Blogunuzun Tanıtımı ve Duyurulması

Arman ACAR
arman acar
Published in
3 min readApr 3, 2010

Blogun ne olduğunu anladık, sistemimizi kurduk, temamızı beğendik (veya yaptık), eklentilerimizi kurduk. Şimdi sıra blogumuzu duyurmaya geldi.

Ortalıkta fazla sitenin olmadığı, herkesin kendine site açmadığı zamanlarda çeşitli zincirler vardı. Webring adı verilen bu sistemler sayfanıza bir kod eklettiriyordu. sayfanızın bazı kısımlarında çalışan bu kodlar bir önceki bir sonraki şeklinde sitelerin değişmesini sağlıyordu. Çok alakasız bir siteden sizin sitenize geçilebildiği gibi, sizin sitenizden de alakasız sitelere geçiş yapılabiliyordu.

Webring furyasının bitmesine yakın bir siteyi duyurmanın en güzel yöntemi toplistleri kullanmaktı. Sayısız topliste sitemizi ekler, 88x31 bannerları web sayfamızın kıyısına köşesine koyar ziyaretçilerin gelmesini beklerdik. Hatta kayıt olunan toplist sayısı o kadar çok olurdu ki renksiz ve durgun sayfalar bile toplistlerin bannerları ile canlanır şenlenirdi.

Daha sonra bireysel olarak siteleri duyurma şekli yavaş yavaş değişti. Toplist furyası da yerini link değişim sitelerini bıraktı. Siz sayfanıza bir kod koyuyorsunuz. Sürekli değişen şekillerde sayfanızda linkler, bannerlar değişiyor aynı şekilde başka birinin sayfasında da sizin siteniz çıkıyordu.

Sosyal paylaşım sitelerinin artması ile arkadaşlık kurmalar, birilerini takip etmek, izlemek çok basit hale geldi.Facebook’da ana sayfanızda arkadaşlarınızın neler paylaştığını görebiliyor, twitter üzerinden sizi takip eden kişilere paylaşım yapabiliyor, friendfeed ile paylaşımlarınızı anlık yorumlara sunabiliyorsunuz. İşin güzel yanı büyük sosyal paylaşım sitelerinin hepsinin google ile bağlantılı çalışması. Bağlantılı çalışmaktan kastım arama sonuçlarında çıkmaları. Twitlediğiniz bir içerik çok kısa sürede google’da çıkmaya başlıyor. Profiliniz herkese açık ise aynı şekilde friendfeed, cliqset v.b sitelerdeki paylaşımlarınızda google daki yerini alıyor.

Yani sosyal paylaşım sitelerindeki varlığımız kendi paylaşımlarımızın veya takip ettiklerimizin yanında hazırladığımız blogumuz için de iyi bir paylaşım ve çıkış noktası. Yazdığımız bir yazıyı friendfeed’e yollamamız (rss veya bookmarklet ile), facebook’da paylaşmanız, twit atmanız, yüzlerce, hatta binlerce kişinin o yazıdan haberdar olmasını, tıkladıklarında sitenize ulaşmasını sağlayabiliyor.

Wordpress blogunuza kuracağınız SEO eklentileri sitenizin arama motorları tarafından tanınmasını sağlayacaktır. Daha önceki eklentiler yazımda bahsettiğim Site Map eklentisi sayesinde arama motorlarına iyi bir ev sahibi olabilirsiniz. SEO konusu çok detaylı bir konu. Bu yüzden SEO konusuna bu güzel site sayesinde daha yakın olabilirsiniz.

Eskiden moda olmuş dediğim ama hala kullanılan yöntemlerden biri de link değişimi. Bloglar arasında link değişimleri başka sitelerden sitenize ziyaretçi gelmesini sağlayabilir.

Yukarıdaki ekran görüntüsü burak.com’dan dost bağlantılar bölümünden.

Ayrıca bloglar arası link değişimi için BlogKüme gibi güzel sistemler de mevcut. Bu tarz sistemler sayesinde diğer bloglardan da ulaşabiliyorsunuz.

Blogunuza yazdığınız yazılar, kullandığınız başlık ve belirlediğiniz etiketler de arama motorları konusunda çok önemli. Çok aranan kelimelere sahip içerikleriniz varsa arama motorlarından sitenize bir çok ziyaretçi gelebilir.

İmaj Kaynak : http://www.digitalbirmingham.co.uk/news/best-uk-blog-is-from-birmingham

--

--