WWDC İle Tanışın TURKISHKIT İle Hazırlanın

Şevval Hayat Yaylakcıoğlu
Aquamatis
Published in
6 min readMay 11, 2020

Apple

Apple telefonlar 9 Ocak 2007'de ilk iPhone tanıtımıyla hayatımıza girmiştir. Samsung ve Nokia’dan sonra da dünyanın en büyük üçüncü cep telefonu üreticisidir.
2008 yılından 2012 yılına kadar dünya çapında en çok rağbet gören şirket olarak nitelendirilmiştir.

Apple-Steve Jobs

Günümüzde ise rağbet görmeye devam etmektedir. Mac serisi bilgisayarlar, iPhone serisi telefonlar iPad serisi tabletler ve Apple Watch gibi destekleyici ürünleri ile hala gelişmekte olan bir firmadır. Bu bağlamda rağbet gören Apple ürünlerinin tüketici tarafında kolaylıkla kullanılabilmesi için yazılım ve tasarım alanlarıyla ilgilenen yaratıcı üreticilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Apple ekibi, “İnsanların tutku duydukları şeyleri yepyeni yollarla hayata geçirmeleri için düşünen, üreten ve yeniden tasarlayan, kültürel çeşitliliğe sahip bir ekiptir. Bu inovasyon gücünü ise harika işler çıkarma kararlılığından ve birbirlerine duydukları bağlılıktan alıyorlar. Çünkü buradaki çalışanlardan bir şeyler öğrenmenin, en iyilerden öğrenmek ” olduğunu düşünüyorlar.

Apple Logosu Süreci

WWDC

Apple Worldwide Developer Conference (WWDC) (Türkçe: Apple Dünya Geliştiricileri Konferansı), Amerikanın en önemli teknoloji şirketinden birisi olan Apple tarafından her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti San Jose şehrinde, yazılım geliştiricileri için düzenlenen bir konferanstır.

WWDC 2019 AFİŞİ

Bu etkinlikte Apple, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce yazılım geliştiricisine, Apple mühendisleriyle bir araya gelip atölye çalışmaları ve yazılım oturumlarına katılma imkanı sağlamaktadır. Etkinliğin amacı yeni geliştirilen iOS, MacOS, WatchOS ve TvOS gibi yazılımlara dayanmaktadır. Etkinlikte bulunan geliştiriciler yenilikleri ilk kez deneyimle fırsatı bulmaktadır.

WWDC 2020 AFİŞİ

WWDC konferansının ilk 16 yılı, Mayıs ayında yapılmış olsa da, bu yıldan sonra yapılan konferanslar (2006 yılı dışındaki) Haziran ayında yapılmıştır.
Bu etkinliğe katılım sağlamak için iki seçenek mevcuttur: belirli bir ücret ödemek veya proje geliştirerek burs kazanmak.

Tim Cook WWDC 2019'dan bir kare

WWDC Ücretli Katılım
Konferans bileti alabilmek için ilk olarak, Mart ayının ortalarında açılan bilet çekilişine girmeniz gerek. Çekilişi kazanırsanız Apple size haber veriyor ve bilet için kredi kartınızdan 1699 dolar çekiliyor. Sonra ise bir WWDC biletine sahip oluyorsunuz. (Tahmin edebileceğiniz üzere, bu yol, daha çok büyük şirketlerde çalışan deneyimli geliştiricilere hitap ediyor.)

WWDC Craig Federighi

WWDC Burslu Katılım
WWDC’ye katılmanın diğer bir yolu ise öğrenci bursu ile gitmektir. Apple, her sene dünya genelinden yüzlerce geliştiriciyi burslu olarak WWDC etkinliğine davet ediyor ve bu programın adına “WWDC Scholarships” deniyor. “WWDC Scholarships” başvuruları ise her sene Mart ayında açılmaktadır.
WWDC Scholarships programına başvurmak için Apple sizden bir Swift Playground projesi yapmanızı istiyor. Projenizi tamamladıktan sonra Apple’ın sitesinden başvurunuzu gerçekleştiriyorsunuz. Akabinde Apple, burslu olarak katılmaya hak kazanıp, kazanmadığınızı bir mail yolu ile size bildiriyor.
WWDC etkinliğine burslu olarak katılma şansı yakalarsanız, sizleri Apple mühendisleriyle birebir konuşma, Apple’ın yeni teknolojilerini ve yazılımlarını ilk olarak deneyimleme ve Apple’ın CEO’su olan Tim Cook ile birebir görüşme şansı bekliyor olacaktır. Bunların yanı sıra Apple, size bir yıllık Apple geliştirici lisansı da vermektedir.

