Robotlaşma

Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle, insanların iş yüklerini azaltmak, zamandan kazanmak için hayatımızın şu an her yerinde bulunan robotlar geliştirildi. Sağlık alanından tarıma, tarımdan turizm sektörüne, turizm sektöründen üretime, üretimden mutfağımıza kadar robotlar artık her alanda diyebiliriz.

Photo by Possessed Photography on Unsplash

Robotların hayatımıza girmesiyle hem iyi anlamda hem kötü anlamda birçok gelişme oldu. Tarımda robotlaşmayla insanların iş yükü oldukça azaldı, önceden tek mevsimde tek hasat yapılırken artık tek mevsimde birden çok hasat yapılabiliyor. Bununla beraber tarımda meyve ve sebzelerin kalitesi de arttı diyebiliriz. Sağlık sektöründe ise tıbbi robotların ilaç üretiminde, klinik işlemlerde ve hasta bakımlarında hem sağlık çalışanlarının iş gücünü azaltma hem de hastanın tedavi sürecinde yardımcı olmaktadır. Turizm sektöründe ise otellerde check-in işlemlerinden valizlerin odaya taşınmasına kadar her şeyde robotlar rol almaktadır. Örnek olarak Japonya’daki Henn-na Hotel’i. Bu otelde bütün işler robotlar tarafından yapılıyor. Mutfakta ise kadınların iş yükü azaldı. Artık çoğu işi robotlar yapmakta; hamur yoğurmaktan yemekleri pişirmeye kadar artık çoğu iş robotlar tarafından yapılıyor.

Tabi robotların hayatımıza girmesinin iyi yönleri olduğu kadar kötü tarafları da var. İşsizliğin artması en kötü taraflarından biri. Biliyorsunuz ki işsizlik şuan dünyanın en önemli sorunlarından biri. Robotların hayatımıza girmesi de bu sorunu daha da arttırdığı söylenebilir. Onlarca insanın günlerce uğraşarak yapacağı işi bir robot tek günde yapabiliyor. Bu durumda o işi yapan onlarca insan işsiz kalıyor. Haliyle işsizlik oranı da artıyor. Bu da artan dünya nüfusunda önemli bir sorun. İnsanların geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu düşünürsek robotların insanların işine engel teşkil ettiğini söylemek mümkün.

Bunun yanında insanlar işleriyle uğraşırken robotlar insanların işlerini yapabiliyor. Örnek verecek olursak bir kişinin çalışırken aynı zamanda evini idare etmek zorunda olduğunu düşünürsek bulunduğu yerden elindeki telefonla evindeki robot süpürgeyi yöneterek evindeki temizliği sağlayabilir. Bu sayede hem kendi işini hem de evdeki işlerini aynı anda yürütebilir. Bu da robotların insanlara sağladığı kolaylıklardan biri.

Photo by Andy Kelly on Unsplash

Bir diğer kötü tarafı da insanları tembelliğe alıştırması. Bir kişi evi temizleyecekken oturduğu yerden tek tuşla bütün evi robota temizletebiliyor. Özellikle bu durum Çin’de çok yaygın. Çin’de neredeyse bütün insanlar işlerini tek tuşla halledebiliyor. Bu da insanları tembelliğe sevk ediyor.

Özetleyecek olursak robotların bize sunduğu avantajları olduğu kadar dezavantajlarını da görüyoruz. Robotların bize getireceği iyi günleri görmek üzere…

İletişim Kurulu Gençlik Ağı Gazetesi Yazarı Yıldız Yalçın

--

--