Yazılımda Hata Türleri Nelerdir?
Yazılımın her sürecinde zaman zaman hatalarla karşılaşılmaktadır. Bu yazıda bu hataların neler olduğundan bahsettik.
Yazılım geliştirme süreci birçok aşamadan oluşan uzun bir yoldur. Yazılımda hata yapmak olağan bir durumdur çünkü sıfır hatalı bir yazılımın üretilmesi mümkün değildir. Öte yandan, hataların yönetimini doğru bir şekilde yaparak hata sayısı mümkün olduğunca azaltılabilir. Şimdi gelin en sık karşılaşılan hata türlerine bakalım.
1) Syntax Error
Syntax, İngilizce sözdizimi anlamına gelir. Sözdizimi hataları, programlama dili kurallarına uymayan bazı ifadelerin yazılımda yer alması sonucu meydana gelir. Sözdizimi hatalarının düzeltilmesi oldukça kolaydır. Hali hazırda sözdizimi hataları satır derleyici tarafından rapor edilir. Kod editörlerinin gelişmiş yazılım denetimleri yapıyor olmaları sayesinde Syntax hatası uyarıları verilir. Bu sayede yazılımcılar hataları yaptıkları anda hemen fark edebilirler.
Bu örnekte hata sebebi “;” bulunmamasından kaynaklanır.
2) Lexical Error
Derleyicinin kurallarında tanımlı olmayan ifadelerin yazımı sonucu oluşan hatalara lexical error ismi verilir. Sözcüksel analiz aşamasında bu tür hatalar tespit edilebilir. Yazım hatası, tanımlayıcının veya sayısal sabitlerin (numeric constants) uzunluğunun aşılması, illegal karakterlerin görünümü gibi kimi durumlarda bu hata oluşmaktadır.
Yukarıdaki örnekte hatanın sebebi önceden tanımlanmayan bir değişkenin programda kullanılmasıdır.
3) Semantic Error
Çoğu tanımlama ve kapsam hatasından meydana gelir. Yanlış operatör veya değişken kullanılması sonucu ortaya çıkabilir. Bu hatalarda sorun yazdığınız programın yazmak istediğiniz program olmamasıdır. Başka bir deyişle programın anlamı (semantiği) yanlıştır. Bu tür anlamsal hataları belirlemek oldukça güç olabilir çünkü programın çıktısına bakıp ne yaptığını anlamaya çalışarak geriye doğru çalışma yürütmeniz gerekir.
Yukarıdaki örnekte hata k değişkeni tanımlanmadığı için oluşmuştur.
4) Logic Error
Bu hatalar bug olarak da bilinmektedir. Bunlar yazılım sırasında karşılaşabileceğiniz en tehlikeli hatalar arasındadır. Programlama mantığında bazı şeylerin yanlış düşünülmesi sonucu ortaya çıkar. Genellikle bu hatalar yazılımın test aşamasında veya müşteri tarafından kullanıldığı esnada fark edilir. Yazılımda bazı değerlerin yanlış veya eksik hesaplanması bu tür hatalara örnek olarak gösterilebilir.
Burada hata sebebi işlem sonucunda sonsuz döngü oluşmasıdır.
5) Runtime Error
Programın çalıştırılması sırasında bu tür hatalar ile karşılaşılabilir. Runtime hatalarında hata mesajı genelde çalışan işletim sisteminin dili kullanılarak verilmektedir. Runtime hatalarının nerede ve nasıl oluşacağını öngörmek oldukça zordur. Olmayan bir dosyanın açılması esnasında, olmayan bir donanıma ulaşılmaya çalışıldığında bu hata türü ile karşılaşmak olasıdır.
Burada hata 3'ün 0'a bölünememesinden kaynaklanır.
6) Compile Time Error
Bir program derlenirken oluşan hatalara verilen isimdir. Tanımlanmamış bir değişken kullanmak ya da bir değişkenin adı için bir reserved bir kelime kullanmak bu hatalara örnektir.
Yukarıdaki örnekte hatanın nedeni sistemin tanımladığı kelime (reserved word) ile değişken tanımlanmasıdır.
Önceki yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz: