YOLUN BAŞINDAKİLER İÇİN; A’dan Z’ye GİRİŞİMCİ SÖZLÜĞÜ

Hira Usluca
Arya Women
Published in
6 min readApr 2, 2021

Herhalde bu dünyanın en heyecanlı aktiviteleri listesini yapacak olsak ilk 15 madde içinde göreceğimiz bir kelime bizi hiç de şaşırtmaz. Evet, ben de hemfikir olduğumuzun farkındayım. Elbette ‘Girişimcilik’. Bu kelime sizi öylesine içine alıyor ve sarıp sarmalıyor ki bir ana kucağına neredeyse eş değer oluyor. Bu heyecanlı dünya içerisine ilk adımı attığımız andan itibaren yeni bilgiler ediniyor, kelime dağarcığımızı genişletmeye, yeni bir dil öğrenmeye başlıyoruz. Fakat ilk başlarda tökezlememek adına bu yazıda, taze girişimcilerimizin ve sevgili girişimci adaylarının bilmesi gerektiğini düşündüğümüz ve ayaklarını daha sağlam yere basmasını sağlayacak kelimeleri paylaşmak istedik.

Öncelikle içeriğimizin hakkını vermek adına listemizi A’dan Z’ye donatacağız. Nokta atışlarıyla ve aslında en baştayken öğrenmemiz gereken kelime ordusunu sizlerle başbaşa bırakıyorum.

START-UP NEYDİ? START-UP EMEKTİ

Başlamadan önce yaptığımız işin adını bilmek gerekir diye düşünüyorum…

Girişimcilik : Girişimcilik için TDK’ya baktığınızda karşınıza şu anlam çıkar, girişimci olma durumu. Baktığımızda pek de açıklayıcı bir ifade mi oluyor pek emin değilim. Ama sizin için biraz daha araştırma yaptığımda şöyle söyleyebilirim ki karı hesaplayıp gerekli riskleri göz önüne alınmış bir üretimdir. Elbette kar amacı güdülür. Bu amacı güden ve işi kuran kişi de girişimcidir.

*Entrepreneurship: Girişimcilik.

*Startup: Tecrübesiz, hızla büyüyen ve risklerin yakamıza yapıştığı girişim.

Başlayalım Bakalım…

ACCELERATOR (Hızlandırıcı): Hızlandırıcı olarak türkçeye çevriliyor. Nedir bu hızlandırıcı? Kısaca anlatmak gerekirse şirketinizi, girişiminizi hızlandıracak olan aslında ateşleyecek olan mentorluk, finansal destek ve gelişim ihtiyacınızı giderecek olan merkezlerdir.

A/B TEST (A/B Testi): Bu testte ise öne çıkan, aklımıza yatan iki fikrin farklı müşterilere sunulması ile alınan geri dönüşlerdeki pozitif ve negatif yüzdelerin karşılaştırılması, test edilmesidir.

ANGEL INVESTOR (Melek Yatırımcı): Burada ise karşımıza bize sermaye sağlayan varlıklı kişilerden bahsedebiliriz. Gelecek vaad eden yatırımlarda onları görmek oldukça mümkün.

Özellikle kadın girişimcilerin desteklenmesinde önemli rol oynarlar. Daha fazla bilgi için Arya Blog sizler için bu konuyu daha ayrıntılı inceliyor. *

ANTIDULITION (Hisse Durumları): Yeni hisse çıkarmama gibi çevirebiliriz. Garip geliyor kulağa ama işin özü şu, şirket hisselerinin erimesi durumunu hiç kimse istemez. Bu gibi sıkıntılı durumların önüne geçmek ve hem yatırımcıyı hem girişimi korumak adına alınan bir karar olarak görebiliriz. Mevcut hisse konumu ve korunumu da desek yanlış olmaz herhalde.

AWESOME JOURNEY (İyiyi Görme): Bunu buraya iliştirmek istedim çünkü hayat her zaman bize altın tepside hediyeler sunmuyor. Yaşadığımız kötü deneyimlerden de iyi sonuçlar çıkarmamız ve ne yapmamamız gerektiğini öğrendiğimiz yolculuklarımız hep var.

BENCHMARKING (Kıyaslama): Karşılaştırma, kıyaslama.Bu durumda yapılan şey ise açıktır. Başarılı şirketler ve yöneticiler açısından sektördeki diğer işletmelerin incelemesi yapılır. Kişi kendi şirketini için sentezleyerek en doğrusunu bulmayı hedefler.

