16 social housing units | Atelier Gemaile Rechak

The project is an example of how to make the qualities of a site emerge; it is based on the notion of meeting and perception: meeting with a place, its history, its topology, its hydrometry, its uses; sensitive perception, an approach which allows us to perceive what is not obvious at first glance. 
Gemaile Rechak strives for the construction of an urban existence which, through the act of building on and transforming sites and landscapes, demonstrates an awareness of its territory.

For this project of sixteen social housing units, the Atelier Gemaile RECHAK offers intuitive thresholds which address all levels of perception as well as the urban, intimate and landscape levels of the site. Exploration.

Threshold

The first threshold is the confrontation between a violent and noisy main road and a project which fulfils its urban function. 
The establishment of the construction and the dimensions of the two facades visible from the road maintain the link between a network of small houses and (closer to the town centre) buildings of up to five storeys. The variations of full and empty are thus reminiscent of the universe of a house and garden, all the while connecting the different urban scales of the site, from individual to collective dwelling. 
The assembly of this construction is part of the transformation of this urban network. As such, in opposition to the current austerity of the street, the wooden façade invites you warmly to come home, the woven effect of the faille material evoking an interior space just for the inhabitants. This is an affirmation of both the urbanity and the contemporaneity of the project, while also suggesting a protected space for the inhabitants, away from the street.

Transition: 16 housing units, 4 buildings, 1 entrance, 3 stairs

The gradual increase in level is expressed by a semi-private AND common area of free movement which continues the route between street and home. It is only when you have stepped through the doorway (the only entrance of the building) that this bright open-air path — neither a passageway nor a corridor –suddenly opens up several possible routes and just as many destinations. 
In fact, this is not a building of sixteen housing units but rather sixteen units nestled in four small groups, each different, and each with its own identity and amenities. Unlike a regimented and over-powering building, these units look less like a block of flats and more like a project which is in-between social housing and private lodgement. The wide passageways and the common areas invite movement, reinforcing the intimate notion of arriving home. It is also significant that all the pas-sageways have natural light, further emphasizing the aspect of perception on the route between the street and the apartment.

Interiority

At the centre of the block of buildings there is a further example of how space is handled. The pro-ject block plan reveals an urban profile of surprising diversity, ranging from five storeys to ground floor, from the street up to the back of the plot, and conversely. The units are all organized around a garden with a uniform layout while an awning located close to the vine of the adjoining plot opens towards a large landscape horizon. The inhabitants, with the urban hubbub at their back, have a near view of a calm and serene garden and far view of the wide landscape of the Montmorency valley. 
Although the density was of course imposed by the programme, the project composition lines al-lowed for the conception of a great variety of housing units — there are, for example, two duplexes, some apartments with terraces at garden level, etc. Although this was not a regulatory requirement, all the units can be accessed by mobility impaired persons, and the wide passageways provide easy access to these homes. These homes are all south-west facing with a view of the garden and, for most of them, of the wide landscape. 
This specific interiority helps the inhabitant to feel that the place belongs to him or her. In effect, if the passageways invite one to “go somewhere”, this sense of home offers the feeling of “being somewhere”. This is possibly the best example of the architect’s intention.

Connections

The wood cladding illustrates perfectly both the multiplicity of the diverse elements of the project and its overall uniqueness. In effect, it appears like a continuous crease, its horizontality leading to the horizontality of the garden and of the terrace before elegantly covering the car-park ramp. It then becomes vertical on the façade and finally turns around on the roof and reappears on the street-facing façade. 
This feature thus becomes the element which constitutes a space which reinforces the intimacy of the unit while also opening it up to the exterior. Its very path from the far landscape, to the garden, to the public space of the street symbolizes the reassuring attention and specialist expertise applied to all the aspects of this site and of this subtle project.

TECHNICAL DETAILS

Contractor AB-HABITAT 
Programme
16 social housing units and 16 underground parking places 
Location
Avenue Gabriel Péri in Bezons (95) 
Project management team Atelier Gemaile RECHAK 
Architectural consultant
ETB ANTONELLI Plumbing & HVAC consultant LOIZILLON INGENIERIE Economist
CEBAT PARIS BET Building engineering consultant PAYSARCHITECTURES Landscape gar-dener 
Mission
Full mission according to MOP law (Law on public project contracting and its relationship to pri-vate project management). Project implanta- tion study partially requested from other companies. 
Surface
Net floor area 1250 m2
Energy performances
Dwelling & Environment certification profile A BBC RT 2005 
Budget for works €2.38 M VAT excluded 
Delivery 2016


Originally published at arcdog.com.

Like what you read? Give ArcDog a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.