Hayal Dünyasından Gerçek Startup Kafasına — 3 “Zamandan ve Paradan Tasarruf”

Arman ACAR
arman acar
Published in
3 min readNov 12, 2014

Şunu da yapalım, bunu da alalım, bu da olsun ilerde kullanırız, bi numara büyük olsun oğlan seneye de giyer diye diye girişimimizde tasarruf edebileceğimiz o kadar çok parayı ve zamanı çöpe atıyoruz ki…

Aslında 3. yazımda ekip arkadaşlarımızın seçimi, piyasa bilgisi gibi konulardan bazı şeyler aktaracaktım. Fakat hem konu bütünlüğünü sağlamak hem de tam araya denk geldiği için Tasarruf konusuna değinmeyi daha uygun buldum.

Bu yazı daha önceki 2 yazının devamıdır. Fakat bu 3. yazı tek başına da anlamlı ve kullanışlıdır. Serinin birinci bölümüne buradan, ikinci bölümüne de buradan ulaşabilirsiniz.

Hayallerimizde her zaman çok başarılı, çok kazançlı bir iş yapıyoruzdur. Basit matematikle yapmayı planladığımız veya hayal ettiğimiz iş hiç bir zaman batmaz, nakit akışında problem yaşamaz.

Fakat gerçek hayatta ise her zaman problemler yaşanabilir. Ödemeleriniz zamanında gelmez, aylar sonrasının vadeli faturalar kesilir, nakit akışı için banka ile kolkola hareket edilir (ya da kucağa oturulur). Finans işleri ile kendiniz uğraşıyorsanız stresin tamamını, muhasebeciniz ya da finans sorumlunuz uğraşıyorsa stresin daha da büyüğünü yine siz yaşarsınız. Çünkü tüm gelir ve giderlerden sorumlu kişi de yine siz yani hayalin sahibidir.

Bir çok girişimin en büyük 2 hatası ucuza mal edilebilecek şeylere büyük paralar harcaması ve zamandan tasarruf etmemesi. Kendi tecrübelerimde de bunu farklı şekillerde yaşadım.

Örneğin kendinize ait bir e-mail kullanıcı listesine mailing yapacaksınız ve servisleri araştırıyorsunuz. Tek mail gönderme maliyetinin 0,02 TL olan bir servis buldunuz. Bu 10.000 mail için 200 TL anlamına geliyor. Büyük bir para gibi gelmeyebilir fakat aylık yaptığınızı düşünürsek yılda 2400 TL gibi bir rakama tekabül ediyor bu harcama. Fakat MailChimp gibi servislerin bedava sürümlerini kullanarak hem zamandan hem de paradan tasarruf edebileceğiniz, 2400 TL ‘yi başka yerlere harcamanıza olanak sağlayacak servisler varken neden uçuk rakamlar ödiyesiniz?

Ya da şirket için kiralayacağınız bir sunucunun aslında daha düşük özelliklisi ya da bulut (Cloud Hosting) alternatifi varken hayallerinize kapılıp çok güçlüsünü ya da pahalısını almanız aylarca boşuna para saçmanıza sebep olacaktır.

Bir önceki yazımda sizlere Lucid Chart’ı tanıtmıştım. Bu yazımda da girişiminiz için kullanabileceğiniz hem zaman hem de paradan tasarruf etmenizi sağlayacak bir kaç basit servisin ismini paylaşıyor olacağım.

Mailchimp

Toplu e-posta gönderimlerinde kullanabileceğiniz bu servis ile okundu raporlarından, tıklama analizlerine kadar detaylı istatistiklere ulaşabilirsiniz. Ücretsiz ve ücretli seçenekleri mevcut.

UzmanVergi

Saas tabanlı muhasebe ve vergi beyanı hizmeti Uzman Vergi aslında sizin yönettiğiniz online bir muhasebeci. Şu sayfadan neden kullanmanız gerektiğine kısaca göz atabilirsiniz: https://www.uzmanvergi.com/Proposition

Wordpress

Blog hizmeti ile başladığı serüveni kullanıcıların da geliştirdiği araçlarla beraber gelişmiş bir içerik yönetim sistemi olarak devam ettiriyor. Gelişmiş tema ve eklenti seçenekleri ile milyonlarca kurumsal servisin kullandığı bir sistem.

Theme Forest

Wordpress, HTML ya da başka servis ve sistemler için profesyoneller tarafından geliştirilmiş temalara ulaşabileceğiniz, zaman olarak sizi çok hızlandıracak bir servis. Themeforest’ın sahibi Envato şirketinin bu tarzda farklı içerikler sunduğu başka servisleri de var. (Themeforest, Codecanyon, Videohive, AudioJungle, Graphicriver, Photodune, 3docean, activeden)

JWPlayer

Kendinize özel video player yapmak yerine, sizin için tam özelleştirilebilir video player alt yapısı ve istatistik servisi sunan JWPlayer hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlarken, sağladığı istatistik sistemi ile iyi bir iş ortağınız olacaktır.

DigitalOcean

Hosting maliyetlerinin çok ucuzladığı ama sunucu maliyetlerinin katlanarak arttığı günümüzde yeni gözdemiz bulut servisler. Digitalocean’da dakikalar içerisinde kendinize ait bir sunucuya sahip olabilir, hızla çalışmaya başlayabilirsiniz. Aylık paketleri 5 Dolar’dan başlıyor. (DODEPLOY kodunu kullanırsanız hesabınıza 10 dolar yükleniyor. En ucuz paketin 2 ay ödemesi bu kod sayesinde gerçekleşiyor.)

Desk & Zendesk

Kitlenize yardım sağlamak için her seferinde bir mail cevaplamak ya da telefon ile hizmet vermenin yerine/yanında online olarak her sorularına cevap alabilecekleri bir servis kullanıyor olmak, hem zamandan hem de paradan tasarruf ettirdiği gibi her şeyi kayıt altında tutmanıza ve performans analizi yapabilmenize olanak sağlıyor.

Basecamp

Birbirinden farklı projelerde ve ekiplerle senkronize çalışıp, e-posta karmaşasından kurtulmak için el altınızda mutlaka bulunması gereken servislerden biri. Daha ucuz veya bol seçenekli rakipleri olmasına rağmen yıllardır vazgeçilmezim.

Bitrix24

Herşey elimin altında olsun, tek bir servis kullanalım, çok güzel özellikleri olsun diyorsanız da Bitrix24 sizin için iyi bir alternatif. CRM’den proje yönetimine, chat sisteminden ortak takvime kadar bir çok özelliği tek bir panelden sunan Bitrix24 fiyatları ile de dostunuz olabilir.

Sizin de kullandığınız veya başka bir öneriniz varsa yorumlarda belirtirebilirsiniz. Yazıya ekleyeyim ve herkes faydalanıyor olsun.

--

--