Mobil Uygulama Test Türleri

Duygu Gayğusuz
Appcent
Published in
3 min readMar 29, 2024

--

Herkese merhaba👋 Bu yazımızda mobil uygulamaları test ederken genel olarak hangi yazılım test türlerini kullanabileceğimizi inceleyeceğiz.

Günümüz dijital çağında mobil uygulamaların kullanımının artışı mobil yazılımların testlerine olan gerekliliği de artırmaktadır. Kaliteli bir ürün sunmak, başarılı bir uygulama yayınlamak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için test kritik bir adımdır. İnceleyeceğimiz test türleri, farklı yönlerden uygulamaların performansını değerlendirmeye ve hataları tespit etmeye yardımcı olacaktır.

Mobil uygulama testi, çeşitli cihazlarda, platformlarda ve ağ koşullarında mobil uygulamaların kalitesini, işlevselliğini, performansını ve güvenliğini sağlamak için çok önemlidir. Bunu başarmak için kullanılan birkaç test tekniği vardır:

1) Manuel Test:

  • Keşif Testi: Test uzmanları, kusurları ortaya çıkarmak için önceden tanımlanmış herhangi bir test senaryosu olmadan uygulamayı inceler.
  • Kullanılabilirlik Testi: Uygulamanın kullanıcı arayüzü, kullanıcı deneyimi ve genel kullanılabilirliği değerlendirilir.
  • Kullanıcı Kabul Testi (UAT): Son kullanıcılar, uygulamanın gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için uygulamayı onaylar.

2) Otomatik Test:

  • Fonksiyonel Test: Appium, Selenium veya XCTest gibi otomasyon araçları kullanılarak uygulamanın işlevleri test edilir.
  • Regresyon Testi: Otomatik testler ile yeni değişikliklerin mevcut işlevleri olumsuz etkilemediği doğrulanır.

Zaman zaman Regresyon testi ile Re-Test’in aynı olduğu sanılabiliyor ancak Re-Test ürün test edildikten sonra raporlanan hataların yazılım geliştiriciler tarafından çözüldüğü bilgisi alındığında düzelip düzelmediğini kontrol etmek için yapılan bir test çeşididir. Bu test çeşidi literatürde Onay Testi veya Tekrar Testi olarak da geçmektedir.

  • Performans Testi: Farklı yük koşulları altında uygulamanın yanıt verebilirliği, kararlılığı ve kaynak kullanımı değerlendirilir.
  • Uyumluluk Testi: Uygulamanın çeşitli cihazlarda, işletim sistemlerinde, ekran boyutlarında ve çözünürlüklerde uyumluluğu doğrulanır.
  • Güvenlik Testi: Sızma testi ve kod incelemesi gibi güvenlik değerlendirmeler yapılarak güvenlik açıkları belirlenir ve veri gizliliği sağlanır.
  • Yerelleştirme ve Uluslararasılaşma Testi: Uygulamanın kültürel açıdan uygun olduğundan ve farklı dillerde, bölgelerde ve yerel ayarlarda doğru şekilde çalıştığından emin olunur.
  • Erişilebilirlik Testi: WCAG (Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri) gibi erişilebilirlik standartlarına bağlı kalınarak uygulamanın engelli kullanıcılar için erişilebilirliği kontrol edilir.
  • Yükleme ve Kaldırma Testi: Uygulamanın farklı cihazlardaki kurulum, güncelleme ve kaldırma işlemleri kontrol edilir.

3) Topluluk Testi:

Uygulamayı çeşitli cihazlarda, konumlarda ve ağ koşullarında test etmek için gerçek dünyadaki büyük bir kullanıcı grubundan yararlanılır.

4) Beta Testi:

Tam sürümden önce geri bildirim toplamak ve hataları belirlemek için uygulama, sınırlı bir harici kullanıcı grubuna yayınlanır.

5) Cihaz Parkuru Testi:

Uygulamayı çok çeşitli gerçek cihazlarda test etmek için AWS Device Farm, Firebase Test Lab veya Sauce Labs gibi bulut tabanlı hizmetler kullanılır.

6) Performans Profili Oluşturma:

Instruments (iOS) veya Android Profiler (Android) gibi profil oluşturma araçları kullanılarak uygulamanın CPU ve bellek kullanımı, ağ gecikmesi ve pil tüketimi gibi performans ölçümleri analiz edilir.

7) Kullanılabilirlik Testi:

Kullanıcıların uygulama ile nasıl etkileşim kurduğunu anlamak, geri bildirim toplamak, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve iyileştirmeler yapmak için testler yapılır.

8) A/B Testi:

Hangisinin kullanıcılar açısından daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için farklı özellik, tasarım veya işlevsellik çeşitleri test edilir.

9) Push Bildirim Testi:

Push bildirimlerinin farklı cihazlarda ve işletim sistemlerinde doğru ve zamanında iletilmesi test edilir.

10) Güvenlik ve Uyumluluk Testi:

Uygulamanın sektör düzenlemelerine (ör. GDPR, HIPAA) ve şifreleme, kimlik doğrulama ve veri koruma dahil olmak üzere en iyi güvenlik uygulamalarına uygunluğu test edilir.

Geliştiriciler ve QA ekipleri, bu test tekniklerini kullanarak mobil uygulamaların kalite standartlarını karşılamasını ve kullanıcılara sorunsuz bir deneyim sunmasını sağlayabilirler.

Bir dahaki yazıda görüşmek üzere.

--

--