Photo by Matthew Henry on Unsplash

ANTI-PATTERNS

Analysis Paralysis(Analiz Felci) Anti-Pattern Nedir?

Analiz Paralysis (Felci) adından da anlaşılacağı gibi Analiz aşamasının bir türlü tamamlanmaması, sürekli yeni analiz işlerinin devam etmesi ve bu aşamanın atlatılamaması anlamına gelen bir AntiPattern ismidir.

Architectural Patterns
2 min readJan 19, 2024

--

Analiz aşamasında Felç olma yani analiz aşamasını bir türlü atlatamama durumu. Bu durum tabi şu anda Agile yaklaşım ile ilerleyen projeler için çok da karşımıza çıkan bir durum değil fakat daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi projeler her zaman Agile ilerlemiyor. Bu konuyu aşağıdaki blog yazımda görebilirsiniz.

Bazı projeler teklif üzerine oluşturulur ve bu teklifler Analiz, Tasarım, Geliştirme/Test ve Kurulum, Eğitim ve Bakım olarak maliyetlendirilirler.

Bu durumda Analiz çıktısını kullanıcılardan, müşteri, mevcut sistemler, entegre olacak sistemlerden oluşturmanız gerekir ve bir Analiz ekibinizin olması lazım.

Bu aşamada Analiz ekibi Teklifi gerçek bir Analiz ve Gereksinim dökümanına dönüştürmesi sırasında

  • Belirsizlikler
  • Yeni Çıkan Konuşulmayan Konular
  • Çalışanları İstekleri (Eski bağımlılıkları)
  • İşi yaptırmak İsteyen Müşterinin İstekleri
  • Mevcut Sistemler ve Entegre olunacak yapılar

hepsinin bir potada eritilerek herkesi memnun edecek bir analiz çıktısının oluşturulması oldukça zordur. Birde burda organizasyondaki ekipler ve bunların iş akışlarına girdikçe analiz derinleşir, derinleşir ve bir yumağa dönüşmeye başlar

Analiz beraberinde Tasarımı da düşünmeye yol açar. Bu 2si birlikte bazen sonsuz bir döngüye girer ve analizler sonuçlandırılamaz.

Çalışanlar veya Analiz konusunda imza atacaklar karar vermek istemezler veya bu kararın doğru olup olmadığından emin olmazlar. Yazılım bu aşamasında doğru dengeleri kurmak oldukça önemlidir. Riskden kaçınmak ve Hata yapmamaya çalışmak doğru taleplerdir fakat bunun Analiz çalışmasını kilitlememesi lazımdır.

Diğer bir konu analiz edilecek konuların büyütülmesi, işin özüne odaklanmak, sade düşünmek yerine olabildiğince isteği en uç noktalarına kadar analize koyma çabasıdır.

Örneğin A işinin A1 kısmı %80, A2 kısmı %19 A3 kısmı %1 kullanılıyor ve önemli olsun ve A3 kısmının karmaşıklığı diğerlerinden kat be kat fazla olsun, bu durumda dahi A3 kısmı atlatılmaz ve ana konuya odaklanılmaz ise bu durumda aslında dengesiz bir analiz ve bitmeyen bir analize doğru ilerlemiş olunur.

Özetle;

  • Sürekli Analiz edip sonuca varılamamsı
  • Karar Verme konusunda eksiklik ve isteksizlik
  • Geliştirme Yöntemi için Agile , Iterative veya Spiral yerine Waterfall bir yöntemin belirlenmiş olması
  • Zaman ve Kaynak Yönetiminin doğru yapılmaması yani doğru ve önemli konuları analiz etmek yerine yanlış yerlerde oyalanmak

Tüm bunlar analiz sürecinin felç geçirmesine neden olup, projenin tasarım, geliştirme aşamasına geçememesine neden olan konulardır. Bunu aşmak Agile yöntemlerin uygulanması ile olabilir yani daha ufak parçalar halinde ilerlemek. Bu konuda aşağıdaki 2 yazıyı okumanızı öneririm;

Okumaya Devam Et 😃

Bu yazının devamı veya yazı grubundaki diğer yazılara erişmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

--

--