WWDC ETKİNLİĞİ

Scholarship Kickoff (Burslu Katımcılara Özel)
WWDC konferansı resmi olarak başlamadan, bir önce ki gün yapılan etkinliktir. Bu etkinlik, Apple tarafından WWDC burslularına özel düzenlenen bir etkinliktir.
Bu etkinlikte, Apple’ın içerisinde bulunan bir çok alandan mühendisler ve yöneticilere, Apple hakkında merak ettiklerinizi sorabilir, Tim Cook veya iJustine gibi sürpriz isimlerle karşılaşabilirsiniz!

The Bash
Her WWDC’nin sonunda “The Bash” adı verilen bir konser yapılır. Yapılan konserde Weezer gibi ünlü bir grup bulunmaktadır. The Bash WWDC etkinliğinin son eğlence aktivitesidir. The Bash etkinliği WWDC etkinliğinin final etabıdır.

The Bash

WWDC Detayları-Ayrıntıları
• 2011’den bu yana WWDC’de öğrencilere yönelik program yürüten Apple, bugüne kadar bu konferansta binlerce öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
• Geçen yıl konferansa katılan öğrencilerin %75’inden fazlası, konferansa ilk kez katılan öğrencilerden oluşmaktaydı. Bu durumda istatistikler, Swift ve Everyone Can Code öğretim programının geniş ölçekte benimsendiğini ve dünyanın dört bir yanından birçok kişinin, daha kod yazmaya başlamasına olanak sağladığını göstermektedir.
• Daha önce verilen Swift Playgrounds bursları için başvuru yapıp kazanan öğrencilerin, aralarında Microsoft, Airbnb ve daha birçok şirketin bulunduğu firmalarda işe başladığını veya kendilerine ait girişim şirketleri ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar kurduklarını görmekteyiz.
• Kod yazmak, hayat boyu geliştirilen bir beceri. Apple hem STEM kuruluşlarında aktif öğrenimini sürdüren, hem de tam zamanlı olarak okula devam eden öğrencileri aralarında görmeyi beklemektedir. Yaş aralığı 9 ile 82 arasında değişen burslu öğrencilere destek olmak, büyük bir sevinç kaynağı görülmektedir.

WWDC 2020 Afişi

5 Adımla 7 günde kodlamayı öğrenmenin ve Swift Student Challenge’a katılmanın yolları nelerdir?
1 Swift Playgrounds (https://developer.apple.com/swift-playgrounds/) ‘u okuyarak App Store’da bulunan dünya kalitesindeki uygulamaları yazmak için kullanılan “Swift” ile kodlamayı keşfet.
2 Swift Playgrounds uygulamasını iPad veya Mac (https://apps.apple.com/us/app/swift-playgrounds/id1496833156?mt=12)’ine indir.
3 İlk “Playground- sahne” olan Kodlamayı öğren 1’e başla ve yedi seviyeyi birer günde geç.
4 Üç dakika içinde deneyimlenebilecek bir Swift oyun alanında interaktif bir sahne yarat.
5 Swift Student Challenge’a buradan (http://developer.apple.com/wwdc20/swift-student-challenge) başvur. Başvurular 17 Mayıs Pacific saat ile 23.59’a kadar yapılabilecek.

Turkishkit Logo

TURKISHKIT KİMDİR?