BLACK SWAN: Bu terim daha çok ekonomik ve finansal dünyada kullanılır. Hiç beklenmedik ve öngörülemeyecek durumların yaşanması ve herkesi derinden etkileme potansiyeli taşıyan olaylardır. Birkaç örnek verecek olursam;2001 Dotcom Balonu,2008 Amerika, 2008 Zimbabwe gibi ülkelerde yaşanan beklenmedik olaylar bazen sadece bölgesel kalmakla da yetinmemiştir ve bu olaylar Siyah Kuğu’ nun başlıca örnekleri olur.

BOOTSTRAPPING (Öz Sermaye): Öz sermaye veya ön sermaye de denilen bu kelime kişinin aslında kendi ayaklarının üzerinde durmasıdır. Fon veya melek yatırımcı gibi kavramlar olmadan kendi bütçesi doğrultusunda işini kurup geliştirip büyütmesidir.

BURN RATE (Para Harcama Hızı): Yeni bir işletmenin veya girişimcilerin elinde olan parayı harcama hızı. İlk sermayeyi tüketme hızı da denebilir.

B2B( BUSINESS TO BUSINESS) (İşletmeden İşletmeye): Anlaşılacağı üzere işletmeden işletmeye. Basit bir denklem, şöyle açıklayayım: Şirketten bireyselliğe değil de yine şirketten şirkete olan iletişim. Toptancı, üretici veya perakendeci ve işletmeci arasında olan bir işlem şeklidir.

B2C(BUSINESS TO CUSTOMER)(İşletmeden Müşteriye): İşletmeciden son müşteriye. İşletmedeki ürün ve hizmetlerin son kullanıcıya kadar doğrudan ulaşmasıdır

B2G(BUSINESS TO GOVERNMENT)(İşletmeden Devlete): İşletmeden devlete veya yönetime yapılan iş türüdür. Kamu sektörü pazarlama alanında kullanılır. Bir bakımdan işimizi devlete pazarlama da diyebiliriz.

CAC (CUSTOMER ACQUISITION COST) (Müşteri Edinme Maliyeti): Biz buna her zaman haklı olan müşterilerimizin bize olan bağlılığını sağladığımız harcama diyebiliriz.

CANVAS BUSINESS MODEL (Kanvas İş Modeli): Gelişmekte olan bir firmanın iş planının,önerisinin, altyapısının,müşteri çizelgesinin ve mali finans hesabının açıklandığı ve gösterildiği şablonlardır.

CHURN RATE (Kayıp Oranı): Kayıp oranı. Bu oranın düşük olması yatırımcılar tarafından aranır. Peki nedir bu kayıp oranı? Cevap küçük bir matematiksel işlemde saklı; belirli bir zaman aralığında kaybedilen müşterilerin toplam müşterilerimize olan oranıdır.

CPA(COST PER ACQUISITION)(Edinme Başına Maliyet): Edinme başına maliyet.Web tabanlı işletmelerde satış sağlayan referanslar, iş ortakları ve diğer web üzerinden bize gelen müşteriler için yapılan ödemedir.

DEMO DAY (Demo Günü): Demo günü. Hızlandırıcı dönemini tamamlayan şirketlerin mezun oldukları ve kısa süreli sunum yaptıkları gündür.

DILUTION (Pay Erimesi):Hisse payının erimesi durumu.

DUE DILIGENCE (Durum Tespit Süreci): Durum tespiti derinlemesine inceleme.

ELEVATOR PITCH (Kısa Sunum): Yatırımcıya yapılan en kısa sunumdur. 30 saniye içerisinde hem problem hem çözümü barındırmaktadır.

FAMILY-FRIENDS-FOOLS (3F)(Aile-Arkadaş-Akraba): Aile,arkadaşlar, akrabalar. Girişimden çok girişimciyle olan ilişkiler.

GORDON METHOD (Gordon Yöntemi): Beyin fırtınasından farkı hedefin tam olarak bilinmemesidir. Ekibin bir araya gelerek yaptığı yaratıcı düşünme toplantılarıdır.

HACKATHON: Bilgisayar programcısı, grafik tasarımcı,arayüz tasarımcıları, yöneticileri içeren karşılıklı rekabet ortamının olduğu bir buluşmadır.

INCUBATION (Kuluçka): Kuluçkayı açmak gerekirse.

Bu merkezler yatırımcılara hem kaynak hem de ofis vb. giderlerini karşılayan sistemlerdir. Tıpkı hızlandırıcılar gibi.

Hedef kitle daima startuplar ve yeni kurulan şirketlerdir. Networking hizmetini de bu şirketler yine sunmaktadır.

IPO (INITIAL PUBLIC OFFERING)(Halka Arz): Halka arz. Yeni şirketlerin hisselerinin halka açılmasıdır.

J-CURVE (Grafik Çeşidi): Erken aşama yatırımların ilerlemesini gösteren bir grafiktir. En fazla iki yıl içerisinde sağlanacak karlılığın göstergesidir.

LLC (LIMITED LIABILITY COMPANY)(Limited Şirket-Sınırlı Sorumlu Şirketler): Bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan sermaye şirketi türüdür.

MERGER (Birleşme): Şirket evliliği,birleşme. Farklı pazarların buluşmasıdır. Kar artırıcı politika olarak izlenebilir.

NON-PROFIT: Kar amacı gütmeyen kuruluşlardır.

PATENT: Bir girişimcinin gözbebeğini koruma altına alması da denebilir. Fikri yalnızca ona ait veya bir topluluğa ait olduğunun kanıtıdır.

POST INCUBATION (Hizmet Devamı): Kuluçkanın sonrasında ne olduğu ve olacağı bu evrede görülür. Size sunulan hizmetler siz firma olarak ayakta durana kadar devam eder.

REVENUE (Ciro): Ciro. İşletmenin belli zaman dilimindeki ticari veya diğer faaliyetlerden gelen brüt gelire verilen isimdir.

REVENUE MODEL (Gelir Modeli): Bir ürün için yapılan gelir stratejisidir.

REVENUE SHARING AGREEMENT (Gelir Paylaşım Antlaşması): Bu anlaşma sayesinde taraflar kar ve zarar durumlarında aralarında paylaşılacak olan yüzdeleri belirlemiş yani kesinleştirmiş olurlar.

SEED FUND: Erken dönemde startup’lara yönelik yatırımdır.

SERIES A and B FUNDING (Yatırım Tipleri): A tipi yatırımda projenin öncesinde bir yatırım sağlanır. Projenin hayata geçmesi için daha sonra ise B tipi yatırım yapılabilir ki bu da şirket veya girişim büyüme aşamasındayken yapılan yatırımdır.

SWOT ANALYSIS (GZFT Analizi): Güçlü-Zayıf-Fırsatlar-Tehditler dörtlemesidir. Her girişimci için zorunlu olmasını düşündüğüm bir özeleştiri tablosudur. Çevreyi ve kendini tanıma yolunda ilk adımdır.

SILICON VALLEY: Silikon Vadisi artık güzelliğinden çok büyük şirketler ev sahipliği yapmasıyla bilinir. Yani aslında yüksek teknolojili şirketleri kastetmek için kullanılıyor.

THE GOLDEN RULE (Altın Kural): Bir girişimci eğer kaynağını tek bir yatırımcıdan alıyor ise kaynak sahibinin belirlediği koşullar ve kurallara uymak zorunda kalır.

VULTURE CAPITALIST (Akbaba Yatırımcı): Akbaba yatırımcı dediğimiz kişilerdir. Girişimlerin çıkmazda olduğu dönemde onlardan yararlanan ve onlara olumsuz bir teklif olsa da girişimciye zorla kabul ettireceği fırsatlar sunar. Az riskle çok iş yapmaya çalışan yatırımcı türüdür. Aman dikkat!

Y COMBINATOR: Silikon Vadisi’ndeki bir yatırımcı türü de diyebiliriz. Yine en başta değindiğimiz hızlandırıcı görevini üstlenir.

Onlarca kelime ve daha nicesi bu dünyada girişimci adaylarını bekliyor. Hani deriz ya bir lisan bir insan bu girişimcilik dünyasının bir lisanı da bir yatırımcı ve daha nicesine karşılık geliyor. Yolunuz engelli olabilir, hayatınızı düz ovalarda yaşamak isteyebilirsiniz ve bunun yerine dik yamaçlarda da savaşarak geçirebilirsiniz. Bence unutmamak gerekir ki bir yamacın en tepesi her zaman ovayı ayaklarınızın altına seren olacaktır.

*Arya Blog’da ki Vuslat Sena Emre’nin kaleme aldığı ‘Melek Yatırımcı Kavramı Nedir?’ yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Öneriler:

Ben her şeyi ince eleyip sık dokurum diyorsanız: gırısımcılıksozlugu.com

Hani bunun ingilizcesi diyorsanız: fundingsage.com

‘E ben bir de kitap isterim’ diyenler için ise:

İknanın Psikolojisi-Robert Cialdini

Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı- Dale Carnegie

Outliers-Malcom Gladwell

--

--