Blog Açmadan Önce, Açtıktan Sonra

Arman ACAR
arman acar
Published in
3 min readMar 17, 2010
blogornotblog

Daha önceki yazımda “Blog Nedir?”’i anlatmıştım. Blogun ne olduğunu anladık. Peki ne yapacağız?

Kendimize bir blog açmadan önce ilk düşüneceğimiz şey tasarımı veya alt yapısı değil. O blogun sürekliliğinin olup olmayacağıdır. Yani blogunuzu takip edecek kişileri memnun edebilecek misiniz? Sizi takip edenler güncel olarak yazılarınızı görebilecek mi? Kendinizi blog yazmaya (bir köşe yazarı gibi) adayabilecek misiniz? Öncelikle bu sorulara yanıt vermeniz gerekiyor. Çünkü eğer bu sorulara cevabınız olumsuz ise blog yazma konusunu 2 kere düşünün.

Bu sorulara verdiğimiz yanıttan sonra artık blogumuzu açabiliriz. Blogumuzu ücretli veya ücretsiz servislerden faydalanarak bir kaç dakika içerisinde hazır hale getirebiliriz.

  • Ücretsiz olarak wordpress.com, blogger.com, blogcu.com gibi servisleri kullanabilirsiniz.
  • Ücretli olarak da kendinize ait bir alan adı ve hosting hesabına sahip olmamız gerekiyor. (Hayır şart değil! Sadece alan adı alıp wordpress.com üzerinden de ücretli hesap aldığımızda da böyle bir servis kullanabiliyoruz)

Wordpress ve Blogger’ın Türkçe desteği mevcut. Ayrıca blogcu.com ‘da Türk servisi. Bu yüzden yabancı diliniz yeterli olmasa bile blogunuzu oluşturabilirsiniz.

Ücretli olarak kendinize bir blog oluşturacaksanız eğer çeşitli h o s t i n g firmalarından kendinize bir hosting alıp ve çeşitli d o m a i n firmalarından kendinize bir alan adı alıp başlayabilirsiniz. Bu arada bu ikisini tek bir yerden de alabileceğiniz b a z ı firmalar blog alt yapısı kurulu halde size paketlerde sunuyorlar.

Blog yapısı için kullanabileceğiniz çeşitli yazılımlar mevcut. Wordpress, Typepad, Drupal, Movable Type… Genelde blog alt yapısı olarak kullanılan sistem Wordpress oluyor. Çünkü typepad geliştirici sayısının azlığından kaybederken, drupal’de blog’dan daha çok tam manasıyla bir içerik yönetim sistemi olarak çalışıyor. Bu yüzden eğer çok kullanıcılı farklı içerik yapılı bir blog düşünmüyorsanız drupal’in özelliklerinin gözünüzü boymasına izin vermeyin.

Yukarıda saydığım yazılımları kendiniz kurabiliyorsunuz. Bunun içinde bahsettiğim gibi kendinize bir alan adı ve hosting almanız gerekiyor.

Farklı sistemler için çok farklı tema seçenekleri mevcut. Bu temaları ücretsiz ve ücretli olarak bulma şansına sahipsiniz. Wordpress için ücretsiz olarak http://wordpress.org/extend/themes/ , http://www.skinpress.com/category/wordpress/ veya google aramasından çıkan sayfalardan tema edinebilirsiniz. Ücretli olarak da elegantthemes, woothemes gibi tema üreticilerinden bulabilirsiniz.

premiumThemes

Sistemimizi hazırladıktan sonra artık yayına hazırız. Güncel tutmamız gerektiğini bildiğimiz, her çeşitten insan tiplerinin takip edebileceği, okuyabileceği bir bloga sahibiz artık.

Blogumuzu açtıktan sonra yapmamız gereken aslında 1. paragrafta bahsettiğimden fazlası değil. Sürekliliği sağlamak çok önemli. Kendimize ait bir tarzımız olduğunu unutmamız lazım. Birbirinden alakasız veya bizden alakasız blog yazılarımız takipçilerimizi kaçırabilir.

Hatta bu konu ile ilgili friendfeed üzerinden Erdal Kaplanseren’in açtığı bir başlık var.

ErdalKaplanseren

Bundan sonraki yazılarım ağırlıklı olarak Wordpress alt yapısı üzerine olacaktır…

Sonraki Yazı — Blogumuz İçin Öncelikli Eklentiler

--

--