E-Belge Temel Bilgiler
Genel işleyişin anlaşılması için öncelikle UBL ve XSLT kavramlarının bilinmesi gerekir.
UBL
Universal Business Language kısaltmasıdır. Oluşturulacak EBelge içeriğindeki bilgiler bu standarda göre xml formatında oluşturulur.
XSLT
Extensible Stylesheet Language Transformations kısaltmasıdır. XML dokümanlarını dönüştürmek için kullanılan bir dildir. EBelge sürecinde UBL dosyasını HTML formatına dönüştürmek için kullanılır. Kısaca oluşturacak evrak tasarımını içerir.
En genel senaryoda EBelge oluşturacak kaynak uygulama yetkilendirilmiş entegratör firma ilgili servisine oluşturduğu UBL dosyasını gönderir, entegratör firma gelen UBL dosyasını GİB e göndererek EBelgenin resmileşmesini sağlar.
GIB tarafından yekilendirilmiş Özel Entegratörlere buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.
EBelge oluşturma işlemi Entegratör firmaların ilgili servislerini kullanarak müşteri ihtiyaçları doğrultusunda çok çeşitli senaryolar ile gerçekleştirilebilir.
EBelge görüntüsüne ulaşmak için farklı yöntemler bulunmaktadır. En hızlı çözüm olarak UBL doyasında dönüşümü sağlayacak tasarım dosyası belirtilerek Microsoft Edge uygulamasında IE modda açma kullanılabilir.
GİB portalında yer alan örnek XML formatındaki UBL dosyalarının ilk satırlarında içeriği dönüştürecek XSLT (tasarım dosyası) belirtilmektedir.
GİB portalındaki örnek dosyalara buradan kullanım kılavuzlarında buradan ulaşabilirsiniz.
Örnek UBL dosyaları Microsoft Edge üzerinde IE modda açıldığında tasarım dosyası (XSLT) kullanılarak veri içeriği (UBL) EBelge görüntüsüne (HTML) dönüştürülmüş hali görülebilir.
EBelge görüntüsü oluşturmada kilit nokta EBelge verilerinin (UBL) EBelge tasarımı (XSLT) üzerinde gösterilmesi için dönüştürülmesi işlemidir.
UBL içeriğinde yer alan Evrak No ve rasgele üretilen tekil ETTN numarası ihtiyaç doğrultusunda kaynak uygulama veya entegratör tarafından üretilebilmektedir.
Bahsedilen kavramların kombinasyonları kullanılarak farklı senaryolarda Elektronik belge oluşturululabilir.