Mobil Uygulamalarda Son Gelişmeler

Appcent Akademi
Appcent
Published in
5 min readJul 29, 2021
skywell.software

· Bu yazıda ne var? Mobil uygulama sektöründeki son trendler.

· Veriler hangi yıla ait? 2020.

Her yıl teknolojide büyük değişimler yaşanıyor ve bu değişimler tüm hayatımızı şekillendiriyor. Özellikle 2020 bu anlamda çok farklı bir seneydi çünkü uygulamaları kullanma sıklığımız ve şeklimiz 2020’de büyük oranda değişti. Her zamankinden çok daha fazla kullanıcı günlük işler için mobile yöneldi. Alışveriş, finans, oyun, bankacılık başta olmak üzere birçok farklı alanda çeşit çeşit uygulama geliştirildi. Bu yazıda Adjust şirketi tarafından oluşturulan ve iki binin üzerinde uygulamadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve ülkelere göre karşılaştırılmasını içeren Mobil Uygulama Trendleri 2021 Raporu’nun verilerini inceleyeceğiz. Böylece hem ülkemizde hem de dünyada 2020 yılında fintech, e-ticaret ve oyun sektörü başta olmak üzere uygulama sektörlerinde yaşanan gelişmeleri öğreneceğiz.

Rapora göre, 2020’de, mobil uygulamalarda, küresel harcamaların yüzde 65’ini iOS uygulamaları oluşturdu ve harcama tutarı 112 milyar dolar oldu! Oyun, e-ticaret ve fintech sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerdeki uygulamaların indirilme sayıları 2020’de yüzde 50 arttı. COVID-19 salgını birçok sektör için tehdit oluştururken mobil uygulama sektörü için altın sene oldu. Özellikle kapanmaların başladığı Mart ve Nisan aylarında uygulamaların indirilme sayılarında yaklaşık yüzde 75 artış oldu.

Fintech Uygulamaları

Her şeyi nakit para ile ödediğiniz dönemleri hatırlıyor musunuz? Cüzdanda biriken bozuk paralar, ATM kuyrukları… Size de çok eskilerde kalmışlar gibi gelmiyor mu? Şimdilerde neredeyse mobil uygulaması olmayan bir banka yok. Araştırmalara göre bankacılık uygulamalarının indirmeleri 2020’de yüzde 51 artmış. Ayrıca, ciroları toplamda 3,6 milyar dolara ulaşmış. Bu artışı sadece COVID-19 ile açıklamak haksızlık olur. Kişisel hesaba 7/24 erişebiliyor olma, otomatik ödemeler, para transferleri gibi eskiden yorucu ve sıkıcı olan işlemlerin şimdi anında gerçekleşmesi, uygulamaların güvenliği gibi birçok sebebin kullanım sıklığına etkisi yadsınamaz.

Bir kullanıcının telefonunda bulunan finans uygulamalarının ortalama sayısı 2.5. Şu anda benim telefonumda 4 bankacılık ve 2 kripto alım satım uygulaması mevcut. Mobil bankacılık uygulamalarını en çok Çin benimsemiş olacak ki, ülkede mobil ödemeler yüzde 81’e ulaşmış! Çin’i, Hindistan ve Japonya takip ediyor. Ülkemizde ise dijital bankacılık ile ilgili ilginç veriler var. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre mobil bankacılık hizmeti veren 22 bankanın müşteri sayısı 56 milyonu geçmiş. Bu sayının yaklaşık 44 milyonu sadece mobil bankacılık işlemi yapıyor.

Mesele sadece bundan da ibaret değil. Geleneksel anlamda “finans uygulaması” başlığında değerlendirilenler de değişime uğruyor. Buna en çarpıcı örnek, özellikle 2021 başından itibaren kripto paraların işlem hacminin yükselmesi sonucu, kripto para ticaret uygulamalarının büyük değer kazanması. Örneğin bunların en büyüğü olan Binance, 2020’de rekor kırdı ve günlük işlem hacmi 37 milyar doları geçti. Yine bu alanın Türkiye’deki temsilcileri de pazar paylarını bir hayli arttırdılar. Türkiye’de bulunan Paribu ve BtcTurk gibi kripto para alım ve satım platformlarının günlük işlem hacimleri 2020’de 20–25 kat arttı.

E-ticaret

E-ticaret şimdiye kadarki en büyük yılını yaşadı. ABD’de genel e-ticaret kullanımının 2021 sonunda yüzde 50’yi aşması bekleniyor. Kullanıcıların en önem verdikleri özellikler arasında kullanım kolaylığı ilk sırada. Google Play Store’da indirilmeye hazır bulunan 2.87 milyon uygulama olduğunu düşünürsek kullanıcıların seçici olmaları çok doğal. Ayrıca 2020’de internetten alınan ürünlerin sıklığında yüzde 24’lük bir artış meydana geldiği ve 2021’in sonunda küresel alışverişlerin yaklaşık beşte birinin online gerçekleşeceği söyleniyor. Ülkemizde bu oranın çok daha yüksek olacağı şimdiden söylenebilir. ETBİS’in verilerine göre ülkemizde e-ticaret hacmi 2020’de yüzde 69 artış göstermiş. E-ticaret yapan işletme sayısı ise 2020’de yüzde 275 artmış. Bu işletmelerin çoğu İstanbul’da bulunuyor. Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da da yaygınlar.

