Robot nedir?

Ediz Başar Kutuk
Aquamatis
Published in
3 min readApr 11, 2020

Robotikçiler ve Robotik Takımları neler yapıyorlar?

Robotikle ilgilenen bireyler olarak günlük yaşamımızda bu alanla alakalı olmayan birine ne zaman yaptığımız robotik çalışmalarından bahsetsek karşılaştığımız tepkiler benzer oluyor: “Robotik mi? Robot mu yapıyorsun sen yani? Bildiğimiz, şu kodlarla çalışan; tıpkı insan gibi bir şeyler yapan robotlar mı?”. Bu ve benzeri dönütler aldığımızda ister istemez kendimize “Robotikle uğraşmak sadece “belirli eylemler gerçekleştiren makinelerle ilgilenmek” kadar basit açıklanabilir mi?” diye sormadan edemiyoruz. Sahiden, ne yapar bu robotikçiler?

Takımımız yeni tasarım üzerinde çalışırken, 2019
Takımın 2019–2020 Tower Takeover Teması Üzerindeki Çalışmaları

İnsanların zihninde robotiğin “robotlarla uğraşmak” kadar yetersiz tanımlanmış olmasının ana etkeni, robot kavramının onunla uğraşan kişiler dışında tam olarak anlaşılmaması olabilir. Peki robot nedir? Ne değildir? Google’da “robot” kelimesini arattığımızda karşımıza görsel olarak insana benzeyen makinelerin çıktığını gözlemleyebiliriz. Sahi, günlük hayatınızda insana benzeyen bir robot sayesinde işinizi veya o an ihtiyacınız olan hizmeti karşılayabildiğinizi hatırlıyor musunuz? Elbet ki robot garsonların çalıştığı bir restorantta yemek yediyseniz veya havalimanında canınız sıkıldıysa ayrı (!). Robotu görünüş bakımından bilhassa insana benzetmeye çalışmak hammadde israfı vb. durumlara sebep olabilir. Verimli bir robot minimalist bir anlayışla dizayn edilmiştir. Robotlar herhangi bir görünümde olabilir ve işi en kısa yoldan kolayca çözmeye odaklıdırlar. Detaylı prensip bakımından Isaac Asimov’un “3 Robot Kanunu” benimsenebilir. (Asimov’un “3 Robot Kanunu” hakkında bilgi sahibi değilseniz merak etmeyin. Bir sonraki yazım 3 Robot Kanunu hakkında olacak.) Günümüzde robotlar bizlere sağlık, ulaşım, üretim, güvenlik vs. alanlarda katkı sağlarlar.

VEX 2019–2020 Sezonu Tower Takeover’daki Robot Tasarımımız

Gelelim Bu Robotikçilere, Kimdir Bu Kişiler?

“Robotikçi”, robotik dalının en çok kullanılan terimlerinden biridir. Robotikçileri birçok sektörde görebiliriz. Amaçları genellikle robotik dalını kapsayan disiplinlerde görev alıp insanoğlunun ihtiyacını karşılayan makineler tasarlamak, üretmek veya onarmaktır. Robotların mekanik, elektronik, yazılım vb. onlarca alt dalı bulunduğundan dolayı robotikçilerin de bu alanlarda farklı sorumlulukları vardır. Robotikçiler sadece robot üretmez, robotun işlevini takip etmek, yeri geldiğinde projeyi şirkete pazarlamak; tasarım, üretim, onarım ve bu eylemlerin süreçlerinde ekip çalışması prensiplerine uymak vb. sorumlulukları da bulunur.

Yani robotikçiler çok yönlü şekilde çalışırlar. Çok yönlülükleri sayesinde “Robotikçi” olabilmişlerdir.

VEX 2019–2020 Sezonu Tower Takeover’daki Robot Tasarımımız

Aquamatis VEX Robotik Takımı Nasıl Çalışmalar Yürütüyor?

VEX, felsefesi bakımından bir robot turnuvasından ötesi olduğu için VEX Takımları olarak robot yapmanın yanında başka alanlarda da çalışmalar yürütmekteyiz.

Kendi takımımız adına anlatacak olursam, bağımsız bir takım olduğumuz için sezon içerisinde robot setleri, ulaşım, konaklama, temel ihtiyaçlar vb. gereklilikleri karşılayabilmek için sponsor arıyoruz. Sponsor bulabilmek için de PR alanında başarılı olmak en büyük hedefimiz oluyor. Bu nedenle takımımız, PR çalışmalarına büyük önem vermekte. PR Kapsamında takımımızın kendisini karşı tarafa başarılı bir şekilde sunabilmesi için Grafik Tasarım alanında da yetkin çalışmalar yapılması gerekmektedir. Tüm bu çalışmaların yanında Türkiye’nin okullardan ve kurumlardan bağımsız ilk VEX Robotik takımı olarak bu alanı henüz keşfetmemiş bireylere robotik alanını en iyi şekilde tanıtmayı kendimize bir borç bildiğimiz için birçok organizasyon veya etkinlikte yetkili/gönüllü olarak yer almaktayız. Ayrıca sosyal yardımlaşmaya özel bir değer verip bu alanda güzel projeler sürdürmekteyiz.

Çalışmalarımızdan ve projelerimizden daha detaylı haberdar olabilmek için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Kısacası biz robotikçiler sadece robot yapmıyoruz. Robotik denen şey kesinlikle robotlardan fazlası. Eğer robotlardan ibaret olsaydı, bu alana ilgi duyan kişilerin sayısında direkt bir azalma meydana gelir ve şu anda bulunduğumuz noktada olamazdık. Bizler robotiği gerektirdiği becerilerle, yaptığımız çalışmalarla ve içimizdeki tutkuyla; bir bütün olarak seviyoruz. Sevgimiz de, bu kültür de böyle sürecek.

--

--

Ediz Başar Kutuk
Aquamatis

İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Öğrencisi - Founder of @Qualis / instagram:@edixbasar