MİMARİ ÖRÜNTÜLER

Veri-Merkezli Mimariler (Data-Centered)

Blackboard ve Repository Mimari Stili temelinde ortak bir kontrol sistemi/veritabanı üzerinde tüm client isteklerde bulunması ve değişen verilerden haberdar olup sistemlerini güncellemeleri üzerine tasarlanmış mimari stilleridir.

Onur Dayıbaşı
Architectural Patterns

--

Blackboard ve Repository Mimari Stillerinde ortak veritabanın bileşenler/uygulamalar sürekli güncellenen veriye erişerek elde ederler. Temel mantık çok güçlü bir veritabanı üzerinden tüm sistemin çalışması üzerine kuruludur.

Bileşenler paylaşılmış veri deposuna bağımsız bir şekilde ulaşarak veriyi değiştirirler ve okurlar.

En çok bilinen veri-merkezli mimaride veritabanı mimarisidir. Veri tanımı protokolleri üzerinden ortak veritabanları şeması oluşturulur ve bu tablolar birbirleri ile ilişkilendirir. RDBMS üzerinden her istemci kendi query/sorgusunu veya insert/update gerçekleştirerek sistemi kullanır.

Bir diğer örnekte web mimarisidir. Ortak bir veri şeması üzerinden (Web’in meta-yapısı) hypermedia veri modeli ve iletişim yöntemleri ile web-tabanlı veri servislerini kullandırtarak ortak veri merkezi sağlamış olur.

2 tip bileşen var. Bir merkezi veri deposunu mevcut durumu ve kalıcı veriyi tutan billeşen, İkinciside veri erişimcisi , merkezi veri deposundaki veriye erişip, bunu işleyen ve geri koyan bileşen

Uygulama bileşenlerinin merkezi veri deposu ile iletişim yöntemine göre ayrılan 2 tip mimari stil var. Repository Mimari ve Blackboard Mimari

Repository Mimari

Veri merkezinin pasif, istemci uygulamaların aktif olduğu , istemci uygulamaların iş ve veri akışlarını kontrol ettiği mimari yöntemdir. Veritabanı Yönetim Sistemi, Kütüphane Bilgi Sistemi vb..

Blackboard Mimari

Veri merkezinin aktif, istemcilerin uygulamaların pasif olduğu, iş akışlarını veri merkenin kontrol ettiği mimari yöntemdir. Merkezi sistem alert bildirimleri ile durumunda bir değişiklik olduğunda istemci uygulamaları tetikleyerek haberdar eder. Bu yaklaşım AI ve complex uygulamalarda , such ses/görüntü tanıma, güvenlik sistemleri, ve iş kaynaklarını yönetme gibi sistemlerde daha sıklıkla kullanılır.

Referanslar

Okumaya Devam Et 😃

Bu yazının devamı veya yazı grubundaki diğer yazılara erişmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

--

--