Located on the hillside of Mt. Ikoma, this private residence dominates the city of Osaka.
 The goal of this project was to create a group of multiple spaces, each with different kinds of qualities.
 This allows the client to choose the uses of the space for each occasion by perceiving the changes of the
 surrounding environment over the time.

The site is developed along a stone wall that extended across the terrain.

Multiple boxes, scaled to meet the utilities and the priorities were placed according to the contour line.
 Then these boxes were then deformed to respond to the views, the greenery, the activities, and the
 surroundings, which determined the form of the building. Spaces between the boxes became a cave-like
 sequence that opens up to the Osaka plain.

This design generation process mediates the natural and the artificial, maximizes the use of the whole
 site, and creates diversity of utility and experience.

The environment stimulates the client to select a each suitable space for each occasion. This type of
 inhomogeneous space perception is realized by the gap between the boxes.

Each box with different plans, height, and views supports everyday life as a functional box such as bedrooms, kitchen, etc. The boxes are also designed to allow the clients to change the usage. But at the same time, various blank spaces are created that is yet to be defined. Difference of the sizes, views, lights, colors, and thermal environments are connectively distributed in this space. The client would search through, view, stop, and relax in the heterogeneity along the blank spaces.

The surface of the building was aimed to wear expressions that changes as with a creature. A condition
 between monochrome/color and artificial/natural was created, so that it magnifies the changes in hue
 and saturation each seasons. It looks like a rough engineering work, while it also looks like a rock
 covered with moss. It wears pitch black darkness, while it also wears countless shades of green..

Grain and patterns for the concrete framework, mold and the color and gloss of the water repellent sealer were carefully examined and chosen, so that it would maximize the effect on the surface

By providing at least 2 windows for each boxes, and by placing the gap between the boxes along the
 contour line, it allows the wind that blows constantly along the mountain terrain to pass through. Further,
 by arranging the tall staircase box in the middle of the building, it allows the chimney effect and wind
 circulation to occur, even in the state of windlessness. Moreover, in order to redistribute the rainwater to
 the soil and the plants on the site, a rainwater utilization system was adopted on the roof of the building.
 In this site there are 3 layers of thermal environment (in/between/outside the boxes), that allows the
 client to select the usage according to their thermal perception. This gradient in the environment is also
 attempts to discriminate the physical perspective of indoor with that outdoor.

The entire site is converted to a heterogeneous group of spaces, which differs from a space that is
 optimized towards a specific set of values. Rather than that, this project composes an architecture that is
 highly receptive of conditions changing over time and a diversity of values, suggesting an optimum

When synchronic differences created by the diverse shapes overlay on diachronic transitory experience
 in the diverse natural environment, the created set of spaces captures the diversity in the time axis and
 in the depth of space perception.

By connecting antithetic matter — natural/artificial, limited/free, mutable/immutable, material/immaterial –
 in a gradient flow, it creates an environment this is in some way like a part of nature that has been there
 forever, and at the same time like a modern artifact that supports functions of daily life.

This place originally holds the beauty of nature and artifacts making full use of each other, which could also be stated as an architecture that integrates with the body and accepts diversity of time and function.

Location: Higashi-osaka city, Osaka Pref
 Concept Design: Daisuke Sugawara, Hiroshi Narahara (SUGAWARADAISUKE)
 Schematic Design: Daisuke Sugawara, Hiroshi Narahara (SUGAWARADAISUKE)
 Design Development: Daisuke Sugawara, Hiroshi Narahara (SUGAWARADAISUKE)
 Design Corporation for DD drawings : Masayuki Harada(Architect Lounge,)
 Structure: Concrete
 Site area: 567.23 sqm
 Building area: 220.19 sqm
 1Floor area: 174.87 sqm
 2Floor area: 94.50 sqm
 Number of stories: 2
 Design Period: July 2010 — May 2012
 Construction Period: May 2012 — March 2013
 Photographer Photos: Takumi Ota / Takumi Ota Photography

Originally published at

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.