Apple dünyasında sınırları belirleyecek nitelikte uygulamalar tasarlamak ve geliştirmek isteyen lise & üniversite öğrencilerinin buluşma noktasıdır.
Kodlama ve tasarımın eşsiz dünyası ile tanışan öğrenciler, eleştirel düşünme ve problem çözme gibi becerileri de keşfetme fırsatı bulmaktadırlar. Değişimin öncüsü olacak öğrencileri desteklemek için Apple dünyasının programlama dili Swift ile yazılan kodların Sketch’te tasarlanan sayfalar ile buluştuğu TurkishKit etkinliklerinde bir araya gelmekteyiz.

Emirhan Erdoğan (Turkishkit Kurucusu)

Emirhan Erdoğan Kurucu & UIKit Eğitmeni
Emirhan, 2016 yılında kurduğu TurkishKit ile öğrenme-deneyimleme-paylaşma üçlüsü arasındaki döngüyü oluşturmayı arzulayan ve gücünü farklılıklarından alan bir ekip ile Türkiye’de Apple kültürününün ait olabileceği bir topluluk yaratmayı amaçlıyor.

Şevval Hayat Yaylakcıoğlu Turkishkit Etkinliğinden

Turkishkit Deneyimim-Yolculuğum
Çok küçük yaştan beri yazılımla uğraşıyorum. İlk defa iMac le tanıştığımda büyülendiğimi hissetmiştim. Daha sonra ise kodlama eğitimleri almaya başladım. Düşünsenize, siz hiç kimsenin anlamını bilmediği kelimeleri birleştirip, bunlardan cümleler oluşturup, satırlarca kod yazıp bir uygulama tasarlayarak insanlara yararlı, eğlenceli app’ler geliştirebiliyorsunuz. Şahsen benim aşırı bir şekilde ilgimi çekmişti.

(WWDC Panelleri) Turkishkit Etkinliğinden Kareler

Kendimi nasıl daha çok geliştirebilirim diye düşünürken bir afiş sayesinde Turkishkit’le tanıştım. Bu afişte lise ve üniversite öğrencilerine tasarım ve kodlama eğitimi verdiklerini öğrendim.
Başvurmazsam ne kaybederim dedim ve başvuruda bulundum. İyi ki de başvurmuşum, eğer başvurmasaydım gerçekten çok şey kaybedecekmişim.

Turkishkit’in bu güzel etkinliğinde bizlere kattıkları ise neler mi?
İyi bir iOS eğitim programı.
Tasarım ve yazılım alanında yeni uygulamalarla yaratıcılığımızı ve ilgi alanlarımızı tespit etmeyi.
Her zaman bize yardımcı olan ve kafamızdaki soru işaretlerini cevaplayan zengin gönüllü bir ekiple tanışma imkanı.

(WWDC Panelleri) Turkishkit Etkinliğinden Kareler

Öğrenmenin verdiği heyecan ve mutluluğu çekinmeden dile getirebilme.
Yeni dostluklar edinerek hayatımızı güzelleştiren insanlarla tanışmamızı ve sadece kızlara özel bir etkinlik düzenleyerek, bizlere şimdiki yaşantımıza ve geleceğimizde ki yaşantımıza da katkıda bulunduğu, ilk defa 30 kızın bir arada olduğu bir etkinliği görme imkanı yaşattığı için çok teşekkür ediyorum.

Turkishkit Her Kız Kodlayabilir Etkinliğinden Kareler

Aynı zamanda da Turkishkit’in bize altın tepside sunduğu imkanlar sayesinde, dünyaya yararlı bireyler oluşturarak, bireylerin altın gibi bir geleceğe imza atmalarını sağlamaktadırlar.

Gönülleri zengin insanlardan böyle güzel bir eğitim almak anlatılmaz yaşanır…

Turkishkit Hakkında

Apple’ın sihirli dünyasını sizlerle 3 ana başlık altında derledik umarım faydalı bir yazı olmuştur. Tüm sorularınızı @aquamatis sosyal medya hesaplarımızdan sorabilirsiniz.

--

--

Şevval Hayat Yaylakcıoğlu
Aquamatis

•Founder-Captain @aquamatis •Founder & CEO @SHEFACIO •Microsoft Women Leaders Of Technology Finalist @sevvalhayatofficial