Farklı Sektörlerden Girişimcilik Örnekleri: Hukuk

Unlucennet
Arya Women
Published in
3 min readApr 30, 2021

Arya Blog Ekibi olarak yepyeni bir seri ile karşınızdayız. Bu serimizde sizlere farklı sektörlerde yapılmış olan girişimcilik örneklerinden bahsedeceğiz.

HUKUK ALANINDA GİRİŞİMCİLİK ÖRNEKLERİ

E-Hukuk: https://e-hukuk.com.tr/

Hukuk, bilindiği üzere hakların ve kuralların olduğu bir bilim dalıdır. Bu kurallar diğer bir adıyla yasalar toplumdaki düzeni sağlar ve devlet yaptırımlarıyla korunur. Yüzyıllardır süregelen bu bilim dalı günümüze gerek değişerek gerekse gelişerek adapte oldu.

Yirmi birinci yüzyıl, teknolojinin en üst düzeyde ilerlediği zamanlar, kendinizi tanıtmak, bir ürün satmak ya da bir eğitim görmek için yerinizden kalkmanıza gerek bile yok. İnternet ve bilgisayarlar sayesinde hayatımız gün geçtikçe kolaylaşıyor. Fakat bir o kadar da haklarımız ve kişisel sınırlarımız ihlal edilebiliyor. İnternet üzerinden yapılan her bir davranışın yaptırımlarının olacağı üzerine düşünülmüyordu. Ta ki hukuk bilim dalı alanlarını genişletip ve “bilişim hukuku” nu geliştirene kadar.

Farkında olmadan ya da bilerek yapılan hukuka aykırı davranışlar için oluşturulan kurallar bütününü nasıl bileceğiz? Ya da basit hukuk kurallarını ve haklarımızı nereden öğreneceğiz? Maalesef ki herkes hukuk alanında detaylı eğitimler alıp temel haklarını öğrenemiyor. Bu yüzden de bir çok durumda hakkımız gasp ediliyor. İşte bu bilişim hukukunu ve başlangıç hukukunu öğrenebileceğimiz bir girişimcilik örneğinden bahsedeceğiz. Bu girişim 2019 yılında Ayşegül Zengin tarafından hayata geçirilmiş.

“E-hukuk”, alanında uzmanlaşmış hukukçuların eğitim verdiği online bir platformdur. Bu platform aracılığıyla iş dünyasında, günlük hayatta ve girişimcilikte gerekli olan temel hukuk bilgilerini öğrenebilirsiniz. Eğitim sonunda alacağınız sertifikalarla kendinizi geliştirebilirsiniz.

Özellikle Covid-19 hastalığı ile birlikte ticaretin internet üzerinden döndüğü bu zamanlarda e-ticaret hukukunu bilmek de önem kazandı. Gün geçtikçe artan e-ticaret siteleri ve üyelikleri ile gerçekleşen para akımı konusunda hak ve sorumluluklarımızı öğrenmek olası mağduriyetlerde doğru mekanizmalarla iletişime geçmek için önemli. “E-hukuk” online eğitim platformu sayesinde e-ticaret ve hukuku hakkında temel bilgileri de öğrenebileceksiniz.

Bir girişimci iseniz bulduğunuz fikrin haklarını korumanın ve patentini almanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. E-hukuk eğitim platformunun sağladığı bu konu üzerine olan eğitim sayesinde nasıl adımlar atmanız gerektiğini görebilirsiniz.

Moda Hukuku Enstitüsü: https://www.modahukukuenstitusu.org

Moda Hukuku Enstitüsünü aslında bir girişimden çok girişim destek programı olarak sınıflandırabiliriz. Yine bir eğitim girişimciliği ama diğer eğitim girişimlerinden çok farklı.

Moda Hukuku kavramı yurt dışında çok yaygın olsa da ülkemizde her insanın duyduğu bir şey değil. Moda Hukuku içerisinde birçok disiplin bulundurur: Fikri Mülkiyet Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku, Reklam Hukuku, Rekabet Hukuku ve İş Hukuku gibi.. Moda Hukuku Enstitüsü, Türkiye’de moda hukuku alanında eğitim veren ilk ve tek kurumdur.

Moda Hukuku neden var sorusuna kendileri şu şekilde cevap vermişlerdir: “Küreselleşen moda endüstrisi pazarında, sektörünün yapısal özellikleri dikkate alındığında katma değer yaratmaya odaklı yaklaşımların gereği ve markalaşma, tasarım ve pazarlama stratejilerinin önemi moda hukukunu sektörün vazgeçilmez dinamiklerinden kılmaktadır.”

Moda alanında çalışan insanların yani tekstilcilerin, tasarımcıların, moda alanıyla ilgilenen herkesin haklarını korumayı hedefleyen bir kurum olarak ortaya çıkmıştır. Bunun için de önce eğitimini vererek bilinçli bir kitle oluşturmayı kendilerine amaç olarak görmüşlerdir.

Start-up Hukuku: https://startuphukuku.com

Startup Hukuku girişimcilerin, yatırımcıların ve avukatların destekçisi bir girişimdir. Bir nevi ilgililerine girişimcilik ekosistemini öğretmek ve ekosisteme alıştırmak için danışmanlık hizmeti veren bir kurumdur.

Yeni bir girişim hayata geçirmek istediğimizde iş modelini oluşturmanın zorluğu kadar girişimcinin haklarını korumak ve hukuki sorumluluklarını bilmek de zordur. Girişimciler ve yeni bir girişim kurmak isteyenler; Start-up Hukuku girişimi sayesinde hukuki rehberler elde edebiliyorlar.

Hukuk alanında girişimcilik örnekleri benim gibi sizleri de şaşırtmış olabilir. Ancak beyin fırtınaları, araştırma, öğrenme ve öğrendiklerini uygulama ile siz de istediğiniz sektörlerdeki girişimcilik çalışmalarının bir parçası olabilirsiniz. Ya da daha güzeli kendi projenizi hayata geçirebilirsiniz. Bir sonraki farklı sektörlerde girişimcilik örneği yazımızda görüşmek üzere!

--

--