Ünlüler ve Sosyal Medya

Arman ACAR
arman acar
Published in
2 min readJul 10, 2011

Mahallede arkadaşlarım sabah beni gördüklerinde ‘Merhaba Televole’ derlerdi. O zaman magazin gündemini Televole belirler, ünlüler Televole’de yer almak için uğraşırlardı. Birbirlerine sataşırlar, spekülasyon yaparlar veya frikik verirlerdi.Ünlü isimler Televole jeneriğinde yer almak için ‘Meraba Televoole’ derler ve kahkaha atarlardı.

Gazeteler, televizyon programlarından daha kuruydular ama onlarda da ünlülerin ağzından laflar veya sataşmalar yer alır, ünlülerin nerede veya kimlerle olduğu sayfaları kaplardı. Gazeteyi alırsınız, ilk sayfasına ve son sayfasına bakarsınız ve 2. sayfaya geçerdiniz. İlk sayfada gündem, son sayfada spor haberleri. Bizim Türk insanının bayıldığı magazin haberlerinin bir kısmı ve cemiyet haberleri 2. sayfada bizi beklerdi.

İnsanların magazine olan düşkünlüğü arttıkça, ünlülerin hayatlarını evlerimize taşıyan yayın ve programlar da arttı. Hatta hiç unutmuyorum çok zaman önce Şamdan ekinden dolayı Pazar günleri Sabah Gazetesi’ni bulamazdık.

O zamanlarda bize yayın organları ne sunuyorsa onu biliyorduk. Hangi ünlü hangi yayın organıyla yakınsa onun haberleri daha çok çıkardı. Fakat istedikleri her dakika gündemde olamazlar ancak magazin programları ve yayınları ile haberlerde veya dergilerde yer edinirlerdi.

Zamanın değişmesi, teknolojinin gelişmesi, internet kullanımın artması ile magazin kültürü de şekil ve bana göre renk de değiştirdi. Artık ufak bir google araması ile bir ünlünün onyüzbinmilyon yıldır neler yaptığını, neler dediğini öğrenebiliyorsunuz. Youtube’a veya X bir video izleme sitesi ile görüntüsüne ulaşabiliyorsunuz.

Yukarıda dediğim gibi önceleleri bize ‘her konuda’ ne sunulursa biz onu biliyor ve duyuyorduk. Fakat artık networklerin güçlenmesi, sosyal ağların yayılması ile birlikte insanlar artık duyurmak istediklerini kendileri duyurabiliyorlar. Bu artık öyle bir hal aldı ki gazeteciler oturdukları yerden 2–3 tweet okuyark haber yapmaya başladılar.Savaş alanında bir kullanıcının paylaştıkları haber değeri görmeye başladı. Öyle ki Haydarpaşa’nın yandığını ilk olarak twitterdan öğrendik fotoğraflarına bakıp üzüldük.

Magazin kültürümüz ve bu kültürümüzü (!) oluşturan kişiler internetin gelişimine geç de olsa ayak uydurabildiler. Her gün açılan Twitter hesapları ile kendi takipçilerine show yapmaya başladılar. Daha önce televizyon ekranlarında yaptıkları kavgaları Twitter üzerinden yapıyorlar artık. Gazeteciler bir ünlünün nerede olduğunu önce Twitter sayfasına bakarak öğrenir oldu. Bu iş her zamanki gibi ünlülerimize yaradı.

Geçen yazımda Hilal Cebeci’nin yatmadan önce paylaştığı yazısının etkisini incelemiştim. Buradan ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde yakın bir zamanda inceleyeceğim kişi de yapımcı Erol Köse olacak. Erol Köse hep sivri dilli biriydi. Fakat onu da zamanında televizyonda ne kadar görüyorsak o kadar biliyorduk. Fakat şu anda kendisi saat boş bırakmadan Twitter’da aktif durumda. Bir çok kişi bu durumdan memnun. Çünkü durgun olan magazin piyasası şu anda Erol Köse ve Hilal Cebeci haberleri ile canlanıyor.

Şu anda haberleri okuyan halkım insanı, sosyal medyada ağırlıklı olarak bu iki ismin ön planda olduğunu zannediyordur muhtemelen. Fakat durum öyle değil. Şu anda sayısı bilinmese de Twitter ve Facebook’da çok sayıda ünlü gerek ajansları yardımı ile gerekse kendileri ilgilenerek aktif durumdalar. Çünkü artık kendi haberlerinin gazetecisi kendileri olmuş durumdalar.

Benim takip ettiğim en aktif twitter ünlüleri ise şu şekilde: Sacit Aslan, Hilal Cebeci, Dr. Erol Köse, Fulden Uras, Reyhan Karaca, Demet Akalın, Gülben Ergen, Ece Erken, Sertab Erener, Ceyhun Yılmaz.

--

--