Gençlik Katılımı, İletişim ve Sivil Toplum Üzerine Neler Biliyoruz?

Şule Nur Aytaş
Yönetişim Akademisi Gençlik Ağı
5 min readOct 15, 2021

Gençlik katılımı, iletişim, savunuculuk, aktivizm, kampanya, lobicilik… Bu kelimeler aslında ne kadar sık duyduğumuz ama içlerini tam olarak doğru açıklayamadığımız kavramlar değil mi?

Photo by Hannah Busing on Unsplash

Bugün sizlere siyasi hayattan uzak ama sivil toplumla iç içe yaşayan bir genç olarak bu kavramları aslında gerçekten öğrendiğim anlara ait deneyimlerimi paylaşacağım.

Antalya’da yaşıyorum ve bir gün takip ettiğim sivil toplum sayfalarının birinde Antalya’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine ya da Antalya’da yaşayan sivil toplum aktörlerine yönelik bir çalıştay düzenleneceğini gördüm. Akdeniz Gençlik Derneği tarafından yürütülen çalıştayın ana amacının gençlerin karar alma mekanizmalarına daha etkin katılması olduğunu okudum ve hemen bir hevesle başvurdum. Seçilme haberimi telefonla aldım ve hemen valizimi hazırladım.

Alanya’da bir otelde 24–25–26 Eylül’de 3 gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde katılımcılar ile tanıştık ve eğitimlere başladık. Toplamda 22 sivil toplum aktörü ile beraber 3 gün geçirmek bana hem sivil toplum networkü hem de iyi arkadaşlar kazandırdı.

Peki bu üç günde neler mi öğrendim?

İlk gün derneğin İletişim Ekibi Lideri Tuğçe Sarı bizlere sırasıyla İletişim, Kampanya ve Savunuculuk Eğitimi verdi. İşte bu eğitimlerden derlediklerim:

İletişim sivil toplumda görünürlük, tanıtım, yaygınlaştırma, savunuculuk, iş birliği, farkındalık oluşturma gibi amaçlarıyla oldukça önemlidir.

Savunuculuk, herhangi bir politika alanında (sağlık, eğitim, iş, sanat, kültür, insan hakları…) değişimi sağlamak için düzenli olarak yaptığınız tüm çalışmaların genel adıdır.

Savunuculuk bir süreçtir.

Savunuculuk süreci bir döngüdür.

Savunuculukta yapacağınız çalışmaların standart bir sırası yoktur.

Savunuculuk yaratıcılıktır.

Kampanya, genel savunuculuk amacınızın altında gerçekleştirdiğiniz, başı ve bir bitişi olan, politika değişikliği kadar tutum ve davranış değişikliğini de amaçlayan ve kitleleri belli bir amaç doğrultusunda harekete geçiren çalışmalar bütünüdür.

Kampanyanızı hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında kampanyanızı kapasitenizin farkında olarak iyi planlamanız, bir çalışma takvimi ve görev dağılımı yapmanız var. Kampanyanız boyunca mesajınız net, kısa ve açık olmalı. Kitleleri harekete geçirmek için muhakkak onlardan ne yapmalarını istediğinizi de söylemeniz gerekir. Kampanyanıza başlamadan önce bunu belirleyin ve planınızı buna göre de yapın. İnsanlar gün içinde zaten bilgi, görüntü bombardımanı altındalar. Tüm bu mesaj fırtınası içinde fark edilir olmak için mesajın, görselin, uygulamanın, mecranın yaratıcı ve farklı olması gerekir. Alışık olduğunuz söylem ve çalışmaların dışında ne yapabilirim sorusunu kendinize sık sık sorun.

Lobicilik doğrudan karar vericileri etkilemek için yapılan çalışmalar bütününe verilen isimdir. Politika değişimlerinde nihai belirleyiciler çoğu zaman karar vericiler olduğundan savunuculukla lobicilik kavramlarının karışması anlaşılır olsa da lobicilik, savunuculuk çalışmalarının sadece bir bölümüdür.

Hak temelli savunuculuk ise, sivil toplum örgütlerinin hakların korunması ve alanlarının genişletilmesi için yaptıkları çalışmalardır. Daha önceden yaptığımız savunuculuğun genel tanımını da göz önünde bulundurduğumuzda, bu çalışmaların mevzuatın ve uygulamanın, tutum ve davranışların değişmesini hedeflemesi beklenir.

Eğitimin bundan sonraki kısmında bizlere “savunuculuk kampanyası” hakkında bilgi verildi ve kalan iki günümüzde gruplara ayrılarak bir savunuculuk kampanyası oluşturacağımız söylendi.

