Son 10 Yılın En Popüler Terimi: Endüstri 4.0

Oğuz Kurt
AR-GE
Published in
4 min readMay 10, 2021

Yüzyıllardır var olan sanayi sektörü bir sektör haline geldiği günden itibaren hızla gelişmiştir. Hepimizin aşina olduğu sanayi devrimleri bizlerin bugün sahip olduğumuz altyapıya sahip olmamızda ön ayak olmuştur. Sizlere bugün son yıllarda oldukça sık duyduğumuz, 4. Sanayi Devrimi olarak da nitelendirilen Endüstri 4.0 teriminin ne olduğundan ve nasıl ortaya çıktığından bahsedeceğiz.

Günümüz gelişmelerine daha detaylı yaklaşmamız için birkaç yüzyıl geriden başlamamız daha uygun olabilir. Bildiğimiz gibi birinci sanayi devrimi 1800’lü yılların sonunda buhar gücüyle çalışan makinelerin icadıyla başlayan makine endüstrisine dayanıyor. Sanayileşmenin ilk defa başladığı bu yıllar şimdiye nazaran daha yavaş gelişmiş fakat o dönem için çığır açan bir teknoloji olmuştur. İkinci sanayi devrimi ise birinci sanayi devriminden tam 100 yıl sonra seri üretime geçebilme kabiliyeti ile ortaya çıkmıştır. Endüstrinin birçok alanında hızla gelişim görülmüş bu sebeple bir diğer adıyla teknolojik devrim olarak da anılmıştır. İkinci Sanayi Devrimi sürecinde birçok önemli buluşlar olmuştur; radyo, gelişmiş çelik üretim sistemleri ve hatta nükleer enerji gibi günümüz için oldukça önemli buluşlar bu süreçte ortaya çıkmıştır.

Üçüncü sanayi devrimi ise aslında günümüze çok da uzak bir zaman değildir. Üretim ve sanayi endüstrisinde dijital teknolojinin kullanılmaya başlanması ve elektriğin seri üretim esnasında önemli bir faktör olması üçüncü sanayi devrimini oluşturan önemli etkenlerdendir.

Bu yazımızda esas üstünde durmak istediğimiz konumuz ise bütün bu önemli devrimlerin ardından gelen dördüncü sanayi devrimi yani Endüstri 4.0 sürecidir. Geçmişteki bütün sanayi devrimleri bir öncekine göre görece daha hızlı yol kat etmiş, yine de hiçbiri Endüstri 4.0 kadar hızlı gelişmemiştir.

Endüstri 4.0 nedir?

Özellikle üretim endüstrisinde çığır açıcı yeniliklere sebep olmuş olan Endüstri 4.0 temeli ilk olarak bundan tam 10 yıl önce yani 2011 yılında Almanya’da atılmış fakat tam bir isimle nitelendirilmemiştir. Bundan tam 1 yıl sonra Avrupa’nın en önemli üretim fuarlarından biri olan Hannover Messe’de ilk kez kullanılmış olan bu terim o günden itibaren başta üretim sektörü olmak üzere birçok sektör için vazgeçilmez olmuştur.

Peki bu terim neden ve nasıl ortaya çıkmıştır diye soracak olursanız, buna Doğu-Batı rekabetinin sebep olduğunu söylememiz doğru olacaktır. Sanayinin gelişmesi, üretimin gelişmesi ve teknolojisinin gelişmesi gibi süreçler esnasında tarihte ilk defa Doğu üretim ve ihracatta Batı’yı geçerek bir yeniliğe imza atmıştır. Tabii neredeyse yüzyıllardır süregelen bu rekabete Batı’nın tepkisi olumlu olmamıştır. Bunun üzerine başlayan çalışmalar ve beyin fırtınaları bizleri bugün bizlerin ve herkesin üzerinde konuştuğu Endüstri 4.0 başlığında buluşturmuştur. Nasıl daha verimli, hızlı ve düşük maliyetli bir üretim ortaya konabileceğinin tartışmalarından sonra önemli yeniliklere adım atılmış ve böylelikle Hannover Messe fuarından sonra, yani 2012 yılından sonra Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi Devrimi hayatımıza hızlı bir giriş yapmıştır.

Endüstri 4.0’ın temelinde belirli hedef başlıklar ve çok radikal teknolojiler bulunmaktadır. Esas soru daha düşük maliyetle nasıl daha çok ve daha hızlı üretim sağlanabileceği olmuştur. Üç ana başlıkta bir araya gelen bu terim bünyesinde barındırdığı yenilikçi birçok teknolojiyle de hedeflerine hızla ulaşmaktadır.

Endüstri 4.0’ın temel başlıkları nelerdir?

Hız, esneklik ve en önemlisi verimlilik. Daha hızlı, daha fazla ve daha rahat bir üretim anlayışından yola çıkılan bu süreçte insan gücünden daha az yararlanmanın hedef doğrultusunda daha uygun görüldüğü ortaya konmuştur. Tabii insan gücünden kasıt yalnızca insan kas gücü olacaktır. İnsanın yalnızca aklını kullanarak geliştirilen bütün teknolojiler ve cihazlar ile hata payı neredeyse %0,0’a indirgenecek, böylelikle üretimde herhangi bir aksama yaşanmayacaktır.

Birçok farklı yenilikçi teknolojinin ayrı ayrı ve bir arada kullanılmaya başlandığı ve her günün bir öncekinden çok daha farklı olduğu bu günlerde Endüstri 4.0’ın hangi teknolojileri kullandığından ve baz aldığından bahsedelim.

· Yatay-Dikey Entegrasyon

· Gerçek Zamanlı Veriler (Real-time Data)

· Otonom Robotlar

· Büyük Veri Analitiği (Big Data & Analytics)

· Bulut Teknolojisi (The Cloud)

· Artırılmış Gerçeklik

· Üç Boyutlu Baskı (Additive Manufacturing)

· Siber Güvenlik

· Siber Fiziksel Sistemler

· Nesnelerin İnterneti (IoT)

Peki biz Endüstri 4.0 odaklı neler üretiyoruz?

Projelerimizin neredeyse tamamını endüstri 4.0 odaklı üretiyor ve geliştiriyoruz. Nesnelerin İnterneti teknolojisinden yararlandığımız birçok projemizde üretim sektörünün kesintisiz ve daha güvenli bir üretim yapmasına olanak sağlıyor ve aynı zamanda günlük hayatımızı kolaylaştıran projeler ve ürünler üzerinde çalışıyoruz. Üretim sektöründe daha gelişmiş bir üretim hedefleyen projelerimiz arasında OPTIMUM ve Machinaide yer almaktadır.

Bu teknolojileri günlük hayata entegre etmeye yönelik çalıştığımız ve geliştirdiğimiz ürün ve projelerimiz ise IoTWare ve BAAS projelerimizdir. Eğer endüstri 4.0 odaklı geliştirilen ve buna yönelik teknolojilerin entegre edildiği ürün ve projelerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz projelere tıklayabilir veya hepsini bir araya getirdiğimiz teknoloji dergimiz ARGE’yi ziyaret edebilirsiniz!

Sağlıcakla kalın!

Oğuz Kurt Hakkında

Erste Yazılım’ın kurucu ortağıdır. 2002 yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan Oğuz Kurt, yüksek lisansını ODTÜ Yazılım Mühendisliği bölümünde tamamladı.

--

--