İŞ VE AKADEMİK HAYATTA PROAKTİF OLABİLMEK

Gamzehirr
Arya Women
Published in
3 min readMay 14, 2021

İş hayatında ve akademik hayatta proaktif olabilmek birçok başarıyı ve mutlu bir yaşamı da beraberinde getireceğinden eminiz. Peki ya nasıl proaktif bir birey olabiliriz?

Şununla başlayalım…

fotoğraf: safakkeklik.com

Nedir proaktif olmak? Covey’e göre “İnsan olarak, kendi yaşamımızdan sorumlu olmak”tır. Proaktif kişi olayların kendi kendine gelişmesine müsaade etmez. Ben ne yapabilirim diye hareket eder. Olumsuzluklarda şikayet etmez. Kalkar ve harekete geçer. Direktif beklemez ve bahane üretmez. Kendi işinin ve sorumluluklarının farkındadır.

Peki iş ve akademik hayatta nasıl proaktif biri olabiliriz?

ORGANİZE OLUN

fotoğraf:facebook.com/batmanuni

Kendinizi karmaşa içinde bulursanız proaktif bir birey olamazsınız. Bu organize olma kavramı masanızı temiz,düzenli tutun ve planner kullanın demenin ötesinde bir anlam barındırıyor. Neye öncelik vereceğinizi bilmek ve bir göreve ne kadar vakit ayıracağınızı bilmeniz gerekir. İşte ben böyle biriyim demeyin, farklı bir yaklaşım benimseyebilirim diyin.

KARAR VERİN

fotoğraf: ozdeyis.net

Herhangi bir durumda detaylarda fazla boğulup çok yüzleşmek veya kararı vermek için uzun süre ertelemek kötü sonuçlar getirecektir. Doğru ya da yanlış yapıp yapmadığınızı tamamen bilemezsiniz. Bunun yerine belirleyici olmayı öğrenin. Hatalı bir karar verdiyseniz bunu gelecekte düzeltebilirsiniz, çünkü uyumlusunuz. Şimdilik sadece ertelemeden ya da boğulmadan kararınızı verin. Yapabileceğim bir şey yok demeyin, seçeneklerimize bir bakalım diyin.

KATILIMDAN ÇEKİNMEYİN

fotoğraf: diyetaktif.com

Konuşmak hele ki birçok insanın önünde konuşmak sizin için zor olabilir. Ancak çekinmeyin. Sohbete katılmak ve konuşmak sizi takipçi konumundan kurtarıp proaktif birey konumuna getirecektir. Okul kulübü hakkında bir fikriniz mi var? Söyleyin. İş yerini geliştirmek için bir düşünceniz mi var? Çekinmeden anlatın. Buna izin vermezler demeyin, etkili bir sunum hazırlayabilirim diyin.

PROBLEM ÇÖZÜN

fotoğraf: dershane.tv

Bir sorunun çözümü için birinin çözüm üretmesini mi bekliyorsunuz? Onun yerine neden siz çözüm üretm,yorsunuz? Ne kadar ‘’kusursuz’’ planlar yapsanız da sorun çıkması normal bir şeydir. Nasıl çözebilirim diye düşünün ve çözüm üretmekten ve hatta çözüm için yardım almaktan çekinmeyin. Yaratıcı çözümler üretmekten geri durmayın. Problem sizin tarafınızdan oluşsun veya oluşmasın, problemin çözümüne odaklanın. Yapamam demeyin, yapacağım diyin.

Bu yazıdan sonra iş ve akademik hayatta proaktif bir yaklaşım içinde olduğunuzu düşünmeyebilirsiniz. Ancak farkındalık, gelişim için ilk adımdır. Çevrenizde bulunan bu tarz insanları gözlemleyebilirsiniz ve yöneticinizden kendinize dair geri dönütler isteyebilirsiniz.

Proaktif bir birey olarak yeni, güzel ve başarılı günlerimize.

--

--