Flutter Kurulumu ve İlk Projemiz

Mehmet Akif BAYSAL
Apps Blog
Published in
4 min readSep 17, 2018

Merhaba,

Bu yazıda Flutter’ı en basit yol ile nasıl kuracağımızdan ve ilk projemizi nasıl oluşturacağımızdan bahsedeceğim.

Serinin ilk yazısı olan “Flutter’a Giriş”i buradan okuyabilirsiniz.

Flutter Kurulumu

İlk olarak yapmamız gereken Android Studio veya Intelij Idea programlarından herhangi birine sahip olmalıyız.

Benim tercihim Android Studio’dan yana. Size de Android Studio’yu tavsiye ederim. Çünkü Android için gerekli olan SDK’ları ve emülatörleri Android Studio’dan kullanacağız. Ama zaten hali hazırda Android Studio’ya sahipseniz ve Intelij Idea ile devam etmek istiyorsanız, bahsedeceğim yolları aynen takip etmeniz yeterli olacaktır.

Not: Bu kurulum tüm işletim sistemlerinde aynı şekilde kurulmaktadır. Fakat Flutter’ın kendi sitesinde bahsettiği gibi her işletim sistemi için farklı şekillerde kurulum yapmak mümkün. Bu kurulumların bizim yaptığımız kurulumdan farkı ise basitçe terminal üzerinden de Flutter’a erişebiliyor olmamız. Bunu, en son kısımda kendi kurulumuzda nasıl yapacağımızı Linux’de ve Mac’de göstereceğim. Windows bilgisayarlar için nasıl ekleneceğine Flutter’ın sitesinden bakabilirsiniz.

Flutter’ın sitesinde bahsettiği kurulum yöntemleri:

Eğer programların kurulumlarını tamamladıysanız ya da zaten hazırda kuruluysa buradan devam edebilirsiniz.

İlk olarak Android Studio’yu açıyoruz. Program açıldığı zaman karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak:

Sağ alt köşede bulunan “Configure” butonuna basın ve ardından “Plugins” kısmına tıklayın.

Yeni açılan pencerede arama kısmına “Flutter” yazın ve “enter” tuşuna basın. Karşınıza gelen ekranda “Search in repositories” kısmına tıklayın.

Son olarak arama sonuçlarında çıkan “Flutter(Languages)” olanı seçip “install” butonuna basın. Tüm kurulumlar bittikten sonra Android Studio’yu yeniden başlatın.

Android Studio yeniden başlatıldıktan sonra “Start new Flutter Project” butonuna tıklayın.

Karşınıza ne tür bir Flutter projesi geliştirmek istediğinizi soran bir ekran çıkacak. O ekranda “Flutter Application” yazılı olanı seçip “Next” butonuna tıklayın.

Yeni gelen ekranda uygulama adını, Flutter SDK path’ini, projenin bulunacağı dizini ve projenin açıklamasını yazmanız için 4 adet yer bulunmakta. Daha öncesinden Flutter SDK’sını kurmadığımız için hemen sağ tarafta bulunan “Install SDK…” yazısına tıklayın ve SDK’yı hangi dizine(Ben direk “home” dizini içerisine kurmayı tercih ediyorum.) kurmak istiyorsanız o dizini seçip devam edin ve indirme işleminin bitmesini bekleyin.

Not: Eğer bilgisayarınızda “curl” kurulu değilse kurulumu takmamlayamayacaktır, sadece indirecektir. Bu yüzden ilk olarak SDK’yı indirmeden önce “curl”un kurulu olduğundan emin olun. Eğer kurulu değilse aşağıdaki kod satırı ile kurabilirsiniz.

sudo apt-get install curl

İlk Projemizi Oluşturalım

Flutter şu anda tamamen kullanıma hazır bir şekilde bilgisayarımıza kuruldu. Denemek amaçlı açtığımız projemizi oluşturmaya devam edelim. En sonki ekranda geri kalan 4 kısımı kendi istediğiniz gibi ayarladıktan sonra “next” butonuna basın. Ardından yeni gelen ekranda “Company domain”i belirleyin, iOS ve Android uygulamalar için hangi dilleri kullanmak istediğinizi seçin ve “Finish” butonuna basın.

Bu işlem biraz zaman alabilir. Projeniz açıldığı zaman hali hazırda Flutter sizin için örnek bir sayaç uygulama örneği verecek. Bu uygulamayı telefonunuzda ya da emülatörünüzde çalıştırarak deneyebilirsiniz.

https://github.com/flutter/flutter

Flutter’ı Path’e Ekleme

Flutter’a direk terminalden erişmek için, kullandığınız terminale göre .bashrc ya da .zshrc dosyasının en alt kısmına, Android Studio’dan seçmiş olduğumuz dizin ile beraber(Ben direk “home” dizini içerisine kurduğum için direk kullanıcı adı olarak örnek verdim.) aşağıdaki gibi path ekleme işlemini gerçekleştiriyoruz.

export PATH="/home/kullaniciadi/flutter/bin:$PATH"

Daha sonrasında terminali kapatıp yeniden açabilir ya da direk aşağıdaki kod satırını terminale yapıştırarak(Normal terminal kullanıyorsanız 1.’yi, Zsh kullanıyorsanız 2. olanı yapmanız yeterli.) terminalinizi yenileyebilirsiniz.

source ~/.bashrc
source ~/.zshrc

Kurulum ve ilk projemizi oluşturmak Flutter’da bu kadar kolay. Umarım sizin için de kolay olmuştur. Yazımı okuduğuz için teşekkür ederim :).

--

--