Kullanıcıların sıklıkla e-ticarete yönelmelerinin birçok sebebi var. Bir ürünü daha kısa sürede ve mağazaları tek tek dolaşmadan kolayca alabiliyor olmanın da ötesinde, fiyatlar fiziksel mağazalardan çoğu zaman daha hesaplı oluyor çünkü genelde e-ticaret giderleri mağaza giderlerinden daha düşük oluyor. Ayrıca e-ticaret, yüksek stok giderlerini de ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda fiziksel mağazalarda raf sıkıntısı ürün çeşitliliğini engellerken e-ticarette reklamlarda da bahsedildiği gibi gerçekten “aradığımız her şey” orada oluyor. Bir de işin inanılmaz bir psikolojik boyutu var. O da YORUMLAR! Bir ürünü almadan önce o ürünü kullanan insanların fikirleri ne kadar etkili olur? İnsanların çoğu için sadece yorumlar değil, detaylı incelemeler, müşterilerin yaşadığı sorunlar, beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığı gibi birçok değişken etkili oluyor. Bu konuda Fan & Fuel tarafından kapsamlı bir araştırma yapılmış. Araştırma sonucuna göre, sıkı durun, katılımcıların yüzde 97’si ürünü almış müşterilerin deneyimlerinin satın almada etkili olduğunu belirtmiş! Müşterilerin yüzde 92’si de hiç yorum yapılmamış bir ürünü almaktan çekiniyormuş.

Oyunlar

Oyun sektörü, tüm mobil uygulamaların üçte birini oluşturuyor. Bu durum da onu en büyük mobil sektör haline getiriyor. Zaten oyun sektörünün dünya çapındaki hasılatına da baktığımızda yüzde 51’i mobil oyunlar oluşturuyor. 2020’de mobil oyun endüstrisi 165 milyar dolar değerindeydi. Mobil oyuncu sayısı ise yüzde 46 artış gösterdi ve 1,2 milyar insandan 1,75 milyara yükseldi. Bu insanların 620 milyonu Çin’de, 213 milyonu ABD’de yaşıyor. Ülkemizde ise 35 milyon mobil oyuncu bulunuyor. 2020’de hyper casual dışı oyunların kurulumları %26, hyper casual oyunların kurulumları ise %43 artış gösterdi.

gamepapers.com

Son yıllarda ülkemizde de mobil oyun sektörü keskin bir yükseliş yaşıyor. Ülkemizde en çok tercih edilen mobil oyunlar şunlar:

  1. PUBG Mobile
  2. Brawl Stars
  3. Candy Crush Saga
  4. Roblox
  5. Among Us!
  6. 101 Okey Plus
  7. Subway Surfers
  8. Minecraft Pocket Edition
  9. Head Ball 2
  10. Words of Wonders

WORDS OF WONDERS

Zamanda bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? Cevabınız evet ise şu linkten dünyanın en eski mobil oyunlarından biri olan Tetris’i oynayabilirsiniz.

tetris.com

Kaynaklar 👇

  1. Mobil App Trendleri 2021: Uygulama performansının küresel bir karşılaştırması. (2021). Adjust, 3–43.
  2. Clark, M. (2021, 12 Ocak). The Importance and Benefits of Fintech Apps. Data Science Central. https://www.datasciencecentral.com/profiles/blogs/the-importance-and-benefits-of-fintech-apps.
  3. Türkiye Bankalar Birliği. (2020, Mart). Dijital, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri. https://www.tbb.org.tr/Content/Upload/istatistikiraporlar/ekler/1289/Dijital-Internet-Mobil_Bankacilik_Istatistikleri-Mart_2020.pdf.
  4. Wright, T. (2020, 25 Kasım). Binance’in günlük işlem hacmi rekor kırdı. Cointelegraph. https://tr.cointelegraph.com/news/binance-trading-volume-tops-all-time-high-with-37b-in-a-day.
  5. Türkler kripto borsalara para yağdırdı. hthayat.haberturk.com. (2021, 26 Nisan). https://www.haberturk.com/kripto-para-borsalarinda-islem-hacimleri-katlandi-3050679-teknoloji.
  6. 2020 Yılı E-Ticaret Verileri Açıklandı. https://www.eticaret.gov.tr/. (n.d.). https://www.eticaret.gov.tr/haberler/10040/detay.
  7. 3 Important Statistics That Show How Reviews Influence Consumers. Dixa. (2021, 28 Mayıs). https://www.dixa.com/blog/3-important-statistics-that-show-how-reviews-influence-consumers/.
  8. Cumhuriyet. (2021, 20 Mart). Son bir yıl boyunca Türkiye’de en çok oynanan 10 mobil oyun. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/son-bir-yil-boyunca-turkiyede-en-cok-oynanan-10-mobil-oyun-1822006.
  9. Türkiye’de mobil oyuncu sayısı 35 milyona ulaştı. (2021, 26 Mart). https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/bilisim/turkiyede-mobil-oyuncu-sayisi-35-milyona-ulasti/663694.
  10. Skywell Software. (2020). Future of mobile Apps: App development Trends prediction for 2020. https://skywell.software/blog/future-of-mobile-apps/.

--

--

Appcent Akademi
Appcent
Writer for

Teknoloji ve dijitalleşen dünya ile ilgili bilgi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz