlarını gerçekleştirmeye onları bir adım daha yaklaştıran herkese teşekkür etti. 2021 Kasım’da ünlü spor giyim markası Nike, Roblox ile metaverse dünyasına katılmak için ortaklık kurdu.

Minecraft: Çocuklar tarafından sevilen Microsoft’a ait Minecraft, esasen oyuncuların kendi dijital karakterlerini tasarlayacakları ve istedikleri her şeyi inşa edebilecekleri bir sanal evrendir. Ağustos 2021 itibariyle Minecraft, 140 milyondan fazla aylık aktif kullanıcıya sahip oldu. Pandemi sürecinde çocuklar arasında popülaritesi giderek arttı.

Metaverse deneyimlediğimiz bir şey mi?

kaynak: augustman.com

Aslında Metaverse özellikle Y ve Z kuşaklarının hiç de yabancı olmadığı bir kavram. Tüm zamanların dünyanın en ünlü oyunlarından biri olan The Sims, 2000 yılında piyasaya sürüldüğünde, oyuncuların sanal avatarları aracılığıyla bir yaşam simülasyonu deneyimlemelerine izin verildi. 2008’de Türkiye’de çocuklar arasında oldukça popüler olan Sanalika da bu deneyimi yaşatan oyunlardan biri.

2003 yılında bir Amerikan teknoloji şirketi olan Linden Lab, Second Life olarak bilinen bir uygulamayı piyasaya sürdü. Hem sanal gerçeklik hayranları hem de uzmanlar, teknik olarak metaverse tohumlarını ektiği için Second Life’a güveniyor. Second Life, adından da anlaşılacağı gibi, kullanıcılarının ikinci bir yaşam deneyimlemelerine olanak tanıyor. Gerçek insanlar platformda 3D sanal avatarlarını oluşturabiliyor ve gerçek dünyada yapabilecekleri hemen hemen her şeyi yapabiliyorlar. Second Life’da eğitim kurumları ve hatta elçilikler bile var. 2007'de Maldivler, Second Life’ta sanal bir elçilik açan ilk ülke oldu.

kaynak: livedspace.org

Kullanıcılar platformun kendi para birimi olan Linden Dollar’ı kullanarak Second Life’da sanal öğeler satın alabilir ve satabilir. Second Life kullanıcıları, diğer kullanıcılarla etkileşime girebilir ve sanal kimlikleri aracılığıyla ilişkiler kurabilir. Sanatsal aktiviteler düzenleyebilir, Second Life içinde yeni binalar inşa edebilir, dini seminerlere, konserlere ve hatta iş toplantılarına bile katılabilirler.

AR ve VR metaverse fikrini geliştiriyor

Oculus gibi VR başlıklarının gelişi, metaverse fikrine büyük bir destek verdi. VR başlıklar için uyarlanmış oyunlar şimdiden çok para kazanıyor. Fortune Business Insights’a göre, küresel sanal gerçeklik oyun pazarının 2028'de 53,44 milyar dolara ulaşması bekleniyor. VR’ın bir adım daha ilerisi, kullanıcının gerçeklik algısının teknoloji kullanımıyla geliştirildiği AR’dır. Apple da bir süredir AR ile ilgileniyor ve “dünyanın en büyük AR platformuna” sahip olduğunu iddia ediyor.

NFT ile metaverse ilişkisi

NFT’ler inanılması son derece güç rakamlara satın alınırken NFT’lerin devamlılığı olmayacağı düşünülüyordu ancak metaverse oyunlarına NFT’lerin entegre olması ile işin rengi değişti. DappRadar tarafından hazırlanan bir rapora göre, en iyi 100 NFT koleksiyonunun taban piyasa değeri 2021’in sonunda 23 milyar doları aştı.

Peki metaverse kalıcı olur mu?

Şimdilik tüm ihtimaller sadece birer tahmin olsa da metaverse’ün internet kadar gerçek ve yaygın olacağı öngörülüyor. CNN’de, Epic Games’in kurucusu Tim Sweeney’e metaverse’ün geleceği hakkında ne düşündüğü sorulduğunda şu cevabı vermiştir:

“I think it will take a decade or more to really get to the end point, but I think that is happening.” -Sanırım gerçekten son noktaya ulaşmak on yıl veya daha fazla zaman alacak ama bence bu oluyor.

Black Mirror dizisinin 10 sene önce metaverse fikrinden nasıl bahsettiğini anlatan şu video ilginizi çekebilir:

Metaverse hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Ergi Şener’in Hürriyet’te yer alan “Metaverse’e hazır mısınız?” yazısını okuyabilirsiniz.

Bize ulaşabileceğiniz sosyal medya hesaplarımız:

LinkedIn | Instagram | Kommunity | Twitter

--

--

Appcent Akademi
Appcent
Writer for

Teknoloji ve dijitalleşen dünya ile ilgili bilgi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz