KİŞİSEL EKONOMİ YÖNETİMİMİZ NASIL OLMALI?

Nisa Ekin Erman
Arya Women
Published in
3 min readMay 7, 2021
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Ekonomi; insanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü olarak tanımlanıyor. Kişisel ekonomi yönetimi dediğimizde ise akıllara gelen ilk şey kuşkusuz para. Peki paramızı nasıl yönetebiliriz? Gelin bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım.

Paraya Değer Vermek

Her şeyden önce paraya fiziksel ve düşünsel olarak değer vermek çok önemli. Paranıza fiziksel değeri cüzdanınızı düzenli tutarak, paralarınızı katlamayarak, bozuk paralarınız için ayrı bir cüzdan taşıyarak veya kartlarınız için kartlık kullanarak verebilirsiniz. Düşünsel açıdan ise; az ya da çok paranız olmasının önemi olmaksızın paranızın bir sınırı olduğunu kabullenin. Temel gereksinimlerinizden sonra aldığınız her şeyi paranıza verdiğiniz değeri düşünüp alın.

Photo by Natasha Chebanoo on Unsplash

Gelir ve Gider Hesabı

Elinize bir kağıt ve kalem alıp veya bilgisayarınızın başına geçip gelir ve giderleriniz için bir tablo oluşturun. Bu, herkesin bildiği bir şey olsa dahi hala çok geçerli ve etkili bir yöntem. Gelirleriniz; maaşınız, burslarınız, aldığınız kiralar gibi şeylerden oluşurken giderleriniz ise faturalar, kira, benzin parası, okul masrafları gibi şeyler olabilir. Bunları tablo haline getirerek paranızın durumunu daha iyi görmüş olacaksınız.

Photo by Mark Fletcher-Brown on Unsplash

Yatırım Yapmak

Yatırım yapmak da paranıza değer verdiğinizi gösterir. Yatırımda önemli nokta kişinin kendisinin ne kadar risk alabilir olduğunu bilmesi ve yaptığı yatırımı tek değil birden çok yere yapmasıdır. Ayrıca unutmamak gerekir ki geçmişte iyi kazandıran yatırımlar her zaman ileride de iyi kazandıracak demek değildir. Arsa, ev gibi mülk satın almak, parayı dövize ve altına çevirmek, mevduat hesabı açmak günümüzde hala popüler olan geleneksel yatırım yöntemleridir. Son yıllarda ise sanal para satın almak oldukça kârlı bir yöntem oldu.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Harcamaktan Kaçınmak

‘‘İhtiyacımdan fazlasını almayacağım’’ demek ne kadar kolay olsa da bunu uygulayabilmek özellikle belli alışkanlıkları olan insanlar için ciddi bir sorun. Harcamalarınızı azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey ise şunlar:

  • Alışveriş öncesi liste oluşturmak
  • Tek kart kullanmak
  • Banka ekstresinden düzenli olarak harcamaları kontrol etmek
  • Daha az harcama hedeflerine ulaştığında kendini ödüllendirmek
Photo by Igor Karimov on Unsplash

Birikim Yapmak

Biriktirmek; bir şeyi ölçülü kullanarak artırmak, tasarruf etmek demek. Birikim yapmak ise başlı başına bir irade işi. Birikim yapmaya zihninizde gelirlerinizi asgari seviyeye indirerek başlayabilirsiniz. Yani diyelim ki 100 birim bir geliriniz var. 90 birimle de yaşayabilirim diyerek ilk ay 10 birim para kenara koyabilirsiniz. Kendinizi ne kadar sınırlayacağınız tamamen size kalmış. Başka bir yol ise bankada birikim hesabı açmak. Böylelikle otomatik olarak her ay belirlediğiniz para birikim hesabınıza yatmış olacak. Benim büyük gelirlerim yok diyorsanız da en kolay yöntem alışveriş sonrası aldığınız para üstlerini bir kumbarada biriktirmek. Biriken para ilk başlarda gözünüze az gözükebilir ancak saymaya kalktığınızda ne kadar güzel bir iş başardığınızı fark edeceksiniz. Birikim yaparken dikkat etmeniz gereken nokta şu, enflasyonu olan para ile birikim yapılmamalı ya da yapılan birikimler kısa sürede bir ürüne veya başka bir para birimine çevrilmeli. Aksi takdirde zaman geçtikçe kazancınız değil kaybınız olacaktır.

Photo by Michael Longmire on Unsplash

Son olarak; paranızı ister harcayın ister yatırım yapın isterseniz de biriktirin ama unutmayın ki kişisel ekonomi yönetiminiz sadece sizin istek ve iradenize değil aynı zamanda bulunduğunuz ülkenin ekonomik durumuna ve kazandığınız para birimine de bağlı.

Kaynakça

Yatırım ve birikim paragraflarında referans aldığım videolara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Her iki videoyu da izlemenizi tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=RT57l-JWZ3Y

https://www.youtube.com/watch?v=TbaAUqZQOGQ

--

--

Nisa Ekin Erman
Arya Women

a molecular biology and genetics student who loves to learn, read and write ✨