Vuforia ile Artırılmış Gerçeklik

Merhaba! Bugün Vuforia SDK kullanarak Unity’de küçük bir artırılmış gerçeklik uygulaması yapacağız.

Vuforia artırılmış gerçeklik uygulamalarınız için bir yazılım platformudur. Hem Android hem de iOS platformunu desteklemekte. Piyasada çok sayıda Vuforia benzeri yazılımlar görebilirsiniz: Apple ARKit, Wikitude, EasyAR, ARCore, MAXST… Bu yazılımların elbette farkları var ancak o konuya girmeden devam ediyoruz… :)

Bir uygulama yapacağımızı söylemiştik. Örneğimiz için kod bilmenize gerek yok, Vuforia her şeyi hallediyor… Tanılama tabanlı bir uygulama yapacağız. Yani kameramıza bir imge göstereceğiz ve kameramız bunu tanıyıp artırılmış gerçekliği kullanarak bizi eğlendirmiş olacak. :)Bu uygulamada Unity ve Vuforia kullanarak Android platformunda uygulamamızı gerçekleştireceğiz. Gerekli olan yazılımlar şimdilik şunlar: Unity ve Unity için gerekli olan Vuforia SDK’sı.

Bir küçük hatırlatma: Vuforia SDK için Vuforia sitesine üye olmalısınız.

Bize gerekli olan Download Unity Extension (legacy) ismindeki .unitypackage uzantılı dosya. Unity kurulumunu ve SDK için gerekenleri yaptığınızı varsayıyorum.

Öncelikle Unity’de bir proje açalım. Hemen sonra Vuforia sitesinden indirdiğimiz .unitypackage uzantılı dosyayı çalıştıralım. Bazı şeyleri import etmeniz istenicektir, import edelim. Bu aşamada biraz bekletebilir, hemen sonrasında gelecek olan soruyu size bırakıyorum.

Yükleme bittiğinde yukarıdaki File-Edit-Assets… kısmında Vuforia’yı görebilirsiniz. Göremediyseniz endişe etmeyin çünkü Unity’nin farklı versiyonlarında farklı yerlerde olabiliyor.

Burayı da hallettiysek, tekrar buradan Vuforia sitesine geri dönelim ve açtığımız linkteki ‘develop’ kısmından bir key alalım. Get development key seçeneğinden uygulamamızın adını girelim: ‘testproject’ olsun. Şartnameleri kabul ettikten sonra License Manager kısmında projenizin oluşturulduğunu görebilirsiniz, içine girdiğimizde bizi uzunca bir key bekliyor olacak. Bu key şimdilik cepte kalsın, kopyalayıp Unity’de gerekli olan alana yapıştıracağız. Şimdi kameramızın tanımasını istediğimiz imgeyi yüklemeliyiz. Ben bir resim yükleyeceğim ve Vuforia’nın onu tanıyıp üzerine bir resim düşürmesini isteyeceğim…

Vuforia sitesindeki Target Manager kısmından database’lerimizi görebiliriz. Add Database diyerek resmimizi yükleyeceğiz. Önce veritabanına isim verelim. Create dedikten sonra database’imiz oluşacaktır. Database’in içine girdikten sonra Add Target diyerek resmimizi yükleyebiliriz. Dosyanızın en fazla 2 MB olmasına dikkat edin. Genişlik değerini girmeniz gerekecek, aslında buna keyfi bir değer verebiliriz. Ben 50 dedim… Resim olarakta Dolmabahçe Sarayı’nı yükledim. Add seçeneğine tıkladıktan sonra;

Rating kısmında 5 yıldızı alabilmeniz çok önemli. Augmentable değeri olan bu değer ne kadar yüksekse kameranızın imgeyi tanıması kolaylaşıyor. Şimdi bu database’i download edelim. Download Database seçeneğine tıkladığınızda size geliştirdiğiniz platformu soracaktır. Unity seçeneğini işaretleyelim. İndirdikten sonra .unitypackage uzantılı bir dosyamız olacak, cepte kalsın…

Unity’e geri dönelim ve sol taraftaki Main Camera kısmını silelim. Assets-Vuforia-Prefabs kısmından ARCamera seçeneğini sol tarafa taşıyalım. Sağ tarafta Open Vuforia configuration diye bir seçenek göreceksiniz bu seçeneğe tıkladığınızda App License Key kısmına Vuforia’dan aldığımız keyi yapıştıralım ve Datasets altındaki iki kutucuğu da işaretlemeyi unutmayalım:

Veritabanını indirdiğimiz .unitypackage uzantılı dosyayı da Unity’e ekleyeceğiz. Bunun için Assets-Import Package-Custom Package yolunu izledikten sonra indirdiğimiz dosyayı hedef olarak belirleyelim. Gelen soruya Import diyerek devam edebiliriz. Daha sonra tekrar Assets-Vuforia-Prefabs kısmından ImageTarget’ı sol tarafa sürükleyip bırakalım. ImageTarget’ın ayarlarını sağ taraftan ayarlayalım. Database kısmından database’imizi seçiyoruz. Eğer burda bir şey yoksa bir önceki adımları tekrar yapın. Database’i seçtiğinizde otomatik olarak Image Target kısmına yüklediğimiz tek resim geldi. Width=50 yapalım. Şimdi bu resmin üzerine düşüreceğimiz resmi Assets klasörüne yükleyebiliriz. Ben Dolmabahçe Sarayı’nın eski bir fotoğrafını yükledim. Bu imgeye tıkladığımızda da sağ tarafta bazı ayarlar yapmamız gerekecek. Texture Type, Sprite olarak ayarlayalım. Apply seçeneğine tıklayalım ve bu resmi sol taraftaki ImageTarget’ın altına sürükleyelim. Bu noktada da bazı ayarlar yapacağız. Aslında buradaki ayarlar imgelerinizin boyutuna göre değişebilir. Ben şu şekilde ayarladım:

Aslında burada biraz resmi ayarlamak gerekiyor. Resmi yüklemeden önce beyaz resmi farketmişssinizdir. Üzerine düşürmek istediğiniz resmi bu beyaz zemine tam olarak oturtursanız çok iyi olur. Bu ayarlamaları:

File’ın altındaki el işaretinin olduğu kısımdan ayarlayabilirsiniz. Son olarak sahne şu şekilde gözüküyor:

Şimdi sıra geldi uygulamayı çalıştırmaya. File-Build Settings kısmına gelelim. Buradan Android’i seçtikten sonra Company Name, Product Name ve Package Name’i değiştirelim. Ben Package Name=com.Istanbul.IstanbulAR yaptım. Company Name=Istanbul, Product Name=IstanbulAR olmuş oldu haliyle. Bilgisayarınıza minimum Android 4.1 sürümlü bir cihazın USB ile bağlı olduğunu varsayarak Build and Run dedikten sonra .apk uzantılı dosya oluşturulacak. Son olarak yaptığımız uygulamadan bir ekran görütüsüne bakalım:

Evet görüldüğü üzere arka plandaki Dolmabahçe sarayının üzerine bir fotoğraf düşürmüş olduk. Kameranızdaki vuforia kısmını kaldırabilmeniz için ücret ödemelisiniz maalesef… :(

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, esen kalın…

--

--