Savunuculuk Kampanyası Nedir? Aşamaları Nelerdir?

En basit ifadesiyle savunuculuk kampanyası belirlediğiniz savunuculuk amacınızı yerine getirmek için yapacağınız çalışmaların tümüne verilen isimdir.

Kampanyanıza başlamadan önce yapmanız gereken en önemli çalışma, kendinize bir strateji oluşturmanız, bir plan çıkarmanızdır. Strateji oluşturma, savunuculuk kampanyanız sırasında amacınızı gerçekleştirmek için yapacağınız tüm çalışmaları planlamaktır.

Uygulamaya geçirebileceğiniz, basit, anlaşılır ve gerçekçi bir strateji buna uygun bir plan, savunuculuk kampanyanızdaki faaliyetlerinizi yaparken yaşamınızı kolaylaştıracaktır.

Nihai olarak, stratejiniz, planınız taşa kazılı metinler değildir. Elinizin altında tutun, var olan siyasi, toplumsal koşullara ve örgütünüzün gerçeklerine göre yeniden şekillendirin.

Bir kampanya planında olmazsa olmazlar :

•Kampanya konunuzun/alanının, amaç ve hedefinin belirlenmesi

•Uzmanlık geliştirme, konu hakimiyeti

•Mesajlarınızın belirlenmesi

•Paydaşların belirlenmesi

•Taban, destek inşa edilmesi

•Örgüt kapasitesinin değerlendirilmesi

•Güncel siyasi ve toplumsal analiz yapılması ve fırsatların değerlendirilmesi

•Savunulan değerlerin sahiplenilmesi

•İzleme ve değerlendirme yapılması

Bu öğrendiğim bilgiler benim ufkumu baya açmıştı. iki gün boyunca ekibimle birlikte Antalya’da yaşayan üniversite öğrencilerine yönelik faaliyet gösteren hayali bir dernek kurduk.

Logosunu bile tasarladık :)

Daha sonra bu derneğin yürüttüğü -gündemde de oldukça yer edinen- gençlerin yurt bulma sorununa ilişkin BARINAMIYORUZ kampanyasını oluşturduk. Tasarladığı afişler ile her ekip kendi kampanyasını sundu.

Son günlerde yaptığımız bir diğer çalışma ise İstasyon Çalışması oldu. Bu sefer farklı ekiplere ayrıldık ve önce her ekip sırasıyla kartona “Gençler yerel yönetimlerden neler bekliyor?” “Yerel yönetimler nasıl genç dostu olur?” “Yerel Yönetimler gençlerin karar mekanizmalarına katılımı sağlayacak nasıl yöntemler izleyebilir?” sorularından birini yazdı ve cevapladı sonra ekipler kartonları değişti ve her ekip önündeki soruyu cevapladı böylece çalışmanın sonunda her ekip her soru üzerine düşündü ve bir önceki ekibin yanıtlarını da görerek kendi yanıtlarını kartona ekledi. Bunun ardından her ekip en son elinde kalan kartonu tüm yanıtları özetleyecek şekilde sundu. Bunları yaparken bolca düşündük, tartış ve eğlendik.

İşte bu yararlı eğitimin sonunda katılımcılarla birlikte Alanya Gezisi yaparak Çalıştay maceramızı sonlandırdık. Bugün sizlere yüz yüze bir dernek eğitiminden uygulayarak öğrendiklerimi aktarmaya çalıştım.😊

Akdeniz Gençlik Derneği’nin bu tarz projelerinden haberdar olmak için web sitesini ve instagram adresini takip edebilirsiniz.

https://www.instagram.com/agder.org.tr/

Ayrıca ben Antalya’da yaşamıyorum ama bu kavramları da yakından tanımak istiyorum ne yapabilirim diyenler için Sivil Toplum Araştırmaları Derneği online “Aktivizm ve Gençlik Katılımı Eğitimi” düzenliyor. Ben bu eğitimi Alanya’daki eğitimin üzerinden birkaç gün sonra almıştım ve bu şekilde bilgilerim iyice pekişmişti.

Gençlik Katılımı ve Aktivizmi Eğitimi; gençlik katılımı, aktivizmi ve savunuculuk alanında yaygın eğitim metotları ile hazırlanmış 2,5 saatlik eğitim modülünden oluşmakta. Siz de bu tür eğitimler için Sivil Toplum Araştırmaları Derneği’ni takipte kalabilirsiniz.

https://www.instagram.com/stamerkezi/?hl=tr

Şimdilik görüşmek üzere, hepinize bol eğitimli günler diliyorumm 🤩

--

--