Etkili Sunum Teknikleri

Sunum yapmak eylemi sözlük anlamı olarak bir bildirinin çeşitli yollarla dinleyicilere aktarılmasıdır. Dinleyicilerin bu bilgi aktarım sürecinde verim alıyor olmaları için büyük bir önem taşımaktadır. Süreç içerisinde bilgi aktarımı ne kadar doğru aktarılırsa dinleyiciler aynı doğrultuda verim alacak, sunumdan etkilenecek ve hatırlayacaktır. Peki nasıl?

Halk arasında çokça bahsi geçen “etkili sunum teknikleri” sayesinde sunumlarımızı etkili kılabiliyoruz.

Peki nedir bu etkili sunum teknikleri?

Dinleyenlerin hafızalarına yer eden ve ikna olmalarına katkıda bulunan sunumlar yapmak için mutlaka etkili sunum teknikleri kullanmak gerekir. Beynin çalışma yöntemine uygun şekilde hazırlanan bu teknikleri uygulayarak etkileyici ve bol alkış alan sunumlar gerçekleştirmek mümkündür.

Sizler için 5 tane etkili sunum tekniği sıraladık:

  1. Dinleyici Kitlesini Kimler Oluşturuyor?

İlk olarak dinleyicileri tanımalısınız. Eğer mümkünse, sunumdan önce dinleyiciler hakkında bilgi edinin. Mümkün değilse, sunumdan önceki dakikalarda sunumu dinleyecekler ile sohbet edin. Bu size dinleyiciler hakkında bilgi birikimi sağlayacaktır.

Örneğin sunumunuzu akademisyenlerden oluşan bir topluluğa yapacaksanız; dinleyicileriniz ağırlıklı olarak hangi bölge/il, üniversite, bölümlerden oluşuyor? Anlatacağınız konudaki bilgi ve ilgi seviyeleri ne?

Dinleyicileriniz hakkında edindiğiniz bilgiler ışığında sunumunuzu planlarsanız hem sizin için daha keyifli bir sunum olurken dinleyicileriniz kendilerini özel hissederek sunumunuzdan keyif alacaklardır.

2. Sunumunuzun bir ana mesajı olmalı, diğer tüm içeriğiniz ana mesajınızı desteklemelidir.

Bir sunum gerçekleştiriyorsanız, dinleyicileri sadece bilgilendirmek dışında bir amacınız var demektir. Onları bir şeye ikna etmek, yeni bir şeyle tanıştırmak, tutum ve davranışlarını değiştirmek vb. istersiniz. Bu hedefleri kapsayan bir ana mesajınız olmalı ve bu mesajı bir tek cümleyle ifade edebilmelisiniz. Ana mesajınızı bir bütün olarak düşünürsek, tüm içerik bir bütünün parçaları olmalıdır.

3. Slaytlarınızda yazı ve görseller dengeli kullanılmalıdır.

Slaytlarınızda yazılar dışında görsel (resim, grafik, infograf vb) kullanımı, dinleyicilerin ilgisini çekmek ve sunumuzdaki bilgilerin akılda kalıcılığını artırmak için etkilidir. Bilgiyi aktarırken; tek başına görsel kullanmak, sadece yazı kullanmaktan 3 kat; görsel ve yazıyı birlikte kullanmak ise sadece yazı kullanmaktan 6 kat daha etkilidir. Yazının resimle birlikte kullanımı, bilginin hatırlanabilirliğini da aynı ölçüde artırmaktadır.

4. Dinleyicilerle sürekli göz teması kurun.

Sunum anında “orada” olun; kendinize ve nasıl göründüğünüze değil, dinleyiciye odaklanın. Dinleyici ile göz teması kurun, sürekli elinizdeki notlara, bilgisayar ekranına ya da slaytlara bakmayın. Dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde, bir dinleyici seçin ve onu gülümsetene ya da başıyla sizi onaylatana kadar ona odaklanın.

5. Vücut dilinin ve ses tonunun önemini es geçmeyin.

Mesaj iletiminin %55’ini vücut diliniz ve %35’ini ses tonunuz oluştururken; söyledikleriniz ise %10’unu oluşturur. Ses tonunuzu en etkili şekilde kullanmak için, doğal konuşma tonunuzda ve hızınızda, yüksek sesle ve tane tane konuşun

Sizlerle beş tane etkili sunum tekniği paylaştık. Fakat biraz da sık yapılan hatalardan bahsetmek istiyoruz çünkü hataların bizlere çok şey kattığına inanıyoruz.

  1. Ekrandan veya notlardan okumak
  2. Slaytlarda uzun yazı ve fazla görseller kullanmak
  3. Ekran önünü kapatmak
  4. Dinleyiciye arkanızı dönmek
  5. Süreye dikkat etmek
  6. Konu dışına çıkmak
  7. Slaytlara söylenecek her şeyi bire bir kopyalamak
  8. Anı anlatırken fazla kişisel olmak ve gereksiz espriler yapmak.
  9. Bilgi yoğunluğu olan slaytları çok az bir süre göstermek
  10. Durarak sunum yapmak.

Bahsettiğimiz noktalara dikkat ettiğiniz takdirde etkileyici, keyifli ve verimli bir sunum yapabileceğine inancımız tam ☺

Yanlış bir sunum örneği

  • Fazla sayıda ve farklı seviyelerde yazı kullanımış
  • Farklı büyüklüklerde yazı puntosu kullanılmış
  • Görsel yok
  • Koyu renk fon okumayı zorlaştırıyor

İletişim Kurulu Gençlik Ağı Gazetesi Yazarı
İrem Polat